Boþanma karar sürecinin saðlýklý olmasý için gerekli dokuz unsur

Boþanma kararý bazen eþlere ve çocuklara iyi gelirken, çoðu zaman eþlerin, çocuklarýnýn ve yakýn çevrenin hem ruhsal halini hem de beden saðlýðýný olumsuz etkiler. Bazen doðru karar boþanmak bazen de doðru karar boþanmamaktýr. Bazý evliliklerin gerçekten de devam etmemesi gerekir. Bazý evliliklerde ise boþanmak akýllýca karar deðildir. Kiþiler boþanma kararlarýndan dolayý piþman olacaklardýr. Bu sebeple, “boþanmaya karar verme sürecinin optimize edilmesi” gerekir. Optimize etmek; karar verme sürecini saðlýklý halde tutmak anlamýna gelir. Bir nevi boþanma karar verme sürecinin saðlýklý olmasý için karar aðacýnýn oluþturulmasý gerekir. Benim önerim aþaðýda:

Boþanma / boþanmama kararýnýn optimize (saðlýklý) olmasý için, karar sürecinin aþaðýdaki dokuz unsuru içermesi gerekir:

1-    Akýl/duygu ile analiz/sezgi birlikteliðinin saðlanmasý

2-     Evlilik krizi sýrasýnda karar almama

3-    Ruhsal rahatsýzlýk döneminde karar almama.

4-     Karar süreci için 6-12 ay süre

5-    Çocuklarýn görüþlerinin alýnmasý (Yaþlarýna göre)

6-    Dýþ gözlemci deðerlendirmesinin alýnmasý

7-    Evlilik danýþmanlýðý alýnmasý

8-    “Ayrý yaþama denemesi” yapýlmasý

9-    Son kararýn kiþi tarafýndan alýnmasý

Akýl/duygu ile analiz/sezgi birlikteliðini saðla!

Yani kararýn hem aklýmýza hem duygularýmýza, hem analizimize hem de sezgilerimize dayanmasý gerekir. Duygularýmýz aklýmýz kadar bilginin kaynaðýdýr. Ýyi bir karar da akýl ve duygunun uyumu, ayný yönde olmasý vardýr. Akýl ve duygumuz arasýnda çeliþki varsa, o karar da problem olma olasýlýðý daha yüksektir. Ayný durum sezgi ve akýlcý analiz için de geçerlidir. Normalde boþanma ile iliþkili tüm etken ve sonuçlarý analiz ettiðimizde ortaya çýkan sonuç, daha kestirme yöntem olan sezgimiz ile uyumlu olmasý beklenir. Uyumsuzluk kararda problem olma olasýlýðýný arttýrýr.

Evlilik krizi sýrasýnda boþanma karar alma!

Evlilikler kriz dönemleri yaþar. Kriz döneminde eþler arasý iliþki iyice bozulur. Bu dönemde boþanma düþüncelerimiz tepeye vurabilir. Halbuki bu dönem atlatýldýðýnda boþanmayý düþünmek bile kiþiye garip gelebilir. Gerçekten de þu anda iyi olan evliliklerin, geçmiþinde kriz dönemleri olmuþ olabilir. Eðer bugün mutlu olan eþler kriz döneminde boþanma kararý almýþ olsalardý, bugünkü mutluluklarý olmayabilirdi. Kriz dönemine boþanma kararý almak, öfkeyle karar almanýn bir versiyonudur.

Ruhsal rahatsýzlýk döneminde karar alma!

Bazen eþler ister biyolojik nedenlerle bazen de evlilik sorunlarý nedeniyle depresif bir epizot içine girebilirler. Depresif ruh hali geçmiþin negatif anýlarýnýn zihnimize üþüþmesine yol açar. Ayrýca gelecek de karanlýk görülür. Depresyon hali nedeniyle eþlerin iliþkileri daha da bozulur. Bu haliyle iki eþ de boþanmadan yana tavýr alabilir. Halbuki depresif ruh hali tedavi edilirse, hem kiþilerin bakýþ açýsý hem de iliþkinin dinamikleri deðiþebilir. Depresyon üzerinden verdiðim örnek anksiyete ve diðer ruhsal hastalýklar için de geçerlidir.

Kararý 6-12 aylýk zaman diliminde al!

Boþanma kararý bir süreçtir. Önce boþanma fikrinin akla gelir, sonra boþanma fikri diðer eþle paylaþýlýr, eþler arasýnda boþanýp boþanmama fikri dolaþýmda kalýr. Sonra eþler bu fikri çevreleri ile paylaþýrlar. Bazen danýþmanlýk hizmeti alýrlar. Sonunda bir kýsmý boþanmama bir kýsmý ise boþanma kararýna ulaþýr. Kararýn uygulamaya geçmesi ve kararda gidiþ geliþler olur. Evden ayrýlmalar bu dönemde olabilir. Çeliþkiler boþanmadan sonra bile devam eder. Sonuç olarak bu süreçlerin her biri kararýn saðlýklý olup olmamasýný etkiler. Benim kiþisel önerim bu sürecin 6-12 aylýk bir zaman aralýðýnda tamamlanmasýdýr. Altý aydan kýsa, 12 aydan uzun zaman dilimleri riskleri arttýrýr.

Önümüzdeki yazýda kalan beþ unsuru yazmaya devam edeceðim.