Boþanmasý gereken ama boþanamayanlarýn psikolojisi

Boþanma kararý almak kolay bir iþ deðil. Ýyi gitmeyen bir evlilikte boþanmak veya boþanmamak hayat seyrimizi derinden etkileyen bir karar. Bu sebeple de boþanma veya boþanmama “karar alma sürecinin niteliðini” yükseltmek gerekir.

Evliliklerin korunmasý yönünde bir tutumumuz olsa bile, bazý evliliklerin gerçekten de devam etmemesi gerekir. Boþanmak hem eþler hem de çocuklar için hayýrlý olacak bazý evliliklerde eþler boþanmayý göze alamadýklarý için sürünüp dururlar. Yani gereksiz ve yersiz boþanma kadar, boþanýlmasý gereken durumda boþanamama hali de var. Bu boþanamama halinin bir dizi psikolojik, sosyal ve ekonomik nedenleri var. Þimdi bu kiþilerin yaþadýðý sýk psikolojilerden bahsedeceðim.

 

Çocuklarla ilgili endiþeler

Boþanýp boþanmama ikilemi içinde olan kiþilerin en büyük endiþesi genellikle çocuklarýn bu süreçten nasýl etkilenecekleri hakkýndadýr. Anneler çocuklarý baba olmadan nasýl büyütebileceklerinin endiþesini yaþayabilirler. Babalar çocuklara ulaþýp ulaþamayacaklarýnýn gerilimi içinde olabilirler. 

 

Yalnýzlýk korkusu

Boþanmasý gerektiðini bilen ama boþanamayan eþlerin en sýk yaþadýðý psikolojilerden biri “yalnýz kalma korkusu” yaþamalarý. Tek baþýna kalma düþüncesi her insan teki için korkutucu. Bizler sosyal varlýklarýz. Baþkalarýyla baðlantý halinde olmak isteriz. Evlilik birileriyle bað içinde olmak demek ise boþanmak ise yalnýzlaþmak demek.

 

Tekrar evlenebilir miyim?

Boþanmasý gerektiðini bilen ama boþanamayan kiþilerin yaþadýðý sýk psikolojilerden biri de “tekrar evlenememe endiþesi” yaþamalarý. Bu endiþe yeniden birine alýþmayý zor bulma, kimseye güvenememe ve yaþýn geçmesi gibi diðer düþünce ve duygularla beraber oluþur. Bir evlilikten hayal kýrýklýðý yaþayarak ayrýlma aþamasýnda olan birinin yeniden iyi bir evlilik yapabilmeyi ummasý zordur. 

 

Sosyal açýdan dýþlanma endiþesi

Boþanmasý gerektiðini bilen ama boþanamayan kiþilerin yaþadýðý psikolojilerinden bir diðeri de “boþanmýþ” olarak adlandýrýlmayý göze alamamalarý. Boþanmýþ olmak sosyal bir damgalanmaya sebep olabilir. Boþanmýþ olma algýsýný taþýmak bazý kiþiler için gerçekten de zor olabilir. 

 

Ekonomik olarak ayakta kalamama endiþesi

Boþanmasý gerektiðini bilen ama boþanamayan kiþilerin yaþadýðý psikolojilerinden bir diðeri de “ekonomik endiþeler.” Kendi geliri olsa bile boþanma genellikle yaþam standartlarýnýn düþmesiyle sonuçlanýyor. Boþanma bir anlamda fakirleþme ve ekonomik statüde düþmek demek. 

 

Düzenin bozulmasý ve belirsizlik

Bir diðer zor psikoloji de kötüde olsa var olanýn düzenin bozulup yerini bir belirsizlik almasý. Kötü giden evlilik eðer içinde þiddet içeren bir felaket deðilse içinde bir miktar düzen barýndýrýr. Her insan belirsizliðe karþý bir miktar tedirginlik yaþasa da bazý insanlar belirsizliðe ve düzenlerinin bozulmasýna karþý daha fazla tedirgin olurlar.

Sonuç olarak, boþanmasý gerektiðini bilen ama yaþadýðý psikolojik korkulardan dolayý boþanamamak nadir bir durum deðil. Fakat gereksiz yere ve sýradan nedenlerle boþanmak ne kadar yanlýþ ise; boþanmasý gerektiðini bilip ama korkularý yüzünden boþanmaya cesaret edememek de yanlýþ olabilir.