Böyle gelmiþ... Böyle gider!...

Türk futbolunda, kulüp baþkaný ile divan baþkanýnýn birbirine girdiði; ilginç bir didiþme dönemi yaþýyoruz. Galatasaray’da tanýk olduðumuz bu garabet, ülke olarak ne halde olduðumuzun somut bir örneðidir.

Kimden mi bahsediyorum!.  Galatasaray Baþkaný Mustafa Cengiz ile Divan Baþkaný Eþref Hamamcýoðlu’ndan bahsediyorum. 

Bir mezar baþýnda yapýlan anma töreninde bile; birbirini iterek ve dirsekliyerek çekiþen iki insanýn spor adamý olduðu konusunda zaten þüphe içindeyim de, bunun baþkalarýna da örnek olmasýndan korkarým. Esas tehlike bu.. 

Ýdari açýdan ibra edilmemiþ bir yönetimin, yargýsal yorumu bile yapýlamýyor. Kimine göre, idari ibrasýzlýðýn pek fazla bir önemi yok... Kimileri bu teknik açýða can havliyle sarýlýp, baþkaný devre dýþý býrakmak istiyor.

Düþünün....Bu durumun netleþmesi için açýlan onca davanýn bile, yeterli olmadýðý durumlar yaþandý. Hukuk þamar oðlanýna döndü.

Kongrenin seçimli mi seçimsiz mi olacaðý; mevcut baþkanýnýn seçilme hakkýnýn olup olmadýðý konusunda onca hakimin karar birliðine varamadýðý bir ülkede; hangi spor etiðinden bahsedeceðiz. Neredeyse kimse, durumun tam olarak ne olduðunu bilmiyor. Yeni durumlar, yeni þoklar ortaya çýkabilir. Yargý daðýlmýþ durumda..

***

Bizde kanun, hukuk, yargý, hak, adalet iþleri; ileride lazým olabilir endiþesiyle; her duruma dönüþebilen çok esnek bir sisteme sahiptir. Kargaþa, kaos, çözümsüzlük; bu yüzden bir türlü kurtulamadýðýmýz bir illettir. Bizim ülkede; hiçbir þeyin net olmamasý, önceden öngörülebilirlik fýrsatýnýn tanýnmamasý, bir kilit sistemi olarak kullanýlýr.

Ýster siyasi parti ol, ister spor kulübü ol, isterse sivil toplum kuruluþu ol; hepsinin yönetim projelerinde bu tür kilitleme noktalarý vardýr.

***

Bugün Galatasaray’da olan, gün gelir Fenerbahçe’de yaþanýr. Ona olmazsa ya da denk düþmezse Beþiktaþ’a musallat olur. Ama olur... Böyle gelmiþ, böyle gider. Yazýk!