Üzüm kokan daracýk sokaklarý, soðuk suyu ve güzel insanlarýyla Bozcaada, geçen hafta dördüncü kez düzenlenen Yöresel Tatlar Festivali’ni geride býraktý. Adanýn her þeyi var ama onlarý harekete geçirecek bir profesyonel bulurlarsa Yunanistan yolcularý buraya gelir.
Yol bir türlü bitmek bilmiyor. Çanakkale üzerinden Edremit Körfezi’ni geçiyoruz. Yol kývrak, ince ve çok keyifli ama sanki sonsuz. Daha iki denizi feribotla geçeceðiz. Bu uzun süren seyahat, sekiz sene önce gittiðim Bozcaada’ya neden bir daha gitmediðimi hatýrlatýyor bana... “Hani oraya gideceðimize” diyerek baþlayýp soluðu neden farklý yerlerde aldýðýmýzý.
Ama þimdi durum farklý, Bozcaada’ya gidiþ sebebim yemek festivali, yani iþ icabý.
Bineceðimiz ilk feribota iki kilometre mesafe kala gazeteci arkadaþým Mutlu Tönbekici’nin önerisiyle Kilye (Suvla) üzüm baðýnýn restoranýnda mola veriyoruz. Ne yalan söyleyeyim ada dahil, bu yolculukta yemek konusunda beni en mutlu eden andý, tekrar teþekkürler Mutlu. Yetenekli ve güleryüzlü servis elemanlarý eþliðinde, nefis bir mekanda, taptaze, saf lezzetler yedik. Kendi ürünleriyle hazýrladýklarý siyah zeytin ezmeli ve domatesli bruchetta, taze domatesli ýlýk makarnayla anne köftesi benden beþ yýldýzý aldý. Keyifle, Bozcaada’ya gitmek üzere oradan ayrýldýðýmýzda bir buçuk saati daha geride býrakmýþtýk.
FESTÝVALE RUM KÜLTÜRÜ DAHÝL EDÝLMELÝ
Bozcaada’nýn yolu Ýstanbullulara hakikaten uzak ama gözlemlerime dayanarak söyleyebilirim ki plakalarýn çoðu 34. Yazýn orada yaþayanlar, hatta adaya tamamen yerleþenlerin büyük bölümü de Ýstanbullu. Yöresel Tatlar Festivali için adada kaldýðým iki günde harika insanlarla tanýþtým. Açýk Radyo’dan dinlediðim Deniz Pak’ý, Akvaryum koyundaki otelinde ziyaret ettim. Güzel bir deniz, sessizlik ve göz zevki istiyorsanýz bu oteli bir yere not edin. Çiçek Pastanesi’nin sahibesi Þermin Günday, tutkulu, yüreði sevgi dolu bir kadýn! Adaya aþýk, her þey daha iyi, daha iyi olsun istiyor. Eti-Yayla Heparý, Haluk Þahin, tanýdýk tanýmadýk öyle güzel insanlar yaþýyor ki iki güne ne yemek, ne dostluk, ne de sohbet sýðar bu adada.
Festivalle ilgili çok söze gerek yok; Ýyi niyetli kiþilerin sonsuz çabasý ve emeði var. Ancak profesyonel bir desteðe ihtiyaçlarý olduðu ortada. Adýnýn önüne ‘uluslararasý’ konulan böyle bir festivalde profesyoneller olmayýnca genellikle izdiham, gürültü, kargaþa yaþanýyor. Adada yaþayan çok üst düzeyde bir entelektüel sermaye var. Bunu da iþin içine katarak ortak akýlla çok daha iyi noktalara gidecektir ada. Çünkü fikir gerçekten on numara!
Diðer taraftan adanýn geleneksel lezzetleri baþýnýzý döndürecek nitelikte deðil. Bu festivalin amaçlarýndan biri de yemekleri belli bir lezzet standardýna yükseltmek olmalý. Çünkü burada her þeye raðmen bitirilememiþ, müthiþ bir Rum kültürü var. Onu geliþtirmek, organizasyonun akýþýný iyileþtirmek, büyütmek olmayacak bir þey deðil. Hatta bence bu festival, Türkiye’nin en iyi festivallerinden biri bile olabilir. Çünkü ‘insan’ zenginliði var.
SOYA SOSUYLA UZAKLARA GÝTMEYÝN!
Adada restoranlarý da gezdim. Her þeyden önce turistleri kazýklanacak birileri olarak görmüyorlar. Ellerinden gelenin en iyisini yapmak için uðraþýyorlar. Ada’m, Battý Balýk gibi yerler ‘ismi’, ‘logosu’, ‘dekorasyonu’ ile sahiplerinin rafine zevklerini yansýtýyor. Restoranlara da önerilerim var: Lütfen yemekleriniz deniz koksun, onlarý aðýr soslarla gölgelemeyin. Farklý olsun diye Uzakdoðu’nun soya sosuna bulayarak çok uzaklara gitmeyin. Yerel malzemeyle saf lezzetleri buluþturun ve tümünü makul fiyatlarla sunun. Bunu yapabilirseniz, Yunanistan yolcularý rota deðiþtirir!
Tabii yöneticiler de isterse... Adalarýn dokusunu bozdurmayarak, elektriði orada üretip dolambaçlý yolla adaya vermeyerek, iþporta gýdalara ‘dur’ diyerek. Hani limanýn saðýnda aðaç altýnda açýkta satýlan ekmekler var ya sayýn yetkililer... Bilmem anlatabiliyor muyum?
Kuskuslu kuzu kapama
Festivalde en sevdiðim lezzetlerden biri Necmiye Balcý ve Gülümser Keskin’in kuskuslu kuzu kapamasýydý. Ýþte tarifi
MALZEMELER:
- 1 kg iri doðranmýþ az yaðlý kuzu eti
- 2 adet çekirdekleri ve kabuðu çýkarýlmýþ domates
- 2 su bardaðý kuskus makarna
- Soðan ve sarýmsak
- Karabiber, kimyon, zeytinyaðý, tereyaðý ve tuz.
YAPILIÞI: Kuzu etini yýkayýp geniþ bir tencere alýn. Tereyaðýnda yüksek ateþte soðan ve sarýmsakla çevirip ortaya toplayýn ve üzerine bir güveç kabý kapatarak bir su baraðý su ekleyin. Dýþtaki tencerenin de kapaðýný kapatýp kýsýk ateþte suyunu çekene kadar, yaklaþýk bir saat piþirin. Güveç kabýný dikkatlice kaldýrýp domates, baharatlar ve tuzu ekleyip karýþtýrýn ve tekrar ortaya toplayýn. Bu arada baþka bir tencerede hafifçe kavrularak pembeleþen kuskuslarý etrafýna döþeyin. Dört su bardaðý tuzlu su ekleyip kuskus suyu çekinceye kadar piþirin. Sonra etleri ortada býrakarak kuskusu havalandýrarak karýþtýrýn. 5-10 dakika dinlendirdikten sonra üzerine karabiber serperek servis edin.