Bozduðumuz büyük oyun

PKK 15 Temmuz’u biliyor muydu, biliyor idiyse ve darbenin olmasýný bekledi, bunun için de askeri birliklere saldýrýyý durdurup özel kuvvetlere ve emniyet birimlerine saldýrýyý öne çekti ise bu ne anlama gelir? 

Bu sorunun cevabý çerçevesinde olan biteni þöyle yeniden gözden geçirelim?

- Çözüm süreci büyük bir açýlýmdý. PKK daðdan inecek, silahý býrakacak, Türkiye teröre kurban vermekten kurtulacak, on yýllarýn sancýsý bitecekti. Bu arada Hükümetçe atýlan adýmlarla Kürt vatandaþlarýmýzýn maðduriyeti sona erecekti. Bunun için Ýmralý dahil, Kandil dahil görüþmeler yapýldý.

- Tam o sýrada Suriye sancýsý baþladý. PKK, “Suriye’de ve oradan hareketle bütün Ortadoðu’da bize yeni bir alan açýlýyor, kürtlerin çaðý baþlýyor” gerekçesiyle çözüm sürecini bozdu, silah býrakmaktan vazgeçti.

- PKK’nýn Suriye kolu PYD-YPG, “DAEÞ’le mücadele ediyor” gerekçesiyle ABD’den hep koruma gördü. Bu, ABD tarafýndan PKK’nýn Suriye’ye açýlmasý yolunda bir kredilendirme idi.

- Türkiye’nin bütün itirazlarýna, “Dostluk, müttefiklik bu mu?” sorgulamalarýna, ABD’ye yönelik “Üst akýl” kuþkusunun ifade edilmesine raðmen ABD bu kredilendirmeden vazgeçmedi.

- Türkiye’de, Doðu- Güneydoðu’nun birçok yerleþim alanýnda sözde “Özerklik ilaný” ile hendekler, barikatlar oluþturuldu. “Buralara devlet giremez” dendi. Devlet tabii ki oralara girdi, þehitler verildi, örgüt mensuplarýndan öldürülenler oldu, þehirler harabeye döndü.

- Bunlar olup biterken, Amerika’nýn gündeminde, çok öncelerden beri bir “Kürdistan haritasý” bulunduðu bilgileri tedavül etti.  

- Yine bu arada, iç savaþ ortamýna sürüklenmiþ mesela Irak gibi bölge ülkelerinde “Kürt yapýlanmalarý” oluþtuðu gerçeði not edildi. Acaba iç savaþa sürüklenmiþ Suriye, Amerika planýnda “Kürt yapýlanmasý” için ikinci ayak mýydý? ABD bu ayaðý, hem Türkiye’yi hem de Türkiye ile yakýnlaþan Barzani’yi terbiye etmek için her ikisine tehdit oluþturan PKK’ya mý armaðan edecekti?

- Bu günler, ABD’nin, Türkiye’yi yönetmekte olan Erdoðan’a sýcak bakmadýðý günlerdi. Bunu eski ABD büyükelçilerinden James Jeffrey“ABD ve Batý Erdoðan’ý sevmiyor” diye ifade edecekti.

- Bu “sevmeme” durumu, Erdoðan’a karþý, gerektiðinde Türkiye’yi de rahatsýz edecek neleri göze almaya kadar varýrdý? Suriye’de bir PKK ayaðýnýn (YPG - PYD) Türkiye’yi nasýl etkilemesini öngörmekteydi? Seçimle bir türlü düþüremediði Erdoðan’ý sevmeme, darbeye göz yummaya, hatta onu özendirmeye kadar uzanýr mýydý?  

- Ve bir darbe giriþiminin Türkiye’yi içine sokacaðý iç savaþ ortamý, PKK için ayrý bir hakimiyet bölgesi oluþturmaya zemin hazýrlar mýydý?

- Ne dersiniz, “PKK böyle bir hesapla 15 Temmuz’a geldi, darbeyi bekledi, darbenin baþarýlý olmasýný istedi ve ardýndan gelecek iç savaþ ortamýna hazýrlandý” denebilir mi?

- ABD’nin ve Avrupa’nýn büyük ülkelerinin darbe giriþimi karþýsýnda baþlangýçtaki suskunluðu darbenin baþarýlý olma ihtimaline yatýrým yaptýklarý anlamýna mý geliyor?

Yukardaki kurgu çok yadýrgatýcý deðil.

15 Temmuz’da Erdoðan’ýn dirayeti ve milletin cansiperane duruþu ile bu kurgu tepetaklak gitti.

ABD ve Avrupa, tepkisizliðin getirdiði suçluluk psikolojisi içinde. Türkiye’nin Rusya ve Ýran’la diyalogu da onlarý tedirgin etmiþ durumda.  

Türkiye þu anda kurgunun baþladýðý zemini ayýklýyor ve ABD - AB kendilerini, sessiz kalmaya, hatta bu operasyonu onaylamaya mecbur hissediyor.

Acaba Batý “Yeni Türkiye”yi keþfetti mi? Bu coðrafyada “Türkiye’ye raðmen” oyun kurulamayacaðýný gördü mü? Dileriz görmüþ olsun.

Tanýmlamaya dikkat:  Medya dilinde Suriye harekatý “Kürt koridorunu önleme”ye yönelik olarak kullanýlýyor. Böyle bir tanýmlamanýn içerde de uluslararasý medyada da “Kürtlere karþý” bir imaja büründürülmesi ve istismar edilmesi çok muhtemel. Operasyon, Suriye’de DAEÞ’e ve YPG’ye karþý yapýlýyor. Ve YPG, PKK’nýn uzantýsý olarak bir terör örgütü. Ýçerde de “Kürtlere karþý” deðil, “Öncelikle Kürtleri ezen PKK”ya karþý mücadele ediliyor. Bu tanýmlama hassasiyeti mücadelenin kendisi kadar önem taþýyor.