Bravo Bülent Ersoy...

Bülent Ersoy bir televizyon karakteri midir, evet öyledir.Bazen saçı, bazen kıyafeti, bazen bilerek ağdalı dil kullanmasıyla bir şekilde seyirciyi yakalar. Şimdi Bülent Ersoy’u seyretmek için bir sebep daha ortaya çıktı. Hatırlayın Show Tv’deki yayını sırasında bir ses teknisyenine kızmış ve yayında beddua ile tepkisini dile getirmişti Bülent Ersoy.

Meğer yayın biter bitmez ses teknisyeni işten atılmış. Bunu duyan Bülent Ersoy “Ben kimsenin ekmeğiyle oynamam, çocuğu işe almazsanız şovu bırakırım” demiş.

Hal böyle olunca teknisyen yeniden işe alınmış...

***

Televizyonculukta ana ilke yayında hata yapmamaktır. Özel televizyonculuğun ilk yıllarında işler böyle yürüyordu ama artık o ciddiyet kalmadı.Mesela NTV yayınlarında, haber kj’lerinde bitmeyen bir sayı problemi var. Bazen haber metniyle kj’deki sayı birbirine uymuyor bazen de sayılar hatalı yazılıyor. Son örneğini bayramda gördük “Antalya’ya gelen 100 turist” yazdılar, doğrusu 100 bin olacaktı. CNN Turk’te özellikle sabah saatlerinde haberlerin dün-bugün düzeltmesi yapılmaz. Dün olanı bugün olmuş gibi uzunca süre yayınlarlar... Başka bir örnek daha... Haberturk Tv’de bir konuk konuşurken genellikle yayına diğer konuğun çay karıştırmasının sesi gelir, hafif kahvehane ortamı olur.Metal değil plastik kaşık verseler sorun kalmayacak ama televizyonculuk hatayı kavrama, çözüm düşünme işidir biraz. Bunlar görece küçük hatalar... İki sezon evvel Türkiye’nin en büyük kanallarından birinde montaj hatası yapılmış, en çok seyredilen dizinin reklamdan önceki 6 dakikası reklamlardan sonra devam etmişti. Bir haber kanalında, bülten yayını boyunca personel için düzenlenen yılbaşı eğlencesinin müziğinin yayına geldiğini de gördü bu gözler..

***

Televizyonculukta hata yapan gider ya da gönderilmeli mi? Amerika’da özellikle ulusal kanallarda hata kabul oranı çok düşüktür.Sadece teknik hatalar değil 1 dakikalık bağlantıda aynı cümleyi defalarca tekrar eden muhabir de kolay kolay ekranda kalmaz.

Türkiye’de sektör çok hızlı büyüdü, yetişmiş, stüdyoda pişmiş eleman sayısı iş kapasitesini karşılamaz oldu. Buna patronların tasarruf adına yaptıkları işten çıkarmalar, bir kişiyi yapabileceğinden daha fazla işe koşturma politikası eklenince hatası bol yayınlarımız oldu. Bülent Ersoy’a bravo dedim zira insan ekmeğiyle oynamayı marifet sayan bir sürü kompleksli insan var bu sektörde.