Brezilya, Emre, kalpazan Roma

Dünya Kupası’nda bazı maçlardan önce takımlar ırkçılığa karşı bir bildiri okuyorlar galiba. Brezilya-Kolombiya maçından önce bu okumalardan birine ben de şahit oldum ekranların önünde ve bu anti-ırkçılık gösterisi çok hoşuma gitti.

Keşke benzer bir şey bizde de yapılsa, Lig maçlarından önce benzer bir okuma bizde de yapılsa; hatta bir  süre için TFF keşke bu okumayı mecburi bir ritüel haline getirse, kendi aramızda oynadığımız maçlarda söylenen Milli Marşımızdan çok daha anlamlı olabilir.

Son senelerde takımlarımızda çok sayıda, tam sayıyı bilemiyorum, zaten çok hızlı değişiyor, renkli, siyah tenli oyuncular var, liglerimize hem kalite hem de bir farklılık getiriyorlar.

Aralarında Roberto Carlos gibi çok üst düzey futbolcular da oldu, daha az kalitelileri de ama önemli değil, hepsi profesyonel futbolcular, ülkemize nitelikleri ölçüsünde ekmek paralarını kazanmak için gelmişler, misafirimizdirler, keşke yabancı sınırlaması kaldırılsa da daha fazla olsalar.

Ancak, bu ırkçılık karşıtı bildirinin okunması esnasında, şeytanın işine akıl ermez, aklıma çok sevimsiz şeyler de geliverdi.

Geçen hafta gazetelerde okudum, mahkeme, Fenerbahçeli Emre Belezoğlu hakkında ırkçı küfür için verdiği kararın, Emre’yi iki seneden fazla bir mahkumiyete çarptıran kararın gerekçesini yayınladı, galiba bu gerekçenin yayınlanması ile, Brezilya-Kolombiya maçından önce okunan ırkçılık karşıtı bildiri denk düştü de sevimsiz gerçek daha belirgin hale geldi.

Yargıtay bu karar hakkında ne der, bilemem, Emre hapis yatar mı, yatmaz mı hiç bilemem, istemem de, ama bildiğim bu iş Emre’nin ilk işi de değil.

Temennim, hatta TFF’ye çağrım, böyle bir anti-ırkçılık bildirisinin bizde zorunlu hale gelmesi ve ceza olarak Fenerbahçe maçlarında bu bildiriyi Emre’ye okutmaları.

Türkiye’de futbolle ilgileniyorsanız konu konuyu açıyor; CAS iki takımımız hakkında UEFA’nın verdiği kararı onadı, Fenerbahçe meselesi zaten malum, durum tam bir milli skandal ama olan bitenle TFF hiç ilgilenmiyor, yönetim istifayı bile düşünmüyor.

İtalya Futbol Federasyonu’na da bir çağrım var, Roma kulübünün kalpazanlık konusunda soruşturulması gerekiyor. Aziz Yıldırım, Salih’i alacak para daha basılmadı demiş idi, yalan söyleyecek değil ya. Bildiğim kadarıyla Salih, Roma’ya iki sene için kiralık, üçüncü sene için de satış opsiyonlu gidiyor. Roma takımı herhalde basılmamış parayı basarak kalpazanlık yaptı, herkese duyurulur. 

Not: Bir takımın başka takıma 7-1 ya da 14-1 yenilmesi utanç değildir, ekranlarda hep “Brezilya’nın utancı” lafını duyuyorum, futbolda utanç vesilesi olan şikedir, seyircilere küfretmektir.