Brezilya fönü yerine nohut biotin bakımı yerine yumurta

Saçınızdaki aşırı dökülmenin kaynağında yetersiz vitamin alımı ya da bağırsak problemleri olabilir.  Çözümü kimyasal işlemlerde aramadan önce yediklerinizi gözden geçirin.

Sağlıkla parlayan, çabuk uzayan, hacimli ve güçlü saçlar konusunda besinlerin gücünü göz ardı etmeyin. Bazı besinlerin saçlarınızın temel yapısının güçlenmesinde çok etkili olduğunu unutmayın. İşte sağlıklı saçlar için sihirli besinler:

-Yumurta: Saç sağlığıyla ilgili okuduğunuz birçok yazıda ‘biotin’e rastlamanız mümkün. Yumurtada da zengin olarak bulunan ve B grubu vitaminlerinden olan biotin, saçların sağlıklı uzaması ve saç derisi sağlığı için çok önemli. Biotin, bağırsaklarımızda bakteriler tarafından üretilir. Bağırsaklarda sorun varsa biotin eksikliği, saç dökülmesine neden olabilir. Yumurta, yerfıstığı, badem, somon, avokado ve peynir biotinden zengindir.

-Ispanak: İçeriğinde folat ve demir bulunan ıspanak, saçlarımız dahil olmak üzere vücudumuz için oldukça faydalı. B grubu vitaminlerinden folat, kırmızı kan hücrelerinin yapımında ve hücre çoğalmasında, demirse kırmızı kan hücrelerinin oksijen taşımasında gerekli. Demir eksikliğinde görülen anemide, hücreler yeterli oksijen alamadığı için görevini yapamaz. Bu durumda yorgunluk, güçsüzlük ve saç dökülmesi yaşanabilir. Saçları dökülen kadınlarda düşük demir seviyeleri göze çarpar. Gerekirse demir içeren takviye alınabilir.

-Baklagiller: Soya fasulyesi, nohut, mercimek, kuru fasulye gibi baklagiller, demir içeriği yüksek olan bitkisel proteinlerdir. Proteinler, vücudumuzdaki tüm hücrelerin büyümesi için gerekli. Saçımız keratin proteininden oluşmuştur.  Yetersizliğinde saçlarımız daha yavaş uzar ve saç tellerimiz güçsüzleşir. Et, tavuk, balık gibi hayvansal proteinlerde bulunan hem-demir vücudunuz tarafından daha kolay emilir. Bu nedenle bitkisel proteinleri C vitamini kaynaklarıyla beraber tüketmeniz gerekir.

-Dolmalık biber: C vitamini açısından iyi kaynak olan kırmızı, sarı ve yeşil dolmalık biberler, saçlarımız içinde faydalı. C vitamini, non-hem demirin (baklagillerde bulunan) emilimini artırarak saç keselerine oksijen taşır. Aynı zamanda C vitamini kolajen olarak da kullanılır. Saçların sağlıklı uzaması için saç kılı keseleri, kan damarları ve derimiz kolajene ihtiyaç duyar. C vitamini eksikliğinde kuru ve çabuk kırılan saçlar ortaya çıkar.

-Deniz ürünleri: Deniz ürünlerinin içeriğinde bulunan çinko büyüme ve onarımda rol alarak saçların uzamasına yardımcı olur. Aynı zamanda yağ bezlerinin, saç kılı keselerin etrafında düzenli çalışmasına yardım eder. Çinko eksikliğinde saç dökülmesi, yavaş uzama ve kepeklenme sorunları sıkça görülür. İstiridye, yengeç, deniz tarağı, yağsız et, mantar, bazı yağlı tohumlar, fıstık ezmesi, yoğurt ve peynir çinkonun en zengin kaynakları arasında yer alır.