Brezilya’ya gidemiyoruz, tamam da...

Mucize gerçekleşemedi ve Milli Takım Brezilya 2014’de yok.

Dünya Kupası çok keyifli bir temaşa ama Milli Takım olunca daha da keyifli oluyor doğrusu.

Grup elemeleri ortasında teknik direktör değiştiren ya da yanlış bir teknik direktörle başlayan bir takımın Brezilya’ya gitme şansı zaten yüksek olamazdı.

İki büyük takımının şike nedeniyle Avrupa kupalarından UEFA ve CAS kararlarıyla yasaklandığı, TFF yönetiminin yerinden bile kıpırdamadığı bir ülkenin de Brezilya’ya gitmesi zordu, nitekim olmadı.

2016’da Fransa’da Avrupa Futbol, 2018’de de Rusya’da Dünya Futbol Şampiyonaları oynanacak.

Türkiye’nin hemen bugünden bu iki kupa için hazırlıklara başlaması lazım.

İlk ve ivedilikle yapılması gereken iş mevcut futbol yönetiminin (TFF) hemen değiştirilip çirkin iddialara karışmamış bir ekibin yönetime getirilmesi.

Ve bu yeni ekip kolları sıvayıp Fransa (2016) ve Rusya (2018) şampiyonaları için hazırlıklara başlamalı.

Bugün Milli Takım’da çok kaliteli oyuncular var, bunlar her dönemde gelmeyebilir, olmayabilir; Gökhan, Arda, Burak en öne çıkan isimler.

Ancak, unutmayalım, bu kadro Fransa’da üç yaş, Rusya’da beş yaş yaşlanmış olacak; demek ki, bugünden 2018’de, Rusya’da sahaya çıkacak, yaş ortalaması 24 olacak, yani bugün ortalama 19 yaşında bir kadroyu izlemeye başlamak lazım.

Bunu yapmak için de çok nitelikli bir teknik direktörle hemen bugünden en azından 2018 Rusya sonuna kadar ASLA iptal edilmeyecek bir sözleşmenin imzalanması lazım.

Bu teknik direktör Fatih Terim mi olur, bir yabancı mı olur (senim kişisel tercihim), başka bir yerli mi olur, bilemem ama yeni TFF kadrolarının bir zihniyet devrimi yapıp bugünden 2018 Rusya Şampiyonası sonuna kadar sürecek, arada hiçbir nedenden iptal edilmeyecek bir sözleşmeyi çok nitelikli, vizyoner bir teknik direktörle imzalaması şart.

Fenerbahçe’den bir sevimsiz örnek verelim: Sayın Aziz yıldırım galiba 15 senedir (1998-...) kulübün başında ama bu arada futbol takımı tam 14 teknik direktör değiştirmiş, gelinen nokta ortada, keşke tersi olsa idi, yani 1998’de görev yapan Joachim Löw, bugün Almanya’yı çalıştırıyor, günümüze dek kesintisiz teknik direktörlük yapsa idi de, her sene bir başkan değiştirse idik, eminim, bin kere eminim, çok daha parlak bir noktada olurdu Fenerbahçe futbol takımı.

Milli Takım’ın da hemen bir teknik direktörle anlaşıp, tekraren söylüyorum, Fatih Terim de olabilir ama arada gelebilecek yenilgilere bakılmaksızın, en azından 2018 sonuna kadar görevde, istifa, azil dedikoduları olmaksızın,  kalması gerekiyor. 

Başka türlü başarı pek mümkün olmayacak.

İlk iş TFF yönetim değişikliği, bu kadro böyle bir zihniyete hem sahip değil, hem şaibeli (Demirören’in 2010-11 Beşiktaş başkanlığı) arkasından uzun bir teknik direktörlük sözleşmesi ve hedefe en azından Fransa’da ve Rusya’da final oynamayı koymak.