Sanýrsýnýz ki, Avrupa Birliði kurumlarýnda, ellerinde açýklama metinleriyle koridorlarda koþarken birbirine çarpan eurokratlar, nefes nefese Türkiye’deki geliþmelere tepki yetiþtirmeye çalýþýyor.
“AB’den sert tepki var” diye okuduðunuz haberlerin önemli bir kýsmýnýn bir soru üzerine yapýlan açýklamalar olduðunu ve genelde bu açýklamalarýn da þu seyirle geldiðini hatýrlatalým:
“- Sayýn falanca, ben filanca gazetesinden arýyorum. Türkiye’den son dönemde yaþanan feþmekan olayýyla ilgili yorumunuzu öðrenmek isterdim.
- Eee, takip ediyoruz elbette...
- Endiþeli misiniz?
- Dikkatle izliyoruz...”
Bu iki cümlelik diyalogu yarým sayfa haber olarak okuduðunuzu ve baþýna da “AB Ankara’daki geliþmeleri endiþe ile izliyor” baþlýðýnýn atýldýðýný düþünün.
Kendimden biliyorum.
Bir açýklama için 20 kez aradýðým bir haber kaynaðýndan aldýðým bir cümlenin bazen ne kadar önemli olduðunu ve konjonktürde karþýlýðýnýn cümlelerle analize tekabül ettiðini...
11 yýl boyunca Fransa’da, ondan önce de Ankara’da 7 yýl diplomasi muhabiri olarak çalýþýrken, “bir diplomattan nasýl tepki alýnýr?” sorusunun yanýtýný yeterince aradýðýmý düþünüyorum.
24 Aralýk’ta bütün Avrupa, Noel tatiline girmiþken, AB Komisyonu’nun Geniþlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle’nin 27 Aralýk günü geç saatlerde gelen açýklamasýný görünce bunlarý düþündüm.
Hollande’ýn Ankara ziyareti
21 Ocak’ta gerçekleþmesi beklenen Baþbakan Recep Tayyip Erdoðan’ýn Brüksel ziyaretini ve 27 Ocak’ta Ankara’ya gelecek olan Fransa lideri François Hollande’ýn temaslarýný mercek altýna almýþ çevrelerin reflekslerini hayretle izliyorum.
Baþbakan’a AB yetkililerince Brüksel’de ya da François Hollande tarafýndan Ankara’da “sert mesaj verilmezse” bazý arkadaþlarýn hatýrý kalacak.
Hatta, 21 yýl sonra Fransa’dan gerçekleþecek devlet ziyaretinin, Ankara’ya destek mesajý taþýyacaðýný düþünüp, bu rahatsýzlýklarýný ifade edenleri de bu gruba ekleyelim.
Fransa lideri Ankara ziyaretini iptal etse...
Ya da gelip, þöyle okkalý bir demokrasi dersi verse...
Yüreklerine su serpilecek...
Neyse ki, 27 Ocak günü 8 bakan ve 30’a yakýn iþadamýyla gelip, Türkiye ile iþbirliði konularýnda detaylý temaslarda bulunacak olan Fransa Cumhurbaþkaný François Hollande’ýn ekibi Türkiye’nin egemen bir ülke olduðunu ve seçilmiþ bir baþbakanla görüþmeye geldiklerinin farkýndalar.
Fransýz yetkililer, Suriye baþta olmak üzere Türkiye’nin bölgesel geliþmelerde sahip olduðu konumu da net bir þekilde tekrarlýyorlar.
Enerji projeleri, nükleer sektörü...
Hollande’ýn ziyaretinin bölgesel iþbirliðinin yaný sýra önemli bir ekonomik boyutu da olacak.
AB sürecinde eski cumhurbaþkaný Nicolas Sarkozy’nin bloke ettiði baþlýklara iliþkin dosya ise þimdilik raftaki yerini koruyacak.
Ziyaret tarihinin þifresi
Bu arada Hollande’ýn Ankara ziyaretinin tam da Sarkozy’nin doðumgününe denk düþtüðünü de yazalým. Sarkozy’nin kiþisel kaprisleri nedeniyle diplomatik kriz yaþanan üç ülkeden biri olan Türkiye’ye ziyaret için 28 Ocak tarihinin seçilmesi elbette ilginç bir detay.
Türkiye’nin yaný sýra sumo güreþçileriyle ilgili sözleri nedeniyle Japonya ile ve de Meksika ile Sarkozy döneminde Fransa’nýn iliþkileri limoni bir seyir izlemiþti.
Hollande’ýn ziyaretine sevgilisi Valerie Trierweiler’in eþlik etmeyeceðini de bir baþka not olarak ekleyelim.