Baþlýktaki kavramý, “Brüksel aþaðýlamasý” veya “azarý” olarak çevirebiliriz. AB’ye üye ülkelerin ulusal yönetimleri, Brüksel’deki teknokrat ve bürokratlardan iki de bir gelen “azarlama” tonlu açýklama ve “sözde uyarýlardan” býkmýþ durumdalar. Giderek herkese “ayar veren” bu yaklaþýmýn Avrupa’da aþýrý saðýn ve küresel-karþýtý aþýrý solun güçlenmesinin tek nedeni olduðu biliniyor. Türkiye gibi ülkelerde ise hemen “herkes kendi yoluna” siyasetinin doðmasýna yol açýyor.
En son, Fransa’nýn sosyalist Cumhurbaþkaný Hollande, Avrupa Komisyonu Baþkaný saðcý Barosso’nun hedefi oldu. Barosso, belli ki Hollande’den pek hoþlanmýyor. Çýktý, Fransa’daki “sol düþünce”nin gerçek sol olmaktan uzaklaþtýðýn, sadece tepkici bir siyasi çizgi haline geldiðini ve Hollande “gibilerin” küresel karþýtý düþünceleriyle günümüz gerçeklerinin çok dýþýnda kaldýðýný söyleyiverdi. Paris ayakta!.. Sosyalistler, “Brüksel azarý” nýn ülkelerinde aþýrý saðcý Ulusal Cephe gibi AB karþýtý partileri güçlendirdiðini savunuyorlar, pek de haksýz deðiller...
Avrupa’nýn hükümetlerine karþý böyle bir durumda olan Brüksel’dekilerin, konu Türkiye olduðunda bir de devreye giren “yeni-oryantelist” düþüncelerle neler yapabileceðini düþünebiliyor musunuz? Zaten oluyor da... Avrupa ülkelerinin ulusal yönetimleri bugüne kadar “ya sabýr!” politikasýyla bugünlere geldiler, “AB’liolmanýn sinirleri aldýrmak olduðunu” sanýyorum zaman bize öðretecek.
Piri Reis’in rotasýnda...
AB-Türkiye iliþkisinin gerginlik kazandýðý bir dönemde Brüksel’in nabzýný ünlü Türk denizci Piri Reis’ in rotasýndan giderek tutmak anlamlý kuþkusuz. Yunus Emre Enstitüsü, Bilkent ve Belçika’nýn Gent Üniversiteleri’nin iþbirliðiyle Brüksel’in tarihi Solvay Kütüphanesi’nde “Haritalarýn Ustalarý Piri Reis ve Mercator” sergisini açtý. 16’ncý yüzyýl Flaman haritacý Mercator ile ayný yüzyýlýn Osmanlý haritacýsý Piri Reis’in toplam 30 eseri bir sergide buluþtu. Aslýnda sergide buluþan, Türkler ile Avrupa’nýn ortak geçmiþi ve bugünlerin ortak Avrupa kültürüne Türkler’in yapmýþ olduklarý anlamlý katkýydý. Piri Reis ve Mercator olmasaydý, Avrupa dünyaya açýlabilir miydi? Zor.
Avrupalý ne düþünüyor?
Kamuoyunda genel kabul gören bir kanýyý burada düzeltmekte yarar var: Türkiye’nin sosyal-siyasal-ekonomik istikrasýzlýða yönelmesi, Avrupa için arzu edilen bir geliþme deðil!.. Aksine, ekonomik krizin yaþandýðý bir dönemde, istikrarlý bir Türkiye’yi, önemli bir ticaret ortaðý olarak görüyorlar ve Türk ekonomisinin yükseliþinin de kendileri açýsýndan verimli bir pazar seçeneði sunduðunu biliyorlar. “Güçlenen” Türkiye’den çok “zayýflayan” Türkiye’nin Avrupa istikrarý ve savunmasý için tehdit oluþturduðunda hem fikirler. Yaþanýlanlarý “önem verilen” bir ülkeyle yürütülen tartýþma olarak görme eðilimi yüksek.
Türk-Avrupa Parlamentosu karma komisyonu üyelerinden sol kanat Kýbrýs Rum parlamento üyesi Takis Hacýyorgo’nun þu sözleri ayný zamanda Avrupa’nýn Türkiye’ye bakýþ açýsýnýn özeti gibi: Biz, Türkiye Kýbrýs sorununun çözümünde samimi adýmlar atacaðýný gösterdiðinden bu yana, Avrupa Birliði tam üyeliðini destekliyoruz. 22’nci fasýlýn açýlmasýný da destekledik. Daha da ötesinde, biz, Türkiye’yi , radikal ve saldýrgan bir devlet olarak deðil, demokratik güvenilir bir komþu olarak görmek istiyoruz.
Ýngiliz parlamenter ve gerçek Türk dostu Richard Howitt’e göre ise, þu anda Avrupa ile yürütülen ortak çalýþmalarý iptal deðil, artýrma zamaný. Karþýlýklý yanlýþ anlamalarý ancak iki taraf konuþarak aþabilecek.
Avrupa Parlamentosu Türkiye Delegasyonu Baþkaný Fransýz Yeþil Partili parlamenter Helene Flautre’nin þu sözleri ise sanki Alman Baþbakan Angela Merkel’e sert bir yanýt gibi: En kötü senaryo, Avrupa’nýn Türkiye’yi dýþlamasý, ülkeyi Suriye iç savaþý ile baþ baþa býrakýp, bünyesindeki PKK ve geliþmekte olan Alevi sorunlarýna demokratik çözüm bulmakta yalnýzlaþtýrmasýdýr. Bu kabus senaryosunu uygulayamayýz, aksine, Türkiye’deki demokrasi yanlýsý liberallerin yanýnda yer almamýz gerekiyor. Konuya buradan oryantelist, oradan da komplo teorileri ile yaklaþanlara meydaný býrakamayýz. Avrupa ve Türk demokrasinin geleceði karþýlýklý baðýmlýlýk göstermektedir.
Yani... Brüksel’de dostumuz daha çok, iyi biliniz...
BÝLGÝ NOTU: Avrupalý parlamenterlerin görüþleri EuropeanVoice’dan alýnmýþtýr.