Mevsimdýþý hiçbir sebzeyi, meyveyi tüketmeyin! Almayýn ki üretim ona göre belirlensin. Beklemek güzeldir; çileðin lezzeti, domatesin kokusu daha bir keyif verir... Peki bu ay tencerelerde hangi yemekler yapýlacak? Ýþte en iyi 10!
1. Barbun Fasulye
Yoðun lifli yapýsý, saðlýklý beslenmek isteyen herkesin mutfaðýna girmesi için iyi bir sebep... Barbun fasulyeyi bulgur pilavý eþliðinde ýlýk ýlýk servis etmek, ana yemek yapmak bence iyi bir seçim. O kadar iyi bir seçim ki bu klasik yemeði birinci sýraya alýyorum! Bol domates ve bol sarýmsak ile sos hazýrlayýn. Bir tutam kimyon, tuz ve limon suyu ile haþlayýp suyu süzülmüþ barbun fasulye ile karýþtýrýn ve biraz daha piþirin. Tabaða alýp üzerine bolca ince kýyýlmýþ taze nane ve maydanoz serpip afiyetle yiyin.
2. Çilek
Çikolatanýn en çok yakýþtýðý meyve! Eritilmiþ çikolatayla kaplayabilirsiniz ama bence en güzeli iyi çýrpýlmýþ mascarpone peyniri ile yemek. Hakikaten tadýna doyum olmaz. Belki çilekleri ikiye kesip sevdiðiniz aromalý bir içkide (vanilya þurubu bile olabilir) bir iki dakika marine etmek onu mükemmel bir hale getirebilir. Üzerine biraz file badem ya da güzel bir ev kurabiyesinin ufalanmýþ kýrýntýlarý...
3. Asma Yapraðý
Narin, lezzetli ve en taze hali þimdi... Bu dönem en sevdiðim yemeði yeþil erikle birlikte tencereye giren zeytinyaðlý sarmasý. Hani tarifini yeri geldikçe söylerim, Ýzmir iþi. Bol taze naneli, domatesli hafif ekþi sarmasý... Bayýlýrým. Ancak bir de alternatif vermek istiyorum: Asma yapraklarýný sýcak suya batýrýp çýkarýn, suyunu süzün. Herbirini tezgaha açýn ve içine kalýn bir dilim hellim veya benzer bir peynir yerleþtirin. Üzerine ince bir dilim domates, arzu ederseniz bir dilim pastýrma veya sucuk ekleyip bohça gibi kapatýn, zeytinyaðý gezdirin ve fýrýn ýzgarasýnda birkaç dakika piþirin.
4. Kabak Çiçeði
Ýþte farklý bir tarif: Biraz labne, biraz yaðsýz yumuþak beyaz peyniri hamur gibi yoðurun. Ýçine sevdiðiniz tüm aromalarý, taze yeþillikleri ekleyin. Dereotu, nane, biber ne isterseniz... Bu harçtan minik toplar alýp galeta ununa atýn ve yuvarlayýn. Bu toplarý kabak çiçeklerinin içine koyup ýzgarada alt üst piþirin.
5. Yeþil Erik
Ayný çaðla badem gibi onun da zamaný çok uzun deðil, bulduðunuz gibi taze taze yiyin. Tencerede en çok sarmalarla yakýþýr. Ayrýca turþusu pek lezzetli olur.
6. Isýrganotu
Saðlýk deposu bir ot! Isýrganotunu eldiven giyerek temizleyin, yýkayýn, süzün. Biraz tuzla ovup salatalarda kullanabilirsiniz. Ama onunla yapýlacak iki güzel ötesi þey var: Biri kremalý çorbasý diðeri ise böreði (el açmasý hamurla ve kol böreði þeklinde)...
7. Mezgit
Son günleri artýk! Mezgite tempura tekniði yakýþýr, yanýnda sunulacak kýrmýzý acý biber sosu lezzeti dengeler. Bir de filetosunu tuz ve karabiberle ovup yaðlý kaðýda alýp üzerine kimyon, köri ve limon kabuðu karýþýmý serpip iki adet taze soðanla fýrýnlayýn. Nefis!
8. Deniz Levreði
En lezzetli zamaný bu ay. Levrek ile yapamayacaðýnýz yemek yok gibi. Bir tek tava aðýr olur. Onun haricinde ýzgara ve fýrýn yemeði olarak birçok malzeme ile karýþtýrarak veya sade, onlarca þeklini deneyebilirsiniz. Sayýsýz malzemeyle en uyumlu piþebilen balýktýr, levrek... Sarý hardal, kuru soðan, limon suyu ve biraz tuz ile yaptýðým, buzdolabýnda 10-12 saat dinlendirdiðim marinesi ise benim favorim.
9. Ispanak
Kökünü kullanmanýzý öneririm. Kök ýspanaðý haþlayýp biraz limon ve iyi kalite zeytinyaðý ile salata olarak yemek bile mükemmel bir seçim! Þu aralar evimde en sýk piþen hali ise az domates ilave ederek yaptýðým terbiyeli yemeði. Pirinç filan ilave etmeyin. Sade yapýn, ýspanak tadý yoðun olsun.
10. Semizotu
Yeþil yapraklýlarýn kraliçesi! Narin, buðulu, su gibi yapraklar... Yemeði de lezzetli olur ama kiþisel olarak salatasýný tercih ederim. Üzerine ýzgara karides, kalamar, avokado... Hatta kabuðu soyulmuþ bahçe domatesi, biraz siyah zeytin ve beyaz peynir parçacýklarý ile de güzel bir lezzet yakalayabilirsiniz.