Bu aya özgü en güzel 10 yemek

Mevsimdışı hiçbir sebzeyi, meyveyi tüketmeyin! Almayın ki üretim ona göre belirlensin. Beklemek güzeldir; çileğin lezzeti, domatesin kokusu daha bir keyif verir... Peki bu ay tencerelerde hangi yemekler yapılacak? İşte en iyi 10!

1. Barbun Fasulye

Yoğun lifli yapısı, sağlıklı beslenmek isteyen herkesin mutfağına girmesi için iyi bir sebep... Barbun fasulyeyi bulgur pilavı eşliğinde ılık ılık servis etmek, ana yemek yapmak bence iyi bir seçim. O kadar iyi bir seçim ki bu klasik yemeği birinci sıraya alıyorum! Bol domates ve bol sarımsak ile sos hazırlayın. Bir tutam kimyon, tuz ve limon suyu ile haşlayıp suyu süzülmüş barbun fasulye ile karıştırın ve biraz daha pişirin. Tabağa alıp üzerine bolca ince kıyılmış taze nane ve maydanoz serpip afiyetle yiyin.

2. Çilek

Çikolatanın en çok yakıştığı meyve! Eritilmiş çikolatayla kaplayabilirsiniz ama bence en güzeli iyi çırpılmış mascarpone peyniri ile yemek. Hakikaten tadına doyum olmaz. Belki çilekleri ikiye kesip sevdiğiniz aromalı bir içkide (vanilya şurubu bile olabilir) bir iki dakika marine etmek onu mükemmel bir hale getirebilir. Üzerine biraz file badem ya da güzel bir ev kurabiyesinin ufalanmış kırıntıları...

3. Asma Yaprağı

Narin, lezzetli ve en taze hali şimdi... Bu dönem en sevdiğim yemeği yeşil erikle birlikte tencereye giren zeytinyağlı sarması. Hani tarifini yeri geldikçe söylerim, İzmir işi. Bol taze naneli, domatesli hafif ekşi sarması... Bayılırım. Ancak bir de alternatif vermek istiyorum: Asma yapraklarını sıcak suya batırıp çıkarın, suyunu süzün. Herbirini tezgaha açın ve içine kalın bir dilim hellim veya benzer bir peynir yerleştirin. Üzerine ince bir dilim domates, arzu ederseniz bir dilim pastırma veya sucuk ekleyip bohça gibi kapatın, zeytinyağı gezdirin ve fırın ızgarasında birkaç dakika pişirin.

4. Kabak Çiçeği

İşte farklı bir tarif: Biraz labne, biraz yağsız yumuşak beyaz peyniri hamur gibi yoğurun. İçine sevdiğiniz tüm aromaları, taze yeşillikleri ekleyin. Dereotu, nane, biber ne isterseniz... Bu harçtan minik toplar alıp galeta ununa atın ve yuvarlayın. Bu topları kabak çiçeklerinin içine koyup ızgarada alt üst pişirin.

5. Yeşil Erik

Aynı çağla badem gibi onun da zamanı çok uzun değil, bulduğunuz gibi taze taze yiyin. Tencerede en çok sarmalarla yakışır. Ayrıca turşusu pek lezzetli olur.

6. Isırganotu

Sağlık deposu bir ot! Isırganotunu eldiven giyerek temizleyin, yıkayın, süzün. Biraz tuzla ovup salatalarda kullanabilirsiniz. Ama onunla yapılacak iki güzel ötesi şey var: Biri kremalı çorbası diğeri ise böreği (el açması hamurla ve kol böreği şeklinde)...

7. Mezgit

Son günleri artık! Mezgite tempura tekniği yakışır, yanında sunulacak kırmızı acı biber sosu lezzeti dengeler. Bir de filetosunu tuz ve karabiberle ovup yağlı kağıda alıp üzerine kimyon, köri ve limon kabuğu karışımı serpip iki adet taze soğanla fırınlayın. Nefis!

8. Deniz Levreği

En lezzetli zamanı bu ay. Levrek ile yapamayacağınız yemek yok gibi. Bir tek tava ağır olur. Onun haricinde ızgara ve fırın yemeği olarak birçok malzeme ile karıştırarak veya sade, onlarca şeklini deneyebilirsiniz. Sayısız malzemeyle en uyumlu pişebilen balıktır, levrek... Sarı hardal, kuru soğan, limon suyu ve biraz tuz ile yaptığım, buzdolabında 10-12 saat dinlendirdiğim marinesi ise benim favorim.

9. Ispanak

Kökünü kullanmanızı öneririm. Kök ıspanağı haşlayıp biraz limon ve iyi kalite zeytinyağı ile salata olarak yemek bile mükemmel bir seçim! Şu aralar evimde en sık pişen hali ise az domates ilave ederek yaptığım terbiyeli yemeği. Pirinç filan ilave etmeyin. Sade yapın, ıspanak tadı yoğun olsun.

10. Semizotu

Yeşil yapraklıların kraliçesi! Narin, buğulu, su gibi yapraklar... Yemeği de lezzetli olur ama kişisel olarak salatasını tercih ederim. Üzerine ızgara karides, kalamar, avokado... Hatta kabuğu soyulmuş bahçe domatesi, biraz siyah zeytin ve beyaz peynir parçacıkları ile de güzel bir lezzet yakalayabilirsiniz.