Bu bayram hem tatilciye hem turizmciye yaradı

TÜRKİYE. Ramazan Bayramı’nda tatil için yurtiçi ve yurtdışında hangi tatil destinasyonlarını tercih etti? Bu bayramın yıldız turları hangileri? Favori bölgeler nereleri? Sizler için seyahat acentaları yetkilileri ve turizmcilere sordum. Farklı tatilci profillerine hitap eden acenta yetkilileri Ramazan Bayramı tatil tercihlerini bakın nasıl değerlendirdi. Ülkemizin köklü firmalarından birinde İç Turizm Müdürü olan Serhat Günay, iç pazar makro ve mikro çevresel faktörlerden minimum etkilenme karakterini ortaya koydu. Günay, şunları söyledi: “Popüler ve müşteri memnuniyeti yüksek markalar fiyata bakılmaksızın ilk dolan oteller oldular. Sonrasında Bodrum ve Çeşme başta olmak üzere, Fethiye, Belek ve Kemer en çok tercih edilen destinasyonlar. Bayram döneminde algılananın aksine tatil bütçelerinin genişlediğini çok rahat ifade edebiliriz. Zaman kısaldıkça taleplerin araçla birkaç saatte ulaşılabilen bölgelere geleceğini bekliyoruz zira uçakların da neredeyse tamamı doldu. Bayram dönemince satış yapıyor olacağız, bayramın ikinci gününe kadar son dakika rezervasyonları gelmesini bekliyoruz.” 

Yine konuyla ilgili görüştüğüm TÜRSAB Kültür Komitesi Başkan Yardımcısı Nadir Uzun “Türkiye gerek coğrafi güzelliği, gerek uygun fiyat ve avantajları, gerekse Türk misafirperverliği ve otellerde çalışan personelin sıcaklığı, misafire anlayışlı ve dürüst yaklaşımıyla yabancı misafirlerin ilgisini çekiyor. Yabancı misafirlerimizin bunları bir arada bulabildiği başka bir ülke daha yok. Bu sebeple Türkiye kolay vazgeçilebilecek bir ülke değil” dedi. 9 günlük bayram tatilinin iç pazarı oldukça hareketlendirdiğini belirten Uzun, şunları söyledi: “Öncelikle önümüzdeki Ramazan Bayramı’nın ve sonrasında da Kurban Bayramı’nın iç pazarı ve turizme rahat bir nefes aldırabilmek adına 9 gün olarak belirlenmesi otellerin yüzünü güldürdü ve iç pazara bir ivme kazandıracaktır. Bütün bir sene çalışan vatandaşlarımız, bu uzayan bayram tatillerini iyi değerlendirerek, çok avantajlı bir şekilde tatillerini ülke sınırları içinde güvenle ve huzurla uygun fiyatlara yapabilirler.” Nadir Uzun’un tavsiyeleri şöyle:

EGE’DE ALAÇATI AKDENİZ’DE OLYMPOS

“Bizim memleketimiz gerçekten muazzam bir güzelliğe sahip. Karadeniz’den Ege’ye; Ege’den de muhteşem Akdeniz’in güzelliklerine kadar, her yeri olağanüstü. İzmir’in Çeşme ilçesine bağlı Alaçatı, tarihi taş evleri ve rüzgâr sörfüne çok uygun plajları ile muhteşem bir doğa harikası. Ben canı gönülden tavsiye ediyorum insanımıza bu güzide bölgeyi. Yine Ege’de bir doğa harikası, Bozcaada’yı önerebilirim. Ülkemizin üçüncü büyük adasıdır ve Çanakkale’ye bağlı olup yazları Türk tatilcilerimizin uğrak yeridir. Bu bölgeye seyahat acentelerimiz tarafından Bozcaada turları düzenlenmektedir ve insanımız tarafından da muazzam bir ilgiyle karşılaşmaktadır. Tabii bir de Akdeniz var. Harika bir doğa ile çevrelenmiş, bol oksijenli ve tertemiz bir güzelliğe sahip denizi ile Olympos adeta bir cennet. Oraya gidip ağaçtan evlerde veya küçük butik pansiyonlarda kalarak kendinizi doğaya bırakabilirsiniz. Bölge tamamen huzur kokuyor. Tabii daha neler var neler söylemekle bitmez. Kemer, Alanya, Manavgat, Kaş, Finike, Belek, Side de tercih ediliyor.

Pek tabii bayram tatillerinde sanatçı izlemek ve tabiri caizse doyasıya eğlence için de Kıbrıs otelleri var. Konaklama, uçak ve transfer dahil olmak üzere burada seyahat acentelerimiz çok avantajlı imkânlar sunuyor. Çok uygun fiyatlarla vatandaşlarımız bütün yılın yorgunluğunu giderebilir ve şehrin stresli hayatından bir nefes de uzak kalabilir. Kıbrıs’ta her şey dahil eğlenilebilecek lüks oteller; Girne, Bafra, Magosa ve Lefkoşa bölgelerinde konumlanmış durumda.”

FETHİYE % 100 DOLU

Online müşteri portföyündeki çalışmalarıyla son dönemde turizminde atağa geçen Bertan Aner; Ramazan Bayramı’nda en fazla yoğunluğu Fethiye bölgesinde yaşadıklarını ve Fethiye otellerinde yüzde 100 doluluğa ulaştıklarını, ardından Çeşme, Marmaris, Bodrum geldiğini, Antalya otellerinde ise doluluğun yüzde 60’larda olduğunu belirtti. Aner, Antalya’yı tercih eden yerli turist sayısı Ege’nin 2-3 katı kadar olsa da Antalya’nın yatak kapasitesinin fazla oluşunun otellerin doluluk oranlarının düşük gözükmesine sebep olduğunu ifade etti.

Karadeniz turları rekor kırıyor

Ülkemizin önde gelen tur operatörlerinden birinde Cruise Yurt Dışı Turlar ve Kültür Turları Koordinatörü olan Hakan Öksel; yurtdışı turlarına beklenmedik bir ilgi olduğunu ifade etti. Öksel “Özellikle Kuzey Avrupa, alınmış olan mevcut koltuklarımızı doldurup ek olarak koltuk aldığımız ve satışa tekrar açtığımız  destinasyonların başında geliyor. Her bayram olduğu gibi bu bayram da en çok tercih edilen turumuz Balkan turları oldu. Bu sene planlanan Balkan turu, Ramazan Bayramı’nda 2 katı ilgi gördü. Akşam yemeklerinin de ücrete dahil olması nedeniyle bütçe kısıntısı olan ailelerin tercih sebebi oluyor. Balkanlar’dan sonra en çok tercih edilen ve uzmanlık alanımız olan İtalya turları olup, Klasik İtalya turlarında San Marino ve Bologna turlarının programa dahil olması diğer tur operatörlerine göre daha hızlı ve fazla satış yapmamıza sebep oldu. Uzaklar; Bangkok-Pattaya- Singapur turlarında beklenmedik oranda talep oldu. Beyaz gecelerin zaman dilimine denk gelen Baltık turlarımız dolmuş olup yoğun ilgi gördü.

EN YOĞUN BAYRAM

Ramazan Bayramı’nda, tatilin uzatılması ve erken bildirilmesi özellikle uzun turların satışının çok erken haftalarda dolmasını sağladı. Karadeniz ve Batum turları başta olmak üzere, Ege Akdeniz Turu, Karya (Marmaris) Turları, Likya (Fethiye) Turları, Bodrum Turları, Pamfilya (Antalya) gibi turlarımız, çok erken dönemlerde dolarak bizlere yeni kontenjanlar açma olanağı sağladı. Öte yandan zaten yaz aylarının ve de son yılların vazgeçilmezi olan Karadeniz ve Batum turlarında da inanılmaz doluluklara ulaştık. Bayram haftası yaklaşık 80 otobüs yani 3 bin 500 kişiyi Karadeniz’e götüreceğiz. Bu da sanırım bölge rekoru olacak. Yine bu dönemde Kapadokya, Kuşadası  ve Safranbolu gibi yörelere de yaklaşık bin kişi taşıyacağız. 2016 Ramazan Bayramı son yılların en yoğun bayramı olmaya adaydır. Bizler geçen sene yaptığımız yurtiçi ve yurt dışı operasyonun neredeyse iki katı bir operasyona imza atacağız. Tahminim piyasanın genel anlamda çok pozitif bir bayram geçireceği yönünde” dedi.