Saðlýklý yaþamýn da zayýflamanýn da en büyük düþmaný 3 beyazdan uzak durun. Bunun yerine enerjinizi artýracak, hastalýklardan koruyacak, fazla kilolarýnýzý hýzla verdirecek beyazlara yönelin.
Söz konusu kilo vermek olunca ilk hedef üç beyazdan uzak durmak olur. Un, tuz, þeker... Bu üç beyazdan uzaklaþýp bir de saðlýklý beyazlarý hayatýnýzýn bir parçasý haline getirirseniz, hastalýklarla ve fazla kilolarla daha kolay baþa çýktýðýnýzý göreceksiniz. Ýþte mucizevi beyazlar:
-Yumurta: Anne sütünden sonra bilinen en kalite protein kaynaðýdýr. Yapýlan araþtýrmalar, kahvaltýda yumurta tercih eden bireylerin, gün içinde daha tok hissedip kilo kontrolü saðlamada daha baþarýlý olduklarýný bildiriyor. Yumurtanýn sarýsýnda bulunan kolin vitamini vücuda girince fosfotidil koline dönüþüp, karaciðerde yað ve kolesterol birikimini önlüyor. Bunun yaný sýra, sinir sisteminin geliþiminde ve hafýzayý kuvvetlendirmede de oldukça etkin bir vitamin olarak biliniyor kolin. Ayrýca yumurta, içerdiði eþsiz besin ögeleri ile baðýþýklýðý güçlendiren, göz saðlýðýný kuvvetlendiren, kan yapýmýna katkýda bulunan demir açýsýndan da oldukça kýymetli bir besindir.
-Süt: Özellikle çocukluk, hamilelik ve yaþlýlýk döneminde kemik saðlýðý açýsýndan büyük önem taþýyan süt, hayatýn her evresinde olmazsa olmaz bir besindir. Yapýlan birçok araþtýrma düzenli süt tüketiminin vücudun baðýþýklýk sistemini güçlendirdiðini, tokluk saðlayarak obeziteden koruduðunu ve kan basýncýný düþürerek yüksek tansiyon riskini azalttýðýný belirtiyor.
-Yoðurt: Ýçerdiði baðýrsak dostu bakterilerle kolon saðlýðýný koruduðu ve kolon kanseri riskini azalttýðý uzmanlar tarafýndan sýkça vurgulanýyor. 2005 yýlýnda obezite dergisinde yayýmlanan bir araþtýrmaya göre; düþük yaðlý veya yaðsýz yoðurdun içerdiði kalsiyum sebebiyle kilo korumada yardýmcý olduðu bildirilmiþtir. Yoðurt, kolesterol düþürücü etkisinin yaný sýra kan þekerini dengelemede görev alýr. Þeker hastalarý kaymaksýz yoðurt tüketerek, düzensiz kan þekeri deðerlerinin kontrol altýna alýnmasýna yardýmcý olabilirler.
-Sarýmsak: Ýçindeki kükürt bileþikleri sayesinde bakteri, virüs, mantar gibi zararlý mikroorganizmalardan koruyucu özelliði vardýr. Yapýlan araþtýrmalar, germanyum maddesinin kanserden koruyan güçlü bir antioksidan olduðunu ve en fazla sarýmsakta bulunduðunu göstermiþtir. Ayrýca çalýþmalar, sarýmsak tüketiminin saðlýklý kan basýncý ve kan þekeri dengesi için oldukça yararlý olduðunu vurgulamaktadýr.