Bu Bir Piyasa Yazısıdır - 2

ABD Merkez Bankası FED başkanı Ben Bernanke neler söyledi... Bakalım...

* sonbahardan beri ekonomide aşağı yönlü riskler azaldı

* ekonominin temel göstergeleri iyi görünüyor

* faiz artırımı uzak bir gelecekte

* tahvil alımının azaltılması konusunda sabit bir planımız yok

* çıkış stratejisi planı hala tartışılıyor

* parasal genişleme 2014 ortalarında sonlandırılabilir

İşte bu son cümle piyasalarda düğmeye bastı...Normaldir her yazın bir kışı var..Zaten tüm dünyada piyasalar sonsuza kadar yükselemezdi..Piyasaların dinamiğine aykırı..

Yanlız piyasaların iyi okuması gerek..Kuvvetli muhtemel FED’in bu açıklamalarına piyasalar (herşeye alıştığı gibi ) alışacaklar..

Borsalar ekonomilerin kalbidir ..Doğru ..Ancak bir süre daha düşük tansiyonla ve azalan nabız sayısıyla devam edecek

Asıl soru Reel piyasalar eğer Bernanke’nin dediği gibi yaklaşık bir sene sonra para kaynağı çekilcekse reel ekonomi, enflasyon, büyüme , halkın cebi nasıl etkilenecek...?

Hele birde emtia fiyatları yükselirse..

FED’in açıklamaları sonrası piyasa tepkileri çok sert geldi

Şu dakikalarda uluslararası piyasalarda altının fiyatı son 2.5 yılın en düşüğünde...ABD borsaları yüzde 2’ye yakın eksilerde kapadı..Asya borsalarının kaybıda bu seviyelerde...

Türkiye’de yazıyı yazdığım dakikalarda borsa yüzde 4 aşağıda , faziler yüzde 9 değer kazandı, dolar 1.92 tl seviyelerinde..Türkiye’nin 10 yıllık tahvillerinin faizler yüzde 8 civarında..(hatırlatma: yunanistan 10 yıllık faizi yüzde 10, italya 10 yıllık faiz yüzde 4.2, ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 2.38 seviyelerinde)

Peki ne olacak...

Hiçbirşey..

Piyasalar ilk panik tepkisi ile birlikte herşeye alıştıkları gibi buna da alışacak...Bu bir döngü zirveler ve dipler....

Kalın sağlıcakla...

Günün şarkısı: show must go on