Bu büyük bir baþarý öyküsüdür

Lafý evirip çevirmeden söyleyelim: Türkiye’nin 49 rehinesini kurtarmasý tam bir baþarý öyküsüdür. Her ne þekilde yapýlmýþ olursa olsun, kiminle pazarlýk edilirse edilsin diðer rehinelerin televizyon kameralarý önünde infaz edildiði bir ortamda Türk rehinelerin IÞÝD’in elinden alýnmasý “baþarý” kelimesi dýþýnda baþka bir kelimeyle tanýmlanamaz.

Ankara’nýn bundan sonra daha fazla baský altýnda kalacaðý iddialarý da bu baþarýya gölge düþüremez. Türkiye olarak baþta Hükümet ve Milli Ýstihbarat Teþkilatý olmak üzere bu baþarýyý saðlayan ve bize tattýran herkese müteþekkir olmamýz gerekir. Türkiye bir kez daha karþýlaþtýðý krizleri saðduyu ve akýlla yönetebileceðini kanýtlamýþ, devlet olmanýn ne demek olduðunu göstermiþtir.

Bu baþarý doðal olarak kendi sonuçlarýný da beraberinde getirecektir. Ýlk sonucu da Türkiye’nin IÞÝD karþýsýnda elinin rahatlamasý olacaktýr. Türkiye artýk IÞÝD’e karþý çok daha kolay reaksiyon verebilme imkanýna kavuþacak, eleþtirisi ve pozisyon alýþý eskisinden çok daha kolay olacaktýr. Ankara, sanýldýðý gibi baský altýna alýnmayacak, tam tersine üstündeki uluslararasý kamuoyu baskýsýndan kurtulacaktýr.

Unutulmamasý gereken IÞÝD’in Amerika’dan çok Türkiye’yi tehdit ettiði, bölgedeki istikrarsýzlýðýn bizim çýkarlarýmýzý zedelediðidir. Türkiye’nin tek kaygýsý rehineler de deðildir. Ankara, Amerika’nýn önderliðinde oluþturulan IÞÝD karþýtý koalisyonun stratejisinin ne olacaðýný tam olarak bilmek ve kestirmek istemektedir. Rehinelerin özgürlüðüne kavuþmasý tüm kaygýlarýn ortadan kalktýðý anlamýna gelmez.

Kaldý ki IÞÝD koalisyonuna verilecek katký ille de askeri olmayabilir. Türkiye bölgedeki siyasi nüfusunu kullanarak da mücadelenin içinde yer alabilir. Irak’taki Sünni aþiretlerle yapýlacak pazarlýklarda Türkiye aktif rol oynayabilir. PYD de dahil Kürt gruplara çok daha açýk destek verebilir. Kendisini doðrudan tehdit eden durumlarda da orantýsal tepkisini gösterebilir.

Kýsacasý, rehin alýnan personelin ve ailelerinin kurtulmasý bazýlarýnýn sunmak istediði gibi Türkiye üstünde yük oluþturmaz. Tam tersine üstündeki yükü alýr. Rahat hareket etmesini, uygun göreceði zaman ve yerde uygun göreceði tepkiyi vermesini saðlar. Benim bildiðim Türkiye Amerika ya da baþkasý istedi diye kendi çýkarýna hizmet etmeyen hiçbir iþe kalkýþmaz.

Baþarýnýn ikinci sonucu ise iç politika alanýnda olacaktýr. Ýktidar partisini komplo ile suçlayanlar, konsolosluk personelimizin rehin alýnmasýný cumhurbaþkanlýðý seçimine baðlayanlar zor durumda kalacaktýr. Hükümetin karnesine artý yazýlmasýn diye rehin alýnmadaki siyasi sorumluluk iddiasý ne kadar ýsýtýlýrsa ýsýtýlsýn, bu süreci yönetmekteki baþarýsý kolay kolay gölgelenemeyecektir.

Rehine krizinin bu þekilde çözülmesi, hükümetin uyguladýðý politikanýn baþarý kazanmasý Kürt sorununun çözümüne de katkýda bulunacaktýr. IÞÝD karþýsýnda daha þeffaf bir siyaset izlenmesi Türkiye’nin Kürtleri tarafýndan dillendirilen kuþkularýn giderilmesini, sürecin çok daha saðlam bir kader birliði anlayýþýnýn üstüne oturmasýný saðlayacaktýr.