Bu da Kýlýçdaroðlu’na kapak olsun!

Yürürlükte olan ve tümüyle deðiþmesi gereken bu darbe anayasasýnda yapýlan 18 maddelik deðiþikliðe hayýr diyenlerin, kimi vatandaþlarýmýzý etkiledikleri en önemli propaganda malzemesi ülkenin bölünme tehlikesidir.

Þeddeli bir yalanolan bu bölünme tehlikesi vatandaþýn duygularýný istismar etmenin bir yolu olarak özellikle seçilmiþ görünüyor.

Kimi yaþýný baþýný almýþ politikacý arkadaþlar bu yalaný doðruymuþ gibi seslendiriyorlar.

Yalan söylüyorlar iftira atýyorlar.

***

Hatta CHP’nin ateþli vekili Ýnce, muhatabýnýn bu konuda sorduðu mantýklýca soruya cevap verememiþ ‘yanýmda getirmedim’ diyerek kývýrmýþtýr.

Baþkanlýk sistemini bilmeyenler ya da seçilecek adaylarý bulunmadýðý için ve deErdoðan’ýn seçileceðini garanti gördükleri için muhalefet edenler cumhurbaþkanýnýn yetkilerini fazla buluyorlar.

Fazla bulduklarý yetkilerden biri de cumhurbaþkanýnýn kararname çýkarma yetkisi.

Sistemin adý her ne kadar cumhurbaþkanlýðý hükümet sistemi olsa da özünde baþkanlýk sistemidir.

Baþkanlýk sistemindeicra organý olan hükümetin bütün yetkileri baþkana geçtiði için hükümetin kararname çýkarma yetkisi de baþkana geçmektedir.

Bu kadar basit.

***

Bölünme tehlikesi yalanýna gelecek olursak.

Ýncegösteremedi ama sýðýndýklarý maddeyi ben söyleyeyim. Deðiþiklik paketinin 16. maddesinde anayasanýn 123. maddesinin üçüncü fýkrasýnda yapýlan deðiþikliktir.

Üçüncü fýkra, “Kamu tüzel kiþiliði ancak kanunla ve kanunun açýkça verdiði yetkiye dayanýlarak kurulur” þeklindedir.

Paketteki deðiþiklik, “Kamu tüzel kiþiliði ancak kanunla veya cumhurbaþkanlýðý kararnamesiyle kurulur” þeklindedir.

Bu deðiþikliði kendi propagandalarýna uygun þekilde yorumlayýp cumhurbaþkaný vilayeti ilçeli iptal edebilir veya yeni iller yahut eyaletler kurabilir hattaKýlýçdaroðlu’nun saçmaladýðý gibi muhtarlýklarý -kendilerinin tek parti demokrasisinde(!) yaptýklarý gibi!- iptal eder lokantalarý bile kapatabilir diyorlar.

***

Saptýrýyorlar. Çünkü bu deðiþiklik mahalli idarelerle ilgili bir düzenleme deðildir.

Cumhurbaþkaný’nýndeðil eyalet kurma yetkisi bir belde kurma yetkisi bile yoktur.

Þu sebeplerden dolayý yoktur:

1. Anayasanýn 3. maddesi devletin üniter yapýsýný belirlemektedir ve deðil cumhurbaþkaný meclis bile eyalet kurma kanunu yapamaz çünkü anayasaya aykýrýdýr!

2. Mahalli idarelerin nasýl kurulacaðý anayasanýn 127. maddesinde belirtilmiþtir.

3. Cumhurbaþkaný’nýn yetkilerini düzenleyen 104. maddede açýkça belirtildiði gibi hakkýnda kanun bulunan konularda kararname yayýnlayamaz.

***

Dolayýsýyla illerin ilçelerin beldelerin nasýl oluþacaðýna dair 5442 sayýlý Ýl Ýdaresi Kanunu vardýr. Hakkýnda kanun bulunduðu için cumhurbaþkaný kararname çýkartamaz!

Muhtarlýklar hakkýnda da kararname çýkartamaz çünkü 4541 sayýsý kanun muhtarlýk kurumunu düzenleyen bir kanundur. Hakkýnda kanun bulunduðu için cumhurbaþkaný muhtarlýk hakkýnda da kararname çýkaramaz.

Bu da Kýlýçdaroðlu’na kapak olsun.

Özetle, referandumda oylayacaðýmýz maddelerin hiçbirinde ülkenin bölünmesine yol açacak bir içerik yoktur.

Siyasetçi konuþurken lafýnýn nereye gittiðine dikkat etmelidir, hele de o siyasetçi bir partinin genel baþkanýysa, sözcüsüyse vekiliyse bin düþünüp bir söylemelidir!