Bu Dönemde Giriþim Yapacak Giriþimci Adaylarýna Hayat Kurtaran Tavsiyeler
“Kendi iþimi kurmak istiyorum ama bunun için pek doðru zaman deðil” gibi sözler duyarýz.
Çok daha iyi zamanlar görmüþtük elbette.Finansmanýn çok daha ucuz olduðu dönemleri yaþadýk.
Kendi iþini yapmak isteyenler için doðru zaman diye bir þey yok.. Ama her dönemin kurallarý farklý.
Son 5 yýlýn baþarýlý ve baþarýsýz giriþimlerine bakarak bir öneriler listesi oluþturdum. Giriþimcilerin ve giriþimci adaylarýnýn iþine yarayacaðýný umuyorum.
1- Ýþ yapma biçimleri kesinlikle deðiþti. 20, 30 yýl önceyi boþverelim, 10 yýl önce kurulan ve baþarýlý olmuþ bir þirketin bile gittiði yoldan giderek baþarýlý olma þansýn düþük. Eski bir iþ modelini uygulayacaksanýz bile son yýllarýn kurallarýna uyarlamanýz gerekiyor.
2- Özsermayenin en çok önem arz ettiði süreçlerden geçiyoruz. Bankalarýn kredi musluklarýný ne zaman açýp ne zaman kapatacaðýný bilmek zor. Dýþa baðýmlý bir giriþimin bu yüzden baþarý þansý düþük.
3- Rekabet artýk her sektörde çok yoðun. O yüzden fark yaratmayan bir giriþimin baþarýlý olma þansý düþük. Ya o bölgede yapýlmayan, farklý bir iþ yapacaksýnýz, ya da var olan bir iþi çok farklý yapacaksýnýz.
4- Þu soruyu kendinize sorun; “Bir yýl zarar etmeyi göze alabilecek miyim?”. Buna en kötüye hazýrlýk diyelim. Bazý sektörlerde bir yýldan da fazla ama ortalama olarak bir yýl demiþ olduk. Planýnýzý asla en iyi senaryoya, ya da ortalama bir durum senaryosuna göre yapmayýn. En kötüsüne göre hazýrlanýn.
5- Göbeðiniz bir firmaya, bir kiþiye baðlýysa bir daha düþünün. Örneðin bir üreticinin temsilciliðini üstlendiniz ya da bir ustayý iþe alarak onun tarifleriyle üretime baþladýnýz. Zor zamanlarýn stresi çok ve tansiyonu yüksek olur. Kendisi için gece gündüz koþturduðunuz üretici bir baþka rakibinize de tedarik yapabilir. Ya da ustanýz iþten ayrýlýp size rakip olabilir.
5 / B - Bu maddeye bir ek yapmam gerekiyor. Þimdilerde Amazon üzerinden ürünü hiç görmeden X ülkesindeki ürünü kendi dükkanýnýzda gösterip Y ülkesine satmaya dropshipping deniliyor. Bunun eðitimlerini veren birtakým kiþiler de yatlardan video paylaþarak ne kadar mükemmel bir iþ olduðunu söylüyorlar. Bu iþe giriþmek için binlerce dolar eðitim parasý ödeyenler var. Ama unutmayýn, bütün bu sektör, kaç kiþiyse artýk, hepsi Amazon’un bir sabah uyandýðýnda “Dropshipping”i sýnýrlýyorum. Artýk herkes sadece stoðundaki malý satabilecek” demesine bakýyor. Kýsacasý ipiniz bir baþkasýna baðlýysa iki kere düþünün.
6- Satýþlarýn zor olduðu bu gibi dönemlerde vadeli mal alýp peþin satmak, kýsaca sýcak para giriþimciye tatlý gelir. Vade uzunsa ve rakam yüksekse araba bile alýnýr o parayla. Ama vade geldiðinde durumun daha kötü olmayacaðýnýn garantisi yok. Böyle zamanlarýn en güzel ve firmalarý en güçlü tutan tarafý nakite dönmektir. Nakit alýn, nakit satýn, ya da kredi kartý ile satýyorsanýz direkt tedarikçinin POS’undan çekin, size ait olmayan paralarýn yükünü taþýmayýn. Emanetin caný tatlýdýr.
7- Panikle iþten çýkarma yoluna gitmeyin hemen. Hatta çalýþanlarýn morallerini de yüksek tutacak olan sizsiniz. Batan firmalarý söyleyerek, kaç kiþinin onlarýn yerinde olup çalýþmaya can attýklarýný söyleyerek onlarý motive edemez, daha beter moralini bozarsýnýz .Böyle dönemler iyi iletiþim, saðlýklý diyalog dönemleridir. Geliþmeleri onlarla paylaþýn. Çözüm önerilerini mutlaka isteyin ve önem vererek okuyun. Sizin göremediklerinizi gördüklerini göreceksiniz.
8- Lüksten kaçýnýn, asgari ihtiyaç neyse, onu tercih edin. Alýmlarda sýfýrýný almak yerine varsa ikinci elini alýn. Lüksten, þatafattan kaçýnýn. Þartlar çetin olabilir, yolda fýrtýnalar çýkabilir, sermayeyi erkenden tüketmeyin.
9- Çalýþanlarýnýza ve kendinize þunu sýk sýk sorun: “Bugün neyi deðiþtirebilirim, neyi daha iyi yapabilirim / yapabilirdim” . Bu soru o meþhur kavramýn, inovasyonun kapýlarýýn size ve firmanýza açar.
10- Dövizin artýþýný fýrsata çeviren adýmlar atýn. Mesela þu süreçte döviz kurlarý hayli yüksek. Ýhracata odaklanýn. Nereye, ne olursa olsun, Türkiye’den temin ettiðiniz ürün ve materyalleri satmaya çalýþýn. Burada 30 TL’lik bir ayakkabýnýný yurtdýþýnda kimi ülkelerde 30 $ , kimi ülkelerde de 30€’den alýcý bulacak ki bu da Türkiye’deki satýþ fiyatýnýn 5-6 katý demek.
Özetle, sizleri sýkmadan anlatacaklarým þimdilik bu kadar, sorularýnýz olursa e-postadan ulaþabilirsiniz.