Bu hâkim iyi niyetli deðil

Karþýyaka 7. Asliye Ceza Mahkemesi hâkimlerinden Murat Aydýn, Cumhurbaþkanýna hakaretin suç olmaktan çýkarýlmasýný istiyor.

Anayasa Mahkemesi, hâkim Aydýn’ýn baþvurusunu görüþecek...

Daha önemli bilgiyi paylaþayým:

Hâkim Aydýn, Cumhurbaþkanýna hakaret suçunu iþleyen bir sanýk hakkýndaki hükmü erteliyor ya da öteliyor; “Bu fiil suç olmamalý” diyerek. Ve 299 sayýlý yasanýn iptali için Anayasa Mahkemesi’ne koþuyor. Bravo...

Haberi, geçen hafta gazetede okumuþtum: Hakkýndaki hüküm ertelenen ya da ötelenen sanýðýn avukatý hâkim Aydýn’a destek vermiþ; “Yerinde bir karar bu... Devlet büyükleri özel yasayla korunmamalý” filan gibi laflar etmiþ...

Sanýk avukatýnýn beyanýný okuduðumda þöyle düþündüm:

Demek ki, Türk Ceza Kanunu’nun 299. maddesi, özel olarak Cumhurbaþkaný Erdoðan için çýkarýldý.

Böyle mi gerçekten?

Bakýyoruz ve böyle olmadýðýný görüyoruz. Önceki Cumhurbaþkanlarý (Evren’inden Özal’ýna, Demirel’inde Sezer’ine), bu yasayý çatýr çatýr kullanmýþlar, bir sürü kiþiyi mahkûm ettirmiþler. Kimse de çýkýp, “Bu yasa özgürlükleri kýsýtlamaktadýr. Devlet büyükleri özel yasayla korunmamalý. Anayasa Mahkemesi bu iþe bir el atsýn” dememiþ...

Demek ki, özel olarak Erdoðan için çýkarýlmýþ bir yasa deðilmiþ bu...

Muhtemeldir ki, hâkim Murat Aydýn da sanýk avukatýyla ayný düþünceyi paylaþýyor.

Sonuçta bir “düþünce”dir bu.

Katýlýrsýnýz ya da katýlmazsýnýz.

Ben katýlmýyorum.

Saygý da duymuyorum.

Fakat tartýþtýðýmýz konu, devlet büyüklerine ya da yöneticilerine tanýnan “masuniyet” deðil... Yasa, küfür ve hakareti suç saymakla birlikte, devlet büyüklerinin iþgal ettiði makamýn saygýnlýðýný da koruyor... Bu cümleden olarak, devlet memurlarýna (ve temsil ettikleri makama) hakaret de müeyyideye baðlanmýþtýr...

Kaldý ki, küfür ve hakaret, savunulacak bir fiil deðil. Bunun düþünce özgürlüðüyle ilgisi yok. Ýster Cumhurbaþkanýna, isterse sade vatandaþa yönelik olsun, küfür ve hakaret ayýplanmasý gereken bir davranýþtýr. Üstelik müeyyidesi olan bir davranýþ... Yoldan geçen herhangi birine de küfretseniz, kanun yakanýza yapýþýr. O kiþinin devlet yöneticisi ve büyüðü olmasý durumu deðiþtirmez.

Dolayýsýyla, hâkim Aydýn’ýn cevvaliyetini ya da iþgüzarlýðýný anlamýyorum.

Ne olmalý yani?

Dileyen, dilediði kiþiyle hakaret edebilir...

Dileyen, dilediði kuruma saldýrabilir...

Böyle bir özgürlükler ortamý mý istiyor hâkim Aydýn?

O halde “özgürlükleri” neden geniþletmiyor, geniþletilmesi için gayret göstermiyor?

Mahut 299. madde, yukarýda da söylediðim gibi, “kiþiye özel” olarak çýkarýlmadý... Bilakis, kiþilerin temsil ettiði makamýn saygýnlýðýný korumak için çýkarýldý. Dünyanýn her yerinde var bu türden yasalar... Girmeye can attýðýmýz AB ülkelerinin tümünde var... Ama “kiþiye özel” olarak çýkarýlmýþ 5816 sayýlý yasa, sadece ama sadece Türkiye’de var.

Bu yasa, Atatürk’e yönelik eleþtirileri bile “suç” sayýyor... Hakan Albayrak“Atatürk’ün cenaze namazý kýlýndý mý?” diye sorduðu için (kýlýnmýþ, küçük bir grup tarafýndan kýlýnmýþ), 14 ay hapis yattý. Öncesinde de, onlarca gazeteci ve yazar, bu “kiþiye özel” yasanýn gadrine uðradýlar. Yüzlerce yýl hapis yattýlar.

Hâkim Murat Aydýn neredeydi?

Cumhurbaþkanýna hakareti “düþünce “ sayan “düþünce özgürlükçüleri” neredeydi?

Hazýr elini deðdirmiþken, 5816 sayýlý yasa için de Anayasa Mahkemesi’ne baþvuruda bulunabilir mi hâkim Murat Aydýn? “Bu yasa özgürlükleri kýsýtlamaktadýr. Devlet büyükleri özel yasayla korunmamalý” der mi?

Hasretle bekliyoruz!

HAMÝÞ

Kötü niyetli ve anlama özürlü zevat için özel not: 5816’nýn “kiþiye özel” bir yasa olduðunu belirtmek, Atatürk’e hakareti savunmak deðildir. Kimse kimseye hakaret etmesin. Küfür ve hakaret suçtur. Yasal olarak da suçtur, ahlaken de suçtur. Dünyada da suçtur, uzayda da suçtur.