ABD Baþkaný Biden, utanmadan, sýkýlmadan "Hamas'ýn, 40 bebeðin baþýný kestiði görüntüleri gördüm" diye yalan söylüyor.
Amerika gibi bir süper gücün Baþkaný milyarlarca insanýn gözünün içine bakarak yüzü kýzarmadan nasýl yalan söyler?
Dün Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkanlýðý, Filistin konusundaki Ýsrail/Batý merkezli yalanlarla ilgili hakikatleri paylaþtý. Dezenformasyon Bülteni'ndeki korkunç yalanlarýn, dünya kamuoyunu nasýl aldatmaya yönelik olduðunu görüyorsunuz.
Bugün psikolojik harbin kullandýðý silahlarýn baþýnda dezenformasyon ve manipülasyon geliyor. Ýki silahla da kasýtlý olarak büyük yalanlarla algý operasyonlarý yürütülüyor.
Dezenformasyon; doðru bilginin kirletilmesi, çarpýtýlmasýdýr.
Manipülasyon da insanlarý; belli hedefler doðrultusunda etkilemek, þartlandýrmak ve kullanmak için yapýlýyor.
Bugün Batý medyasýnýn, Batýlý hükümetlerin, istihbarat merkezlerinin insafsýzca yaptýðý budur.
Provokasyonlara, suikastlara zemin hazýrlanýyor.
Yalanýn kitabýný yazmýþ Sedef Kabaþ (CHP'den milletvekili adayý da oldu) hiç unutmadýðýmýz bir ders vermiþti:
"Kitleleri etkilemek istiyorsanýz, ortaya kocaman bir yalan atýn. Ama çok büyük bir yalan olsun. Ýkinci kriter çok basit bir yalan olsun. Sonrasýnda da bu basit ve çok büyük yalaný sürekli tekrar et. Ve ardýndan kitlelerin o yalaný gerçekmiþ gibi nasýl kucakladýðýný otur seyret."
Ýletiþim Baþkanlýðý Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nin, Filistin konusunda yaptýðý düzeltmelerin bazýlarýndan örnekler vereyim:
1. ABD Baþkaný Joe Biden, Ýsrail medyasý tarafýndan ortaya atýlan "Hamas direniþçileri, 40 bebeðin kafasýný kesti" iddiasýyla ilgili, "Çocuklarýn kafalarýnýn kesildiði fotoðraflarý göreceðimi hiç düþünmezdim" diye konuþtu.
Anadolu Ajansý'nýn iletiþime geçtiði Ýsrail ordusu yetkilileri, ellerinde iddiayý doðrulayacak herhangi bir argümanýn olmadýðýný söyledi.
ABD Baþkaný Joe Biden, iddiayý tekrar dile getirdi. Washington Post gazetesi Beyaz Saray'dan iddiaya iliþkin bilgi istendiðini, kendilerinde doðrulanmýþ herhangi bir bilgi olmadýðýnýn söylediðini bildirdi.
2. Gazze'nin El Zeytun Mahallesi'ndeki el-Ehli Baptist Hastanesi'nin vurulmasýyla ilgili, "Saldýrýyý Ýsrail deðil, Hamas yaptý" iddiasý doðru deðil.
Hastanenin bombalanmasýyla ilgili görüntüler incelendiðinde, alaný harabeye çevirecek etkiye sahip mühimmatýn, Hamas'ýn bugüne kadar kullandýðý türden bir mühimmat olmadýðý açýkça görülmektedir. Ayrýca Ýsrail propagandasý yapan hesaplar tarafýndan, "Hastaneyi Hamas füzesi vurdu" iddiasýyla paylaþýlan görüntülerin, 2022 yýlýna ait olduðu tespit edilmiþtir.
3. "Azerbaycan'da bazý binalara Ýsrail bayraðý yansýtýldý" iddiasýyla paylaþýlan görüntüler güncel deðildir.
Haziran 2015'te Azerbaycan'ýn baþkenti Bakü'nün ev sahipliðinde düzenlenen, "Bakü 2015 1. Avrupa Oyunlarýna" 50 ülke katýlmýþtýr. Etkinliðe katýlan ülkelerin bayraklarý, Bakü'de yer alan Ateþ Kulelerine yansýtýlmýþtýr. Ýddiaya konu fotoðraf da bu etkinlik sýrasýnda kaydedilmiþtir.
4. "Hamile bir kadýn Hamas tarafýndan iþkenceye uðrayarak öldürüldü" iddiasý doðru deðildir.
Bahse konu görüntülerin 2018 yýlýndan beri dolaþýmda olduðu ve "Meksika'daki suç örgütleri arasýndaki þiddet olaylarýný" gösterdiði tespit edilmiþtir.
5. Ýngiliz The Times, "Ýsrail, aðýr yaralanan bebekleri gösterdi" haberini, Ýsrail bombardýmanýnda yaralanan Filistinli çocuklarýn fotoðrafýyla servis ederek açýkça manipülasyon yaptý.
6. "Hamas direniþçileri, festivalde yakaladýklarý bir kýzý diri diri yaktý" iddiasý doðru deðil.
Ýddiaya konu görüntülerin, Mayýs 2015'te Guatemala'da kaydedildiði tespit edildi.
Bu yalanlarý yayan içimizdeki isimler ya etki ajanýdýr ya da 5. kol elemanýdýr... Alayý, millet düþmanýdýr.
Ýletiþim Baþkanlýðý çok isabetli ve deðerli bir hizmet yapýyor.