Bu kadar kolay mı?

Çalık Holding hakkında çıkarılan garip haberlere bir yenisi daha eklendi. Amerika ve CNBC kaynaklı olduğu iddia edilen bir haberde, Gezi Parkı’na yapılmayacak olan AVM, Çalık Holding ve Grubun CEO’su Berat Albayrak ile ilişkilendirilmiş... Demek bu kadar kolay bu işler... Eğer böyle bir haber varsa, Amerika’da, Türkiye’den onbinlerce kilometre uzakta, kimseyle görüşülmeden hazırlanmış demektir.

Küçük bir akıl yürütmeyle, projenin kamu projesi olduğunu, habere kaynaklık edecek bir Amerikan ya da çok uluslu şirket olmadığını fark etmek mümkün. Bu akıl yürütme hatta iddiada ismi geçenlere ulaşmak yerine pat diye böyle bir iddiayı seslendirmek acaba habercilik etiği açısından ne kadar doğru?

Bu iddiayı gündeme taşıyanlardan herhangi biri Ahmet Çalık’a ya da Berat Albayrak’a ulaşmayı denediler mi acaba? Doğru bir habercilik için gerek olan ulaşamayı denemek, ulaşamazsan da iddianın altına “Denedik ama ulaşamadık” diye eklemek değil midir?

Dert habercilik olsaydı bu soru doğru olabilirdi ama dert üzüm yemek değil bağcı dövmek zaten. “Tarafsız haber, hür yorum” bu mesleğin olmazsa olmazıdır.

Kimsenin, kimsenin yorumuna karışmaya hakkı yok ama haberler ya da iddialar taraflı olunca haliyle yorumlar da zıvanadan çıkıyor...

Popülizm sörfü...

Bazı durumlar, bazı zamanlar vardır. Orada popülizm üzerinde sörf yapanlar ortaya çıkar. Bunun son örneği Levent Kırca oldu. İddia o ki Kırca Rize’den “Buraya gelirsen ayaklarını kırarız” diye tehdit mesajı almış.Doğru mu değil mi bilmiyorum, tıpkı Kırca’nın bu mesajın ardından savcılığa suç duyurusunda bulunup bulunmadığını bilmediğim gibi... Ama bildiğim birşey var, kimse kimseyi tehdit etme hakkına sahip olmadığı gibi, kimsede popülizm üzerinde sörf yapmamalı... Bugüne kadar futboldaki şiddetin üzerinden bile popülizm sörfü yapanları gördük, bir yenisini daha kaldıracak halimiz kalmadı...