BU kadınlardan korkun

80’lerin efsane filmi ‘Ghostbusters’ geri döndü. Bu sefer büyük bir fark var çünkü bütün Ghostbusters çetesi kadınlardan oluşuyor. Melissa McCarthy’in başı çektiği ekip gülmekten kırıp geçiriyor.

Temmuz’da ‘Ghostbusters’ın vizyona gireceğini duyduğumda acayip şaşırmış ve mutlu olmuştum. Bizim gibi DVD döneminde yetişenlerin olmazsa olmaz filmiydi ‘Ghostbusters.’ Nasıl olmasın ki Bill Murray, Dan Aykroyd, Ernie Hudson, Harold Ramis, Rick Moranis ve Sigourney Weaver gibi inanılmaz bir kadroya sahipti. Hem komik hem de fantastik anlamda dönemin karakomedi türünün en iyi örneğiydi. Hele müzikleri? Ray Parker Jr.’ın Ghostbuster şarkısını hala duyduğumda dans etmemek için zor dururum. 80’lerin güzel neyi varsa bu filmde yer bulmuştur. 1984 yılında demin saydığımız muhteşem kadroyu yöneten Ivan Reitman’ın o kendine has sinema dili de herhalde en çok ‘Ghostbuster’ filminde kendini bu kadar yetkin ifade edebilmiştir. Bugünün sinemasından ayrıldığı noktaları şöyle sıralayabiliriz. Her şeyden önce inanılmaz naiftir, ne korkusu korkudur ne dramı dram. Her şeyi yumuşatır. Komedisi bile öyle saf komedi değildir. Tabii 80’lerin o pastel renklerini de unutmayalım, görselliği çok farklıdır. Reitman filmleri içinde erotizmi en iyi kullanan film de odur diyebiliriz. Sigourney Weaver’ın içine şeytan girdiğinde Bill Murray’i baştan çıkaran karakteri, kırmızı derin yırtmaçlı elbisesi oyuncunun en erotik sahnelerini de barındırıyordu. Tabii bu erotizmde bile bir naiflik vardı o başka. Gelelim asıl oyuncu kadrosuna Blues Brothers’ta John Candy ile unutulmazlar arasına giren Dan Akykord hangi filmde yer alırsa alsın ona sınıf atlatan bir oyuncuydu. Bill Murray deseniz, sadece komedyen değil her rolün altından kalkan karizmatik ve efsaneler arasına adını yazdırmış bir isim. Yan rollerde Sigourney Weaver dışında Rick Moranis gibi genç neslin pek tanımayacağı ama bence beyazperdenin en iyi komedyenlerinden olan bir isim de vardı. Bu kadar başarılı bir filmin devamının çekilmesi fazla sürmedi ve 1989’da ikinci filmi seyrettik. O filmde iyi bir yapımdı ama birincisinin başarısının altında ezildiğini söylemeliyiz.

Asıl ekip kadın oyuncular

Belki de ikinci filmin uğradığı hüsran yüzünden ‘Ghostbusters’ın üçüncü macerasını 2016’ya kadar, yani neredeyse 30 yıl beklememiz gerekti. Bu sefer asıl ekibi kadın oyuncular oluşturuyor, Melissa McCarthy, Kristen Wiig, Kate McKinnon, Leslie Jones. Bu radikal değişim yüzünden orijinal filmle bir karşılaştırma yapamıyorsunuz. Yeni kadro sayesinde farklı bir film olmuş. Günümüzün komedisine daha yakın, türler arasında fazla geçiş yapmayan, daha saf bir komedi. Böyle olunca Melissa McCarthy gibi bir oyuncunun doğal yetenekleriyle filmi seyretmesi zevkli bir hal alıyor. Üstelik filmin içine serpiştirilmiş orijinal kadrodaki oyuncuları da görmek heyecan vericiydi. Dan Aykroyd bir taksici, Bill Murray bilim insanı ve Ernie Hudson ekipten Jullian’ın amcası olarak karşımıza çıktı. Bu hafta vizyona giren filmin başarısındaki en büyük etken ise yönetmen Paul Feig. McCarthy ile daha önce Ajan, Heat gibi filmleri kotaran yönetmen Reitman’ın izinden gitmiş, orijinal filmi reddetmeyen ama daha komedi ağırlıklı bir yapım ortaya koymuş. Ben seyrederken gerçekten çok eğlendim. Üstelik gösterime gitmeden önce açıkçası umutsuzdum. Orijinal filmin kadrosunun kalitesi yeni filmin üstüne bir gölge gibi düşecek diye düşünüyordum. Ama yönetmen filmin iskeletine küçük dokunuşlar yapıp bizi böyle bir karşılaştırma yapmaktan kurtardı. Kısacası çok eğleneceğiniz bir yapım var karşınızda.

 “İkinci filmin uğradığı hüsran yüzünden ‘Ghostbusters’ın üçüncü macerasını neredeyse 30 yıl beklememiz gerekti.”

Hollywood’un komedi kraliçesi

Melissa McCarthy

Melissa McCarthy, komedi deyince ilk akla gelen isimlerden. Şimdilerde ise ‘The Boss’la bizi güldürmeye devam ediyor.

Sevimli bünyesine onlarca mahareti sığdıran 46 yaşındaki Melissa McCarthy, komedi deyince akla gelen ilk isimlerden biri. ABD’nin Chicago kentinde doğan McCarthy ünlü oyuncu Jenny McCarty’nin kuzeni. Oyuncu şöhret merdiveninin ilk basamağını 2000 yapımı efsane dizi ‘Gilmore Girls’deki Aşçı Sookie karakteriyle tırmandı. ‘Ölümle yasam arasında’, ‘Beyaz Zakkum’, ‘İçimdeki Çocuk’ ve ‘Charlie’nin Melekleri’ gibi filmlerle adından söz ettiren aktris 2010 yapımı ‘Mike and Molly’ isimli diziyle bizi 90’ların özlediğimiz aile komedilerine götürdü.

TLC’de yayınlanan altıncı sezonundaki dizi ekranın birincisi olmaya devam ediyor. McCarthy’nin serüveni dizilerle sınırlı değildi elbette. ‘Bridesmaids’ filminde oldukça güzel iş çıkaran aktris, 2010 yılında en iyi kadın komedi oyuncusu dalında Emmy ödülü aldı.

2013 yapımı ‘The Heat’ bizdeki adıyla ‘Ateşli Aynasızlar’da Sandra Bullock’la sıradışı iki polisi canlandırdı. Susan Sarandon’un büyükanne, McCarthy’nin torun olduğu yol macerasının her sahnesi bir fıkra gibiydi. 2015 yapımı ‘Spy’da Jude Law ve Jason Statham’la başrolü paylaştı. Aksiyon türünde görmeye alıştığımız Statham bile filmde Melissa’nın komedi büyüsüne kapılmış gözüküyordu. McCarthy şimdilerde ‘Ghostbusters’ın ve milyarder bir iş kadınına hayat   verdiği ‘The Boss’la gündemde. Bunca   rolün altından kalkan komik kadınla ilgili bize düşense onu keyifle izlemek.

VİZYONDAKİLER

Eyvah Annem Dağıttı!

Amy Mitchell ailesine oldukça bağlı bir annedir. Hayatı ailesinden ibaret olan kadın çocuksu kocası, yüksek beklentiye sahip çocukları ve sevimsiz patronu arasında canından bezmektedir. Okul aile birliğindeki diğer annelerin de hayat canına tak eder. Mükemmel anne olmaktan vazgeçen genç kadın diğer uyumsuz annelerle de arkadaş olarak özgürlüğün tadına varır.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: Bad Moms

Yönetmen: Jon Lucas, Scott Moore

Senarist: Jon Lucas, Scott Moore

Oyuncular: Mila Kunis, Kathryn Hahn, Kristen Bell

Yapım: 2016, ABD, 101 Dk.

Jason Bourne

Matt Damon, Jason Bourne ile en ikonik rolüne geri dönüyor. ‘The Bourne Supremacy’ ve ‘The Bourne Ultimatum’ filmlerinin yönetmeni Paul Greengrass, CIA’in en ölümcül, eski ajanının karanlıktan çıkışını konu alan Universal Pictures’ın ‘Bourne’ serisinin yeni bölümünde Damon’a birkez daha yönetmen koltuğunda eşlik ediyor.

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Paul Greengrass

Senarist: Paul Greengrass

Oyuncular: Matt Damon, Julia Stiles, Alicia Vikander, Vincent Cassel

Yapım: 2016, ABD, 123 Dk.

Prensim

Her aşk, zaman içerisinde bir enkaza dönüşmez mi? ‘Prensim’ acı ve özlem, tutku ve ihanet arasında gidip gelen sıra dışı bir ilişkiye odaklanıyor. Bir tarafta istikrarlı bir avukat olan Marie Antoinette, diğer tarafta ise karizmatik, özgür ruhlu, kadın avcısı Georgio. İdealize edilmiş bir aşk mefhumunu ve beyaz atlı prens kavramını sorgulayan film, klişelerden uzak durarak bir ilişkinin duygusal türbülanslarını cesur bir şekilde beyazperdeye taşıyor.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: Mon Roi

Yönetmen: Maiwenn

Senarist: Etienne Comar

Oyuncular: Vincent Cassel, Emmanuelle Bercot, Louis Garrel, Isild Le Besco

Yapım: 2015, Fransa, 124 Dk.

Şeytanın Oyuncakları

Film, yeni dönem korku filmlerinde olan ortak özelliklerden birini paylaşıyor ve geçmişe dayalı inanışları kendine temel ediniyor. Eğer günahlarınızı şeytanın oyuncaklarına anlatarak onları kutuya koyarsanız kutuyu elden çıkarmanızla birlikte günahlarınızdan da kurtulacağınız inanışı polis memuru Matt’in başnı bir hayli derde sokuyor. Öldürdüğü bir seri katilin evinde bulduğu oyuncakları alan Matt, bunların kızının eline geçmesiyle birlikte bir döngüyü başlatmış oluyor. Annesinin dükkanında takı yapıp satan küçük kız oyuncak parçalarından yaptığı kolyelerle müşterilerini istemeden potansiyel katillere dönüştürmeye başlıyor.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: Worry Dolls

Yönetmen:Padraig Reynolds

Senarist: Danny Kolker

Oyuncular: Christopher Wiehl, Kym Jackson, Tina Lifford

Yapım: 2016, ABD, 85 Dk.