Özellikle soðuk algýnlýðýnýn belirtilerinden olan öksürük þikâyetlerinin hafifletilmesinde yararlý olan bal, zencefil, tarçýn, karanfil ve karabiber gibi baharat özütleriyle karýþtýrarak kendiniz için doðal ve çok etkili bir savunma kalkaný oluþturabilirsiniz.
Balýn mikroorganizmalara karþý (antimikrobiyal) etkisinin yaný sýra, oksidatif hasarý önleyici (antioksidan) ve yangý giderici etkilerine baðlý olarak soðuk algýnlýðý þikâyetlerinin hafifletilmesinde etkinliði binlerce yýldýr bilinmekte. Nitekim Dünya Saðlýk Örgütü (WHO), balýn antimikrobiyal ve boðazda yumuþatýcý etkileri nedeniyle, soðuk algýnlýðý ve öksürük tedavisinde kullanýlmasýný önermekte. Mevcut kapsamlý bilimsel deðerlendirme raporlarýnda da balýn özellikle soðuk algýnlýðý belirtilerinden biri olan öksürük þikâyetlerinin hafifletilmesinde yararlý olabileceðini ortaya koyuluyor.
Uyku kalitesi düþüyorsa
Öksürük, hiç þüphesiz, çocuk ve yetiþkin her yaþtan insanýn özellikle geceleri uyku kalitesini olumsuz etkiliyor. Balýn öksürük þikayetlerinin hafifletilmesinde öksürük þuruplarý kadar etkili olabildiði yapýlan bir klinik çalýþma ile de ortaya konulmuþ. Araþtýrmada iki farklý içerikte öksürük þurubu (içerisinde dekstrometorfan, difenhidramin taþýyor) ve balýn iki ile beþ yaþlarý arasýnda 139 çocukta gece öksürükleri ve uyku kalitesi üzerindeki etkisi karþýlaþtýrmalý olarak incelenmiþ. Araþtýrma dahil edilen çocuklar dört gruba ayrýlarak bir gruba bal, bir gruba destek tedavisi, diðer iki gruplardan birine dekstrometorfan, diðerine ise dehidramin içeren öksürük þuruplarý verilmiþ. 24 saat sonra ebeveynler sorgulanarak çocuklarýnda öksürük sýklýðý ve þiddeti, uyku kalitesi gibi parametrelerde deðiþimler kaydedilmiþ (Likert-anketi).
Yapýlan deðerlendirmede, yatmadan önce 2,5 mililitre (yaklaþýk bir çay kaþýðý) bal verilmesinin, öksürük krizlerinin önlenmesinde her iki öksürük þurubundan daha belirgin olarak etkilidir.
Bal mutlaka has olmalý
Tabi burada “sýk sýk belirttiðim gibi” kullanýlan balýn gerçek bal olduðundan emin olmanýz gerekiyor. Aksi halde glikoz þurubu ile üretilen “sahte bal” aksine mikroplarýn boðazýnýzda geliþmesi için uygun ortam saðlayacaktýr.
Diðer taraftan, balýn içerisine propolisin yaný sýra, zencefil, tarçýn, karanfil, karabiber gibi virüs ve bakteriler üzerinde kuvvetli etkileri bilinen baharat özütlerinin katýlmasý ile çok etkili bir savunma kalkaný yaratabilirsiniz. Gün içerisinde birkaç defa bu karýþýmdan bir çay kaþýðý kadar aðýzýnýzda bir süre tutun. Bence son derece güvenilir, hiçbir riski bulunmayan güzel aromalý bir karýþým. Hatta bu karýþýmý sýcak su içerisine karýþtýrarak güzel bir içecek de yaratabilirsiniz.