Prof. Dr. Erdem YEŞİLADA
Prof. Dr. Erdem YEŞİLADA
Tüm Yazıları

Bu karışımlar doğal savunma kalkanı

Özellikle soğuk algınlığının belirtilerinden olan öksürük şikâyetlerinin hafifletilmesinde yararlı olan bal, zencefil, tarçın, karanfil ve karabiber gibi baharat özütleriyle karıştırarak kendiniz için doğal ve çok etkili bir savunma kalkanı oluşturabilirsiniz.

Balın mikroorganizmalara karşı (antimikrobiyal) etkisinin yanı sıra, oksidatif hasarı önleyici (antioksidan) ve yangı giderici etkilerine bağlı olarak soğuk algınlığı şikâyetlerinin hafifletilmesinde etkinliği binlerce yıldır bilinmekte. Nitekim Dünya Sağlık Örgütü (WHO), balın antimikrobiyal ve boğazda yumuşatıcı etkileri nedeniyle, soğuk algınlığı ve öksürük tedavisinde kullanılmasını önermekte. Mevcut kapsamlı bilimsel değerlendirme raporlarında da balın özellikle soğuk algınlığı belirtilerinden biri olan öksürük şikâyetlerinin hafifletilmesinde yararlı olabileceğini ortaya koyuluyor.

Uyku kalitesi düşüyorsa

Öksürük, hiç şüphesiz, çocuk ve yetişkin her yaştan insanın özellikle geceleri uyku kalitesini olumsuz etkiliyor. Balın öksürük şikayetlerinin hafifletilmesinde öksürük şurupları kadar etkili olabildiği yapılan bir klinik çalışma ile de ortaya konulmuş. Araştırmada iki farklı içerikte öksürük şurubu (içerisinde dekstrometorfan, difenhidramin taşıyor) ve balın iki ile beş yaşları arasında 139 çocukta gece öksürükleri ve uyku kalitesi üzerindeki etkisi karşılaştırmalı olarak incelenmiş. Araştırma dahil edilen çocuklar dört gruba ayrılarak bir gruba bal, bir gruba destek tedavisi, diğer iki gruplardan birine dekstrometorfan, diğerine ise dehidramin içeren öksürük şurupları verilmiş. 24 saat sonra ebeveynler sorgulanarak çocuklarında öksürük sıklığı ve şiddeti, uyku kalitesi gibi parametrelerde değişimler kaydedilmiş (Likert-anketi).

Yapılan değerlendirmede, yatmadan önce 2,5 mililitre (yaklaşık bir çay kaşığı) bal verilmesinin, öksürük krizlerinin önlenmesinde her iki öksürük şurubundan daha belirgin olarak etkilidir.

Bal mutlaka has olmalı

Tabi burada “sık sık belirttiğim gibi” kullanılan balın gerçek bal olduğundan emin olmanız gerekiyor. Aksi halde glikoz şurubu ile üretilen “sahte bal” aksine mikropların boğazınızda gelişmesi için uygun ortam sağlayacaktır.

Diğer taraftan, balın içerisine propolisin yanı sıra, zencefil, tarçın, karanfil, karabiber gibi virüs ve bakteriler üzerinde kuvvetli etkileri bilinen baharat özütlerinin katılması ile çok etkili bir savunma kalkanı yaratabilirsiniz. Gün içerisinde birkaç defa bu karışımdan bir çay kaşığı kadar ağızınızda bir süre tutun. Bence son derece güvenilir, hiçbir riski bulunmayan güzel aromalı bir karışım. Hatta bu karışımı sıcak su içerisine karıştırarak güzel bir içecek de yaratabilirsiniz.