Bu kýþ ne giysek?

Kýrk kat keçe, ben ondan geçe, bir kat deri, ben ondan geri” atasözüyle büyüyen nesiller olarak nasýl doðru giyinilir ve soðuktan korunmak için ne yapýlýr sorularýna doðru cevap verebiliyor muyuz acaba? Bence veremiyoruz. Bugünlerde çevrenizde kaç kiþi gribal enfeksiyonla mücadele ediyor? Zihninizde bir rakam oluþmadýysa, o halde size en yakýn saðlýk kuruluþunu ziyaret edin derim. Tanýk olacaðýnýz manzara, anlatmak istediðim tablo hakkýnda size çok çarpýcý bir rakam sunacaktýr.

Bir soðuk hava dalgasý ardýndan, baþka bir soðuk hava dalgasýna maruz kaldýðýmýz þu günlerde, atmosfer koþullarý grip olmanýz için elinden geleni yapacak hiç kuþkusuz. Zira kýþýn sýkça yaþanan alçak basýnç sistemleri her zaman önce atmosferi ýsýtýr, ardýndan taþýdýðý kuzeyli rüzgarlarla havayý aniden soðutur. Dolayýsýyla bu ani deðiþimlere adapte olamayan ve her seferinde kýsa süreli ýsýnmanýn etkisiyle ince giyinenlerin buz gibi havayý soluyup grip olmasýyla baðýþýklýk sistemi zayýflar ve grip geçirenlerin sayýsýnda patlama yaþanýr.

Giyinmeyi televizyon programlarýyla öðrenmeye çalýþan, her sabah uyandýðýnda “Bugün ne giysem?” acaba diye soranlarýn yapmasý gereken ilk iþ hava durumuna bakmak aslýnda. Havanýn nasýl olacaðýndan habersizseniz ne giyineceðinizin hiçbir anlamý yok çünkü. Giyinmek hayat kalitenizi ve konforunuzu artýran önemli bir eylem. Sadece estetik kaygýlar gütmenin sonu hastanede size verilecek reçetelerle neticelenecektir.

DAHA ÇOK HAREKET ETMELÝSÝNÝZ

Mevsim kýþ, sýcaklýk artýk 10 derecenin altýnda, günden güne soðuma devam ediyor. Ýþin en vahim tarafýysa rüzgar soðuðu. Rüzgar, bazý günler sýcaklýðý 8-9 derece daha az hissetmenize neden olabiliyor. Dolayýsýyla iki alternatifiniz var: Ya bütün kýþý hasta geçireceksiniz ya da kýyafetlerinizi, tükettiðiniz yiyecekleri ve yaþam þeklinizi kýþ mevsimine göre adapte edeceksiniz.

Kýþýn aktivitelerinizi artýrmalýsýnýz çünkü metabolizmanýzý hýzlandýrmak için daha çok enerji yakmaya ve vücudun ýsý üretmesi için kesinlikle daha çok harekete ihtiyaç var. Mevsim sebze-meyvelerini tüketip düzenli beslenmeli ve en önemlisi iyi giyinmelisiniz. Fakat buradaki ‘iyi’den kasýt kalýn giysiler deðil kesinlikle.

Soðuk havada fazla kalýn olmayan, koyu renkli, kat kat kýyafetler giyinmek çok önemli. Mutlaka içlik giyilmeli, hýrka ve üzerine mont, kaban gibi soðuktan koruyucu giysiler tercih edilmelidir. Hava koþullarýna göre üzerinizdekileri çýkarýp giyinerek ortam koþullarýndan en az þekilde etkilenebilirsiniz.

ATKI, ÞAPKA VE ELDÝVENÝ UNUTMA

Vücudun kafa, burun, kulaklar ve eller gibi uç noktalarý, ýsý kaybýna en açýk yerleri olduðundan soðuktan en çok ve öncelikli olarak onlar etkilenir. Bu nedenle atký, þapka ve eldiven üçlüsünü soðuk ve rüzgarlý havada birer aksesuar olarak deðil de amaçlarýna hizmet edecek þekilde kullanmak gerekiyor. Kulaklarý ve kafanýn tamamýný kapatmayan þapkalarýn, burun-boðaz yolunu kapatmadan kullanýlan atkýlarýn, parmaklarý bir arada tutup örtmeyen eldivenlerin (parmaklar birbirlerinden ýsý alýp ýsýndýklarýndan, beþ parmak yerine iki parmak eldivenler tercih edilmeli) faydasý olmayacaktýr. Eldiven kullanmadan, ellerini ovuþturarak ýsýtmaya çalýþanlarsa boþa çabalamanýn ötesine geçemez. Üþüyen yeri ovuþturmanýn ýsýnmaya hiç faydasý olmaz, tam tersi hücre içi sývýsýnda oluþan buz kristalleri elinizde hücreleri zedeler sadece.

Uzun yýllardýr bilinen ve hala pek çok kiþi tarafýndan öðretilmeye devam edilenin aksine kýrk kat keçe bir kat deriden çok daha iyidir aslýnda. “Dut yapraðý açtý soyun, döktü giyin” demiþ yine eskiler. Giyinmeden önce dut yapraklarýna bakmayý ilke edinmiþler belli ki. Sizin için kýþlýklarý giymenin doðru zamanýný dut aðacý mý belirliyor bilmiyorum ama o yapraklarýný çoktan döktü ve inanýn kýþlýklarý kat kat giymenin tam da zamaný.