Türkiye’de hukuk ne yazýk ki hep birilerinin elinde oyuncak oldu. Kemalist rejim kendi sistemini kurarken, belirli kurumlar üzerinden vesayetini saðladý. Burada en önemli iþlevi yargý gördü. Eski düzende haklý olmak iþe yaramýyordu. Güçlü olmak kafiydi. Yargýçlar Atatürk’ü kendilerine kalkan yapar, ona göre tavýr alýrlardý. Hukuk hak getire. Siyaseten farklý bir þey söylenmek istendiðinde,yargý Kemalizm ve Atatürk üzerinden adalet ve düzen saðlamaya çalýþýrdý.
Gel zaman git zaman askeri vesayet geriletilince yargý da sýrtýný dayadýðý esas gücü kaybetti. Biz milletin yargýsý gelecek diye beklerken, bu sefer baþka bir vesayetçi yapý türedi. 2010 referandumundan sonra Fethullahçý yapý önce HSYK, sonra diðer yüksek yargý kurumlarý üzerinden tam bir hakimiyet saðladý. Gitti Kemalist yargýçlar, geldi Gülenist yargýçlar. Sadece milletin istediði yargý düzeni olmadý.
Kabul edelim ki, 2007-2013 yýllarý arasýnda iktidar AK Parti olsa da, esas güç emniyet-yargý cuntasý üzerinden Gülenistlere aitti. Þimdilerde adý FETÖ olan bu illegal yapý kurgu davalarla herkesi sindirdi. Ýþadamlarýný, futbol kulüplerini, kendilerinden olmayan din adamý, polis, yargýç vb herkesi ya içeri atarak ya da davalarla korkutarak susturdular. Ortaya pespaye bir hukuk düzeni çýktý. Gelinen durum ortada.
Kurgu davalar artýk herkesin malumu. Taþhiye’den askeri casusluða, Devrimci Karargah’tan þikeye onlarca dava Pensilvanya’da kurgulandý. Binlerce insan haksýz yere maðdur edildi. 17-25 Aralýk darbe giriþimleriyle FETÖ’nün gerçek yüzü ortaya çýktý. Bu darbe giriþiminde bulunanlara hesap soruluyor. Geçmiþ davalardan Tahþiye’nin de nasýl bir kumpas olduðu gün yüzüne çýktý.
Ayrýca þayet FETÖ baþarýlý olsaydý, Selam Tevhid dosyasýný açacaktý. Gene yüzlerce masum isim durduk yere tutuklanacaktý. Baþaralý olmayýnca bunun da hesabý soruluyor. Gültekin Avcý’nýn dün gözaltýna alýnmasýnýn sebebi bu davaydý. Selam Tevhid davasýna biraz bakýlsa Avcý’ya hukuken bazý sorularýn sorulacaðýný herkes görecekti. Tutuklanýp tutuklanmayacaðýna hakim karar verecek. FETÖ’ye karþý açýlan davalarda daha dikkatli gidildiði herkesin malumu. Geçmiþte onlarýn yaptýðý gibi rasgele ya da kafaya göre tutuklama yok. Tamamen suçun niteliðine bakýlýyor. Kayseri’deki olayda gözaltýna alýnan Memduh Boydak adli kontrolle serbest býrakýldý. Hakimler intikamla olaylara bakmýyorlar.
Ben FETÖ meselesine son 4 yýldýr çok kafa yoran biriyim. Bu yapýyý bir örgüt gibi düþünmek lazým. FETÖ içinde gazeteci neyse iþadamý o. Öðretmenin doktordan farký yok. Bu yapýya Cumhuriyet savcýlarý terör örgütü demiþse, o zaman buna yardým etmek terör örgütüne yardým etmek demektir. O yüzden bazý meczuplar karþýsýndakinin kendisinden daha zeki olduðunu anladýðýnda, bunu kabullenmek yerine baþkasý ona bu bilgiyi vermiþ diye düþünüyor.
Son 7 yýlda ne kadar kurgu dava varsa, bunu yapanlar yargýlanacak ve hak ettikleri cezayý alacaktýr. Þike, KCK, reyting, 7 Þubat vb davalarýn hesabý sorulacaktýr. FETÖ’cü hakim, savcý, gazeteci, iþadamý, abi, imam gibi bütün unsurlarýna “Gelin bakalým. Þu yaptýklarýnýzýn hesabýný verin” denilecektir. Bundan daha doðal bir þey olamaz. Geçmiþte yapýlan bir adaletsizliði gidermek elzemdir.
Ne yani, bu davalarýn hesabý sorulmasýn mý? Haksýzlýða uðrayanlara iade-i itibar yapýlmasýn mý? Kumpas kuranlarýn burnundan hukuken fitil fitil getirilmesin mi? Hukuk adaleti saðlamak için var.
1830’larda ABD’yi en iyi inceleyen ve öngörüleri çýkan Alexis de Tocqueville “Bir evrensel kanun vardýr. Bu adalet kanunudur. Adalet bir milletin hukukunun temel taþýdýr” demiþti. Haksýzlýða uðrayanlarýn sýðýnacaklarý tek liman hukuk ve adalettir. Kimse adaletten menedilemeyeceðine göre, devletin birincil iþi hukuku tesis etmektir.