Zavallý Amerikalýlar... Dünyayý yönetme sevdasý içindeler ama, bunu, kadim uluslarýn karakterini tanýmadan yapmaya çalýþýyorlar. Yakýn gelecekte, yalnýz Türkler’in deðil, Ruslarýn, Çinlilerin hatta Hindlilerin duvarýna çarptýklarýný da izleyeceðiz. Bir dünya devleti olup, herkesi kendilerine baðlý çöplük fareleri haline getirmeye çalýþýyorlar, bunun için dünyanýn dört bir yanýnýn daðýlmasýný, kadim uluslarýn devletlerinin parçalanmasýný istiyorlar, bu mümkün deðildir. TV ekranýnda da söyledim, “tüp kaçaðýný çakmakla kontrol eden” Anadolu-Trakya coðrafyasýnýn insanlarýna bulaþmak aðýr bir hatadýr, bak, adam pijamayla tank kovaladý!..Yanlarýndaki Ýngilizler’e güveniyorlar, onlar ise, 1876’da Abdülaziz’e karþý Mithat Paþa ile Hüseyin Avni Paþa’ya yaptýrdýklarý darbenin “copy-paste”inden baþka bir iþe yaramýyorlar.
Kadim bir milletiz, hafýzamýz güçlüdür, emperyalistin oyununu boþa çýkarmak ise her yüz yýlda bir yaptýðýmýz iþlerden biridir... Geçiniz...
Daha fazla demokrasi, þimdi...
Suikast amaçlý bir emperyalist iþgal giriþimini sokakta püskürtmüþ milletin, 12 Eylül damgasýný taþýyan anayasayý kabul etmeyeceði açýktýr. Destekledikleri darbenin püskürtülmesinden doðan hayal kýrýklýðýyla, “darbe püskürtüldü ama Türkiye demokrasisi tehlikeye girdi” baþlýðýný kendilerine yakýþtýran (siyaset bilimi açýsýndan analizi tek kelime ile olur: Aptalca!) batýlý meslektaþlar merak etmesin, Türkiye, milli iradenin siyasete verdiði talimatla “demokratik devrimini” gerçekleþtirecektir.
Darbe, Türk siyasetinin tüm bileþenleri tarafýndan püskürtülmüþ, ellerinde ulusal bayraklarý ile sokaða inen insanlar, aralarýndaki alt kültürel/etnik/dini ve tabii ki siyasi kimlikleri bir kenara býrakarak direniþi gerçekleþtirmiþlerdir. Böyle bir zeminde Türkiye’nin “otoriterleþeceðini” söylemek ancak, ahmaklarýn iþidir...
Millet, tüm unsurlarýyla demokratik direniþinin takipçisidir.
Demokrasi için hýzlý adýmlar...
BÝR- Zaten bir dizi çalýþtay ile piþirilmiþ olan “Alevi açýlýmý”, derhal yaþama geçirilmelidir.
ÝKÝ- FETÖ gibi bir Amerikan yapýmý olan PKK ile görüþme asla düþünülemez, ama, darbenin püskürtülmesinde kararlý duruþ sergileyen Kürt vatandaþlarýmýzýn meþru siyasetçileri, kanaat önderleri, STK temsilcileri ile düzenli diyalog süreci baþlatýlarak yeni anayasada yer almasýný istedikleri talepler doðrultusunda çalýþmalar hemen baþlatýlmalýdýr.
ÜÇ- “Asrýn en uzun gecesinde” halkýn yüzde 97’sini temsil eden Meclis’teki partiler arasýnda doðan uzlaþma/dayanýþma zemini korunmalý, özellikle muhalefet partileri, yaþanýlacak demokratikleþme sürecinin her aþamasýnda yer almalýdýrlar. Bu noktada, AK Parti’ye önemli iþ düþmektedir. Rutin icraatlar konusunda iktidarý paylaþmak zorunda deðildir ama, yeni demokratik anayasanýn oluþturulmasýnda toplumun tüm kesimlerinin hassasiyet ve taleplerini dikkate alan siyasi mekanizmayý kurmak ve iþletmek durumundadýr.
DÖRT- Medya, iþgal teþebbüsü gecesi tarihi bir sýnavdan alnýnýn akýyla çýkmýþtýr. Bundan böyle bize düþen, “mutabakat zeminini” korumak, “ayrýþtýrýcý/ötekileþtirici” söylemlerden uzak durmaktýr. Ýçine çekilip, etrafýna da kalýn duvarlar örmeye çalýþtýðýmýz “mahallelerin” hiç bir anlamý olmadýðýný, yaþadýðýmýz tek ve ortak mahallenin “vatan” olduðunu hepimiz gördük.
Güvenlik-istihbarat yeniden yapýlandýrýlmalý...
Devlete düþen büyük iþ var!.. Millet, mevcut sistemde, vergileriyle ayakta tuttuðu, günü geldiðinde bayraðý için öldüðü devletinin içerden iþgal edilmiþ olduðunu görmüþtür. Bu, millet için sürdürülebilir bir durum deðildir ve vatandaþlarýn tümü, kararlý yeniden yapýlanma sürecini talep etmektedir.
BÝR: Ordudaki terfi sisteminin yeniden düzenlenmesi, özellikle kurmay subay yetiþtiren Harp Akademileri’nin bu sistemdeki rolünün yeniden tarif edilmesi gerekmektedir. Bu millet, kökü dýþarýda bir cemaatin üyesi olduklarý ortaya çýkan bu kadar tuðgeneral ile karþýlaþmasýnýn nedenini açýkça sorgulamaktadýr.
ÝKÝ: Jandarma artýk “askeri” bir güç olamaz!. Sivil kontrolünde “kýrsal alan polisi” kimliðiyle yeniden yapýlandýrýlmalýdýr.
ÜÇ- Ýstihbarat teþkilatýnýn yeniden yapýlanmasýnýn þart olduðu açýktýr, bu konuda söylenecek çok söz var, ilerideki yazýlarýmda ele alacaðým.
DÖRT: Emniyet Teþkilatý, destansý bir sýnav verdi, polisin, tüm kaliteli demokrasilerde ana güç olduðu gerçeði doðrultusunda yapýlandýrýlmasý ve güçlendirilmesi gerekmektedir.