Bu ne parası acaba?

Lig Tv, Çarşamba gecesi oynanan, Feyenoord-Beşiktaş maçını izlemek isteyen Lig TV abonelerinden, tek bir maç için 20 lira, abone olmayanlardan ise 30 lira talep etti. Neden, nedeni belli değil? Kuvvetle muhtemel yayın hakkı için ödenen paranın karşılığı bu. 

Lig Tv aboneleri diyor ki, “Kardeşim lig tatil olduğunda ben sana paranı ödüyorum, şimdi sen neyin parasını istiyorsun?” Tüketici kendi açısından haklı olabilir ama bu serzeniş doğru değil zira lig tatilde olduğu ödenen, abonelik ücretinin 12 eşit taksitte ödenmesi. Aynı para 10 aylık sezonda ödense tüketici açısından daha ağır olur. 

Bu demek değil ki Lig Tv’nin tek satır açıklama yapmadan gittiği bu uygulamayı doğru buluyorum. Futbolun adresi olduğunu söylüyorsan, ticari üyelikler senin için çok önemliyse doğru olan yayın maliyetine katlanmak ve yayın bedelini reklam üzerinden karşılamaya çalışmaktır.

Atılan taş ürkütülen kurbağaya değdi mi, çok emin değilim doğrusu. Gelelim, abonelik iptal edelim kampanyalarına, o kampanyalardan çok yapılır ama asla sonuç alınmaz. Digiturk, bizim milletin klavyede aslan kesildiğini ama abonelik iptal etmediğini tecrübeyle öğrendi. Gelelim sonuca, sosyal medyadaki tepki konvansiyonel medyaya da yansıdı, Digiturk’ün karşı açıklaması olmadığı için aleyhlerinde bir sürü haber çıktı. Aleyhte çıkan haberlerin sütün-santim hesabı, alınan 20 ve 30 liralardan kat ve kat fazladır.

Günlük diziler zamanı mı?

Eyvah diyeceğim çünkü Kanal D’de de günlük dizi işine giriyor ve alışkanlık yayılıyor. Eskiden Brezilya dizileri vardı, Maria mı ne bir kadının başından geçen kötü ötesi, kalitesiz diziler yayınlanır, ertesi günü herkes diziye dair yorumlar yapardı.

Eyvah dememin sebebi, gündüz kuşağında dizi modası başlayınca televizyonculuk biraz daha ölecek olması. Stüdyo programı yok, canlı yayın yok, video kaset dönemi gibi, kasetin birini çıkar diğerini tak, arada bir haber ver, al sana televizyonculuk. Peki neden bu işe giriyor kanallar sorusunu da konuşmak lazım aslında. Tüm dünyada en çok aranan şey seyredilebilecek içerik.

Bir dizi sadece yayınlandığı kanaldan para kazanmıyor, yurt dışına satılırsa oradan da ciddi paralar alıyor. Bugüne kadar haftalık dizilerin elde ettiği başarı müşteri bulmayı kolaylaşırdı ya, o yüzden dizi makinası artık çarklarını daha hızlı döndürecek.

İyi magazin programı

Magazin programları ve haberleri birbirlerine benzedi ya, şimdi fark yaratanı göreceğiz. Ortada öze bir haber var, Kenan Doğulu-Beren Saat çiftinin evlilik töreni görüntüleri. Bakalım ilk hangi kanal yayınlamayı başaracak görüntüleri.

Yoksa Bodrum’dan, Çeşme’den biraz plaj biraz gece hayatı programı yaparak kimse magazin haberciliği yapıyorum diyemez...