Bu örümceğin ağı çok sıkı

ÇİZGİ roman kahramanlarının en insancılı Örümcek Adam’dır. Bu, güçlerinin sınırlı olması kadar olaylara verdiği duygusal tepkilerden de kaynaklanır. Genetiğiyle oynanmış bir örümceğin ısırması sonucu doğası değişime uğrayan Peter Parker yeni kazandığı güçlere uyum göstermekte zorluk çeker. Onun doğasıyla savaşımı sırasında birçok zayıflık gösterdiğini görürüz. Mesela kendisine sert davranan süper market sahibine sinir olduğu için marketi soyan hırsızı önlemez. Ama dönüp dolaşıp o hırsız Parker’ın amcasını vurur. Halbuki o amca Parker’ın küçüklüğünden beri babası olmuş, ona güvenli bir yuva vermiştir.

İnanılmaz Örümcek Adam’da Peter Parker rolünü Andrew Gardfield canlandırıyor, sevgilisi Gwen’i ise Emma Stone. İngiliz sinemasının bu iki genç yeteneği uyum bakımından bir problem yaşamıyorlar. Özellikle Emma Stone film boyunca sarı saçları, topuklu çizmelerle ekranda salınan uzun bacakları ile Örümcek Adam’ın niye kendisine aşık olduğunu hissettiriyor. Zaten Stone, The Help, Crazy Stupid Love ve Zombie Land’teki performansıyla yakın geleceğin en önemli kadın oyuncularından biri olacağını kanıtladı. Şimdi gelelim yeni Örümcek Adam Andrew Garfield’e. Oyunculuğuna bir şey diyemiyoruz. Kesinlikle kötü değil ama Örümcek Adam’ın bitirim sempatikliği onda ne yazık ki yok. O daha çok komşunun iyi çocuğu rollerine gidecek bir elektriğe sahip. Tabii bir de Amazing Spider Man’den önce sinemalarda seyrettiğimiz Spider Man serisi var ki o işleri daha da karıştırıyor.

138 DAKİKA DAYANMAK ZOR

Tobey Maguire’ın canlandırdığı Örümcek Adam resimli romandaki kahramanın bütün özelliklerini üstünde topluyordu. Böyle başarılı bir uyarlamadan sonra zaten Andrew Garfield’ın işi zordu. Bir de vücut dilinin bu role pek uymaması işi iyice zora sokmuş.

Aslında Emma Stone için söylediğimiz bütün iyi lafların yanında onun da zorlu bir rakibi vardı. Üç serilik önceki Örümcek Adam’ın sevgilisi Kirsten Dunst’tı. Herhalde kimse Kirsten Dunst gibi muhteşem oyuncuyu rakip olarak istemez. Yönetmenlere bakınca da aynı problem ortaya çıkıyor. Tobey Maguire ile Kirsten Dunst’ı yöneten Sam Raimi gibi mükemmel bir yönetmen varken bu son filmi, filmografisinde televizyon filmlerinin ağırlıkta olduğu Marc Webb yönetiyor. Standartlar bu kadar farklı olunca iki filmin arasındaki fark da hissediliyor.

Öykü aslında aynı. Ama Amazing Spider Man daha karanlık bir atmosfere sahip. O bildiğimiz Örümcek Adam’ın zıpır esprileri yok. Bir sahnede adi bir suçluyu yakalarken bu esprileri görüyoruz ama genele yayılamıyor. Mesela Parker’ın anne babasını kaybedişi ayrıntılarıyla işleniyor. Ailesin kaybın Parker üzerindeki etkileri de son filmde diğerine göre daha çok yer tutuyor. İşte bütün bunlar filmi biraz daha karamsar yapıyor. Karamsarlık filme derinlik katıyor mu derseniz? Bence katmıyor. Hatta 138 dakika bu atmosfere dayanmak zor oluyor. Biz eski sempatik Örümcek Adamımızı geri istiyoruz.

FİLMİN KÜNYESİ  Orijinal Adı: The Amazing Spider-Man (3D) Yönetmen: Marc Webb Senaryo:  Stan Lee, James Vanderbil Oyuncular:  Emma Stone, Stan Lee, Andrew Garfield, Sally Field, Martin Sheen Tür: Bilim Kurgu,  aksiyon,  fantastik, gerilim. (3 Boyutlu) Yapım: ABD, 2012

BLURAY VE DVD'LER

HAYAT AĞACI (THE TREE OF LIFE-2011)

Amerikan ana akım sinemasının karşısında durarak 70’lerde çığır açan Terrence Malick Hayat Ağacı’nda evrim teorisi ve paralel evren kavramlarıyla nihilist ve eklektik bir bilimkurguyla ‘döktürüyor.’
DVD: Filmden sahnelerle bütünlenen ek skalası çok da iddialı değil.
Film: 10 / DVD: 5

DEVRİMDEN SONRA (2011)

‘Peki ya komünist veya sosyalist bir devrim olsaydı?’ varsayımı üzerinden giden Devrimden Sonra, Türk sinemasında profesyonel bilimkurgunun ilk kıvılcımını yakabilir. 12 hikayeli anlatı gerçek bir Türkiye alegorisi çıkarıyor.
DVD: Çok fazla sorunu yok. Standartları dolduruyor.
Film: 5 / DVD: 6

ARTİST (THE ARTIST-2011)

Sesli döneme geçiş gibi sanat dalının kilit sürecine odaklanan bir başarı öyküsünün ‘yeni çerçeve’si karşımızdaki.. Douglas Fairbanks alıntılarıyla örülmüş ‘Valentin’ soyadlı bir karakterin izinden inşa edilen örgü, Mary Pickford’a benzer kimlikte bir kadınla da ‘sinefiller için kaçınılmaz derecede albenili’ hale getirilmiş.
DVD: Menü tasarımıyla dikkat çekeci. Ekstra ‘fotoğraf galerisi’ yüklü.
Film: 6 / DVD: 4

Vizyondakiler

Bu Dans Senin

Lou ile mutlu bir evliliğe sahip olan Margot, Daniel ile tanışınca, aralarında karşı konulamaz bir çekim olur. Yaz kaçamağı, evlilik konusunda Margot’nun kafasını karıştırır.


FİLMİN KÜNYESİ


Orijinal Adı: Take This Waltz  Yönetmen: Sarah Polley Senaryo: Sarah Polley Oyuncular: Michelle Williams, Seth Rogen, Sarah Silverman, Luke Kirby, Aaron Abrams Tür: Dram Yapım: Kanada, 2011

Aşk Sanatı

Günümüz modern ve karmaşık kadın - erkek ilişkilerinin masaya yatırıldığı romantik komedide ilişkilerin çıkmaz sokakları ve bolca aşk üçgeni mevcut.


FİLMİN KÜNYESİ

Orijinal Adı: TL’art D’aime (The Art of Love)
Yönetmen/Senarist: Emmanuel Mourent
Oyuncular: Gaspard Ulliel,Julie Depardieu, Frédérique Bel, François Cluze Tür: Komedi Yapım:  Fransa, 2011

Dedektif Dee

M.S. 90 yılında Luoyang’ta dev bir Budist anıtı inşa edilmektedir. Yapımın bittiği gün, Çin’in ilk kadın İmparatoru Wu tahta oturacaktır. Ancak bazı olaylar Wu’nun tahta çıkmasını tehdit etmektedir.


FİLMİN KÜNYESİ


Orijinal Adı: Detective Dee and the Mystery of the Phantom Flame  Yönetmen/Senaryo: Hark Tsui Oyuncular: Bingbing Li, Andy Lau, Carina Lau, Sos Haroyan, Jinshan Liu, Jean-michel Casanova  Tür: Aksiyon, gerilim Yapım: Hong Kong, 2010