Bu örümcek adam gerçekten inanılmaz!

The Amazing serisinin ikinci filminde Örümcek Adam’ı canlandıran Andrew Garfield, ‘kötü adam Elektron’ rolündeki Jamie Foxx’un usta oyunculuğunun ve kötü senaryonun gölgesinde kalmış gibi. 2016’da gelecek üçüncü filmi izlemek isteyenler tercih edebilir.

Superman’den Batman ve en sonunda Örümcek Adam’a hem kahramanları canlandıran isimler değişiyor hem de hikayeler tekrar tekrar yorumlanıyor ama hiçbiri ilk filmlerdeki kadar başarılı olmuyor. Üstelik Batman dışında denemelerin hem fanatikleri hem de sıradan izleyici tarafından beğenilmediği ortada. Bu hafta vizyona giren Örümcek Adam 2, 2012’deki ilk film gibi bir etki yarattı. Oysaki Örümcek Adam diğer bütün kahramanlardan farklıdır.

Her şeyden önce maço bir tip değildir. Sempatiklikle ukalalık arasında gidip gelen bir karakteri vardır. Zaten onun için de canlandırması zor bir karakterdir. Tobey Maguire bunun altından kalkmıştı. Çocuksu yüzü ve fiziğiyle zaten ağır maço bir tipleme yaratamazdı. Mesela Süpermen erkeksi bir karakterdir ve haliyle de olabildiği kadar klişedir. Şimdi böyle tutmuş bir isim varken yapımcılar niye oyuncu değişikliğine gider bilmem! Tobey Maguire gitti, Andrew Garfield geldi yerine. İlk filmi seyrettiğimde o sempatik ve ukala Örümcek Adam gitmiş; yerine duygulu, romantik bir ergen gelmişti. Bundan hiç hoşlanmamıştım. Filmden Örümcek Adam’ın temsili anlamında hoşlanmamıştım ama dramatik yapısı ve sinema değeri açısından hafife alınacak bir film olmadığını da söylemiştim. O macerayı ve cast’ı daha farklı bir filmde seyretseydim beğenebilirdim.

KAHKAHA VE GÖZYAŞI

Bu hafta vizyona giren serinin ikinci filmi ise ilk filmdeki eleştiriler nedeniyle çizgi romana ve eski versiyonlarına benzer hale getirilmiş. Ama senarist veya yönetmen ne yaparsa yapsın, Andrew Garfield’ın elektriği buna uygun değil. Üstüne olmayan bir ceketi zorla giymesi yüzünden klişelere fazlasıyla yaslanmış, sanki eski Örümcek Adam’ın kötü bir taklidi olmuş. Örümcek Adam’ın sevgilisi Gwen rolünde oynayan Emma Stone ise filmde başarılı ama yine bu hikayeye uymayacak trajediyi yaratabilmek için ona da saçma diyaloglar yazmışlar. Filmin havasına uygun bir hafiflik gerekirken trajik göndermeler ve sahneler seyirciyi bir oraya bir buraya sallayıp duruyor. Yönetmen izleyiciden bazı sahnelerde gözyaşı dökmesini isterken bir sahne sonra kahkaha atmasını bekliyor. Filmin kafası karışmış. Daha çok genç izleyicilere seslenen Örümcek Adam artık sinemasal olarak kime seslendiğini bile bilmiyor. Bu, filmin ana iskeletindeki büyük bir hata. Böyle bir hata oyuncuların performansıyla kurtarılabilecek bir hata da değil. Süper kahraman filmlerinde kötü karakterler de çok önemlidir. Mesela Batman’deki Joker’i canlandıran Heath Ledger’ı kim unutabilir ki? Örümcek Adam 2’nin kötü adamı ise Jamie Foxx. Elektrikle beslenen ve Örümcek Adam takıntılı Elektron rolünde Foxx oldukça başarılı. Ama kötü adamın da şöyle bir dezavantajı var; Batman ve Robin’deki Mr Freeze ile Watchmen serisindeki Dr. Manhattan’a fazlasıyla benzer bir fiziğe sahip. Kısacası hem senaryo bazında hem de karakterler açısından sevemedim filmi. Birinci bölümünü seyrettiyseniz ve 2016’da gelecek üçüncü bölümü de seyretmek istiyorsanız filmi kaçırmamanız gerekir! İyi seyirler...

FİLMİN KÜNYESİ

Orijinal adı: The Amazing Spider Man 2

Yönetmen: Marc Webb

Senarist: Alex Kurtzman

Oyuncular: Andrew Garfield, Emma Stone, Jamie Foxx, Dane DeHaan

Yapım: 2014, ABD, 142 dakika.