Bu oyunu birlikte bozmalýyýz...

Sovyetler Birliði, Afganistan’ý, Aralýk 1979’da iþgal etti. Beyazsaray’da Jimmy Carter oturuyordu, güvenlik baþdanýþmaný da Zbigniew Brezezinski’ydi. Soðuk Savaþ’ýn en kritik askeri hamlelerinden birinin karþýsýnda gözler Washington’a çevrildi. Amerika, iþgale askeri müdahalede bulunmadý. Pakistan’ý bir “cephe ülkesi” haline getirdi. Suudi Arabistan ve Birleþik Arap Emirlikleri’nden akan petro-dolarlarla Sovyet iþgaline karþý Müslüman Mücahid direniþini örgütledi. Plan, Sovyet ordusuyla doðrudan çatýþmadan Moskova’ya kan kaybettirmekti. Plan baþarýlý oldu, Sovyetler 1989 yýlýnda Afganistan’dan çekilmek zorunda kaldýlar.

Suudi-Amerikan eylem planý...

Afganistan zemininde kurulan ve verimli sonuç veren Suudi-Amerikan planý, Afganistan’da oluþturulan direniþ cephesinin, Sovyetler’in Çeçen-Ýnguþ bölgesine yayýlmasýný, Müslüman direniþ kuvvetleriyle Sovyetler Birliði’nin kendi topraklarýnda vurulmasýný öngörüyordu.  Planýn teorisyeni, 1913 St.Petersburg doðumlu, Amerikalý siyaset bilimci, Sovyetler’deki Müslüman topluluklar uzmaný/akademisyen Alexander Benningsen’di. Sovyetler’in Afganistan’dan çekilmesini göremeden, 1988 yýlýnda gözlerini yumdu.

Ama, onun takipçileri, Sovyet lider Mikhail Gorbaçov’un sürpriz bir kararla Afganistan’dan çekilmesinden beþ yýl sonra patlak veren (1994) Çeçen Savaþý’ný uzaktan seyretmek zorunda kaldýlar. Bu savaþý, 1999-2009 arasýndaki ikincisi izledi.

Savaþý sonlandýran, Çeçenistan’a “katliam ölçeðinde” askeri müdahalede bulunan Sovyet KGB’inden yetiþmiþ, Vladimir Putin oldu. Ama, o bile, Kuzey Kafkasya’daki Vehhabi/Suud destekli direniþi tam olarak kontrol altýna alamadý.

Çeçen Savaþý, Afganistan Savaþý sýrasýnda planlanmýþtý, bugün de bölgedeki varlýðýný koruyor.

Moskova’ya garip ziyaret...

Rus lider Putin’in geçtiðimiz çarþamba günü ilginç bir konuðu vardý: Suudi Prensi Bandar bin Sultan. Suudi Arabistan istihbaratýnýn ve Ulusal Güvenlik Konseyi’nin baþýndaki isim. 22 yýl ülkesinin  Washington büyükelçiliðini yaptý, CIA tarafýndan Riyad’daki “bizim adamýmýz” olarak adlandýrýlan prens.  Washington ve Tel Aviv’de organize ettiði toplantýlarda, Suriye’de varlýðýný artýran “cihadçý/selefi” gruplara askeri desteðin yollarýný arayan portre. Suriye’ye “El-Kaide” baðlantýlý olarak adlandýrýlan yabancý savaþçýlarý sokan örtülü savaþ uzmaný... 1980’lerde, üvey kardeþi, Suud istihbarat örgütü baþkaný Prens El-Türki ile birlikte Afganistan’daki Mücahid direniþini örgütleyen önemli isim.

Mýsýr darbesinin arkasýnda duran Suud-Amerikan ittifakýnýn ve Arap dünyasýndaki demokratikleþmenin Müslüman Kardeþleri öne çýkarmasýný önleme stratejisinin en önemli karakteri. Putin, Prens’i kabul etti ve görüþmenin esas olarak Suriye üzerine olduðu belirtiliyor.

Soçi þantajý mý?..

Görüþmenin, Rusya’nýn Esed’e saðladýðý desteði azaltmasý, buna karþýlýk kurulacak yeni sistemde Suriye’deki haklarýný korumasý, Suriye’nin, özellikle ülkenin orta ve kuzey bölgelerinin Suudi destekli radikal gruplarýn kontrolüne býrakýlmasý yönünde olduðu belirtiliyor. Buna karþýlýk Prens, Rusya’nýn Karadeniz kýyýsýndaki Soçi kentinde yapmayý planladýðý Kýþ Olimpiyatý’na muhtemel bir Çeçen saldýrýsýný önlemenin garantisini vermiþ görünüyor. Soçi, Çerkes soykýrýmýnýn topraðý, bu nedenle Çeçenler baþta, bölgedeki direniþ örgütleri bu kentte bir olimpiyat yapýlmasýna karþý çýkýyorlar.

Çeçen-Kürt savaþý mý?..

Obama’nýn planý belli: Afganistan’da Carter’ýn uyguladýðý yoldan gidiyor. Pentagon’u geri çekti, CIA’ýn Suud’larla iþbirliði içinde yürüttüðü örtülü operasyonlarla Esed’i yýkmaya çalýþýyor. Sonuç, Kafkasya’dan Suriye’ye getirilen Suud destekli savaþçý gruplarýdýr ve ne yazýk ki, sýnýrýmýzda, bir Çeçen-Kürt savaþý ile karþý karþýyayýz.

Amerikan-Suud planýnýn, Türkiye’yi, Afganistan Savaþý’ndaki Pakistan’ýn durumuna sürüklediði de açýk bir gerçektir.

Bunu önlemek için, Türkiye’nin,  Suriye’nin “yerli” Kürt halkýna, “PKK baðlantýlý yorumlara bakmaksýzýn” destek olmasý  gerekmektedir. Türkiye, “radikal bir lejyoner grubunun” Suriye’de etkinlik kazanmasýna izin verdiði taktirde, kendi içindeki Kürt kimliði ve Ortadoðu’daki Kürt coðrafyasý ile çok ciddi sorun yaþar.

Sýnýrýmýzda yeni bir Afganistan’a izin veremeyiz.

Berbat bir planla karþý karþýyayýz. Bu planý Türkler ve Kürtler birlikte boþa çýkarabilir.