Mevsim malzemelerinin kullaným alanýný arttýrmak ve mevsim üretimini desteklemek için düzenlediðimiz “Mevsiminde Yemek Ekim” yarýþmasýna çok iyi tarifler katýldý. Aralarýndan altý tarif seçmek bu kez çok zor oldu. Sizlerle paylaþmak istediðim son bir grup daha kaldý. Paylaþamadýklarým da aklýmda. Katýlan, emek veren herkesin ellerine saðlýk.
Urnisa Gahramanova/@urnisa
Gürcistan’ýn Marneuli þehrinde doðdu. Moskova Devlet Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde lisansýný tamamladýktan sonra Berlin’e taþýndý. Ýstanbul’da yaþayan Gahramanova, 2016’dan beri yemek kitaplarý ve dergileri için profesyonel olarak fotoðraf çekiyor.
Yapýlýþý
2 soðaný rondodan geçirin, 5 yemek kaþýðý pirinci, zerdeçal, karabiber, kuru nane ve tuzu, ince kýyýlmýþ kiþniþi ve kýymayý karýþtýrýn. Pazý yapraklarýný sarmalýk hazýrlayýn. Her yapraðýn içine 1 çay kaþýðý kýyma koyup sarýn. Tencerenin dibini tamamen kapatacak þekilde yapraklarý serin, üzerine sarmalarý dizin. 400 ml et suyunu ekleyin ve sarmalarýn açýlmamasý için üzerine bir tabak yerleþtirin.Tencerenin kapaðýný kapatýn ve orta ateþte sarmalar hazýr olana kadar piþirin.
Pýrýl Bilici/@lezzetlisanatlar
Turizm ve Otelcilik Mezunu, Ýngilizce öðretmeni. Birçok Adanalý gibi damak zevkine düþkün bir ailede büyümüþ. Yemek tutkusu 2014 yýlý itibariyle Instagram’da paylaþtýðý pasta ve yemek tarifleriyle devam ediyor.
Yapýlýþý
Halka kesilmiþ soðaný zeytinyaðýnda karamelize edin. 500 gr ince doðranmýþ pýrasayla kavurun. Üzerine 300 gr doðranmýþ mantarý, bir su bardaðý haþlanmýþ nohut, tuz, karabiber ve kýrmýzý biber ekleyin. En son 3-4 yemek kaþýðý tahin ekleyip ocaktan alýn. Hamur için bir su bardaðý su, bir yemek kaþýðý toz maya, bir tatlý kaþýðý bal ve bir kaþýk unu karýþtýrýn, on dakika sonra 3 yemek kaþýðý tahin, 2-3 yemek kaþýðý zeytinyaðý, 1 tatlý kaþýðý tuz, 2 yemek kaþýðý mýsýr unu ekleyip karýþtýrýn. Un karýþýmý ekleyip yumuþak bir hamur yapýn. Üzerini kapatýp mayalandýrýn. Yaðlanmýþ kaba hamuru yayýn üzerine pýrasalý içi alýn. En üste aralarýna tahin ve sývý yaðlý karýþým sürülmüþ, hazýr baklavalýk yufka katlarý koyun. 15 dakika dinlendirin, 180°’de kýzarýncaya kadar piþirin.
Doða Huriye Özkaya/@margauxthecook
Ýstanbul Teknik Üniversitesi’nden mühendis olarak mezun oldu. Ýngilizce, Fransýzca ve Ýtalyanca eðitimleri var. Telekomünikasyon sektöründe çalýþýyor. Pastacýlýk ve tatlý tutkunu.
Yapýlýþý
Milföy hamurlarýný oda sýcaklýðýna getirin. Üç kuru soðaný piyazlýk doðrayýp zeytinyaðý ile beraber tavada karamelize edin. Karabiberi soðanýn sýcaðýyla karýþtýrýn. Kestane mantarlarýný peçete ile kurulayýn, ikiye bölün. Porsiyonluk dört fýrýn kabýna önce karamelize soðan koyun, üzerine ortalayacak sekilde palamut dilimi yerleþtirin.Kenarlarýndaki boþluklarý tamamlayacak sekilde kestane mantarý dizin tuz serpin. Kare seklindeki milfoy hamurunu daire þeklinde kesin. Tüm malzemeyi örtüp, fýrýn kabýnýn kenarlarýna bastýrarak sabitleyin. Ortasýndan minik bir delik açýn. Fýrýna verin, 20 dakika sonra kontrol edin, üzerindeki milföy piþtiðinde fýrýndan çýkarýn.
Hatice Tuncay/@haticelikes
Antep doðumlu, 9 yaþýndan beri Almanya’da Köln’e yakýn küçük bir þehirde yaþýyor. Uzun yýllardýr ulusal bir Alman TV/radyo kanalýnda çalýþýyor. Instagram hesabýna iki yýl önce hazýrladýðý yemek ve pastalar ile arþiv amacýyla baþlamýþ.
Yapýlýþý
400 gr un, 100 gr aktif ekþi maya, 200 gr süt, 1 yumurta beyazý ve 8 gr tuz hamur malzemesini yumuþak ama ele yapýþmayan bir kývamda yoðurun, iki saat mayalandýrýn. Küp halinde kesilmiþ 1-2 patatesi az kavurun, küp kesilmiþ kýrmýzý soðan, taze fesleðen, pul biberi ve kaþar peynir ile ufalanmýþ cevizi karýþtýrýn. Hamuru az zeytinyaðý ile tezgahta börek gibi açýp iç harcýný yerleþtirin, rulo haline getirip tepsiye yerleþtirin. Dört saat oda sýcaklýðýnda mayalandýrýn. Yumurta sarýsý, biraz kepekli un ve bir kaþýk sütü karýþtýrýp sürün, ceviz serpiþtirin. Önceden ýsýnmýþ 160 derecede fýrýnda kýzarana kadar piþirin.
Dilek Pfeiffer/@yesene_catring
Bursalý, Mimarlýk Fakültesi mevzunu. 30 yýldýr Almanya’da yaþýyor. Kadýnlar ve çocuklar için yardým kuruluþlarýnda gönüllü olarak çalýþýyor. Deðiþik kültürel kökenlere sahip sanatçýlarla birlikte resim sergileri oldu. Aþaðý yukarý bir senedir de mutfakta ne kadar mutlu olduðunu keþfetmiþ.
Yapýlýþý
Tereyaðýný mutfak robotunda krema kývamýna gelene dek çýrpýn. Kahverengi þeker ve vanilya yavaþça eklenip yumurtalarý tek tek karýþýma ekleyin. Unu ve kabartma tozunu karýþtýrýn, eleyin. Yavaþça tereyaðlý karýþýma fýndýklarla birlikte ekleyin. Kakao, hazýr veya kendi piþirdiðimiz puding ile ermiþ çikolatayý spatula ile karýþtýrarak ekleyin. Yaðlayýp unlanmýþ kalýba dökün, üstünü düzleyip, kesilmiþ ince armut dilimleri dizin. 45 dakika kadar piþirin. Pastayý dýþarýya alýp önceden hazýrlanmýþ bezeyi üzerine ekleyin. Bekletmeden tekrar fýrýna alýn ve 15 dakika daha piþirin. Soðuduktan sonra kalýptan çýkarýn.