Bu yarışmadan şahane tarifler çıktı!

Mevsim malzemelerinin kullanım alanını arttırmak ve mevsim üretimini desteklemek için düzenlediğimiz “Mevsiminde Yemek Ekim” yarışmasına çok iyi tarifler katıldı. Aralarından altı tarif seçmek bu kez çok zor oldu. Sizlerle paylaşmak istediğim son bir grup daha kaldı. Paylaşamadıklarım da aklımda. Katılan, emek veren herkesin ellerine sağlık.

 

AZERİ SARMASI

Urnisa Gahramanova/@urnisa

Gürcistan’ın Marneuli şehrinde doğdu. Moskova Devlet Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde lisansını tamamladıktan sonra Berlin’e taşındı. İstanbul’da yaşayan Gahramanova, 2016’dan beri yemek kitapları ve dergileri için profesyonel olarak fotoğraf çekiyor.

Yapılışı

2 soğanı rondodan geçirin, 5 yemek kaşığı pirinci, zerdeçal, karabiber, kuru nane ve tuzu, ince kıyılmış kişnişi ve kıymayı karıştırın. Pazı yapraklarını sarmalık hazırlayın. Her yaprağın içine 1 çay kaşığı kıyma koyup sarın. Tencerenin dibini tamamen kapatacak şekilde yaprakları serin, üzerine sarmaları dizin. 400 ml et suyunu ekleyin ve sarmaların açılmaması için üzerine bir tabak yerleştirin.Tencerenin kapağını kapatın ve orta ateşte sarmalar hazır olana kadar pişirin. 

 

TAHİNLİ PIRASALI BÖREK EKMEK

Pırıl Bilici/@lezzetlisanatlar

Turizm ve Otelcilik Mezunu, İngilizce öğretmeni. Birçok Adanalı gibi damak zevkine düşkün bir ailede büyümüş. Yemek tutkusu 2014 yılı itibariyle Instagram’da paylaştığı pasta ve yemek tarifleriyle devam ediyor.

Yapılışı

Halka kesilmiş soğanı zeytinyağında karamelize edin. 500 gr ince doğranmış pırasayla kavurun. Üzerine 300 gr doğranmış mantarı, bir su bardağı haşlanmış nohut, tuz, karabiber ve kırmızı biber ekleyin. En son 3-4 yemek kaşığı tahin ekleyip ocaktan alın. Hamur için bir su bardağı su, bir yemek kaşığı toz maya, bir tatlı kaşığı bal ve bir kaşık unu karıştırın, on dakika sonra 3 yemek kaşığı tahin, 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı tuz, 2 yemek kaşığı mısır unu ekleyip karıştırın. Un karışımı ekleyip yumuşak bir hamur yapın. Üzerini kapatıp mayalandırın. Yağlanmış kaba hamuru yayın üzerine pırasalı içi alın. En üste aralarına tahin ve sıvı yağlı karışım sürülmüş, hazır baklavalık yufka katları koyun. 15 dakika dinlendirin, 180°’de kızarıncaya kadar pişirin.

 

Palamut Tatin

Doğa Huriye Özkaya/@margauxthecook

İstanbul Teknik Üniversitesi’nden mühendis olarak mezun oldu. İngilizce, Fransızca ve İtalyanca eğitimleri var. Telekomünikasyon sektöründe çalışıyor. Pastacılık ve tatlı tutkunu.

Yapılışı

Milföy hamurlarını oda sıcaklığına getirin. Üç kuru soğanı piyazlık doğrayıp zeytinyağı ile beraber tavada karamelize edin. Karabiberi soğanın sıcağıyla karıştırın. Kestane mantarlarını peçete ile kurulayın, ikiye bölün. Porsiyonluk dört fırın kabına önce karamelize soğan koyun, üzerine ortalayacak sekilde palamut dilimi yerleştirin.Kenarlarındaki boşlukları tamamlayacak sekilde kestane mantarı dizin tuz serpin. Kare seklindeki milfoy hamurunu daire şeklinde kesin. Tüm malzemeyi örtüp, fırın kabının kenarlarına bastırarak sabitleyin. Ortasından minik bir delik açın. Fırına verin, 20 dakika sonra kontrol edin, üzerindeki milföy piştiğinde fırından çıkarın.

 

ADINI SEN KOY

Hatice Tuncay/@haticelikes

Antep doğumlu, 9 yaşından beri Almanya’da Köln’e yakın küçük bir şehirde yaşıyor. Uzun yıllardır ulusal bir Alman TV/radyo kanalında çalışıyor. Instagram hesabına iki yıl önce hazırladığı yemek ve pastalar ile arşiv amacıyla başlamış.

Yapılışı

400 gr un, 100 gr aktif ekşi maya, 200 gr süt, 1 yumurta beyazı ve 8 gr tuz hamur malzemesini yumuşak ama ele yapışmayan bir kıvamda yoğurun, iki saat mayalandırın. Küp halinde kesilmiş 1-2  patatesi az kavurun, küp kesilmiş kırmızı soğan, taze fesleğen, pul biberi ve kaşar peynir ile ufalanmış cevizi karıştırın. Hamuru az zeytinyağı ile tezgahta börek gibi açıp iç harcını yerleştirin, rulo haline getirip tepsiye yerleştirin. Dört saat oda sıcaklığında mayalandırın. Yumurta sarısı, biraz kepekli un ve bir kaşık sütü karıştırıp sürün, ceviz serpiştirin. Önceden ısınmış 160 derecede fırında kızarana kadar pişirin.

 

ÇİKOLATALI–ARMUTLU BROWNİE 

Dilek Pfeiffer/@yesene_catring

Bursalı, Mimarlık Fakültesi mevzunu. 30 yıldır Almanya’da yaşıyor. Kadınlar ve çocuklar için yardım kuruluşlarında gönüllü olarak çalışıyor. Değişik kültürel kökenlere sahip sanatçılarla birlikte resim sergileri oldu. Aşağı yukarı bir senedir de mutfakta ne kadar mutlu olduğunu keşfetmiş.

Yapılışı

Tereyağını mutfak robotunda krema kıvamına gelene dek çırpın. Kahverengi şeker ve vanilya yavaşça eklenip yumurtaları tek tek karışıma ekleyin. Unu ve kabartma tozunu karıştırın, eleyin. Yavaşça tereyağlı karışıma fındıklarla birlikte ekleyin. Kakao, hazır veya kendi pişirdiğimiz puding ile ermiş çikolatayı spatula ile karıştırarak ekleyin. Yağlayıp unlanmış kalıba dökün, üstünü düzleyip, kesilmiş ince armut dilimleri dizin. 45 dakika kadar pişirin. Pastayı dışarıya alıp önceden hazırlanmış bezeyi üzerine ekleyin. Bekletmeden tekrar fırına alın ve 15 dakika daha pişirin. Soğuduktan sonra kalıptan çıkarın.