Bu yıl 150 bine yakın Moldovalı turist gelecek

Bu hafta sizlere 7-10 Nisan Moldova Turizm Fuarı izlenimlerimi aktarmak istiyorum. Moldova 1 saat 10 dakikalık uçak mesafesinde, yanı başımızda yemyeşil bir ülke, havalimanında geleneksel tuzlu ekmek ile yapılan karşılamada ‘hoşgeldiniz’ bereketli topraklarımıza der Moldovalılar, ülkesel kıyafetleriyle... 1 Haziran 2014’ten bu yana vizesiz ülkemizden seyahat edebiliyorsunuz, Moldova’ya.

Tarihi dokusu, bozulmamış yapıları, geniş caddeleri, yemyeşil doğası, ılıman havasıyla bahar gelmiş buralara çoktan. Troleybüs, elektrikli otobüs ve dolmuşlar kullanılıyor. Metro yok, taksilerde de taksimetre yok. 24 saat açık cafe, restoranlar mevcut. Soluğu Moldova Büyükelçimiz Mehmet Selim Kartal’ın yanında aldım ve anlamlı bir sohbet gerçekleştirdik kendisiyle. “Nereye gitsek de biz memleketimizle birlikte yaşıyoruz ve yurt dışında yaşayan her vatandaşımız ülkemizin gönüllü elçileri olmalıdır” diyerek sohbete başlayan Moldova Büyükelçimiz, Moldovalılar’ın Türkiye’ye hayranlıkla ve çok olumlu baktıklarını ve ülkemizi yakinen takip ettiklerini ifade ediyor. Büyükelçi Kartal, geçmişten günümüze süregelen saygı ve beğenileriyle Moldovalı turistlerin yüzde 30-35 arası Türkiye’yi tatil için tercih ettiklerini ve 130 bin kişinin ülkemize seyahat ettiğini söylüyor. Türk lokumu ve baklavalarımızı Moldovalılar’ın çok beğendiğini belirtiyor. Ülkemiz ve Moldova arasında sıcak bir bağ olduğunu, karşılıklı olarak 11 Eylül 2014’te imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması’nın yürürlüğe girmesiyle ekonomik ve ticari yatırımların da artacağını belirtti. Moldova Büyükelçimiz Mehmet Selim Kartal’a vermiş olduğu önemli bilgiler ve kendi ülkemizde gibi güven ve sıcak ev sahipliği için şükranlarımı belirtiyorum. Moldova’da bir Türk Turizmcisi Gökhan Şit adeta gönüllü elçimiz olmuş burada. Intercangal turizm acentasının sahibi, otellerimizin burada tanıtımı ve doğru pazarlanması için canla başla, gece gündüz adeta pire gibi çalışıyor. Moldova’nın yeşil başkenti Kişinev caddelerinde reklam panolarında Antalya’nın önde gelen otellerinin olması dikkatimi çekti. 

ANTALYA’YI SEVİYORLAR

Moldova Turizm Fuarı sakin mütevazı bir turizm fuarı. Fuarda görüşlerini aldığım Moldova’nın tur operatörlerinden Voiaj International seyahat acentasının Genel Müdürü Ana Bolocan ise Moldova’da 400’den fazla turizm acentası olduğunu, 10 tanesinin büyük firmalar olduğunu ifade etti. Türkiye’nin çok iyi bir ülke olduğunu, otellerin fiyat ve kalitesiyle her zaman beğenildiğini ve öncelikli tercih edildiğini, nisandan ekime kadar Türkiye’ye özellikle Antalya’ya 2016 yazında 100 binin üzerinde tatilci göndermeyi hedeflediklerini anlatıyor.

199 Euro’dan 1.500 Euro ve üstüne varan fiyat avantajlarıyla iki kişinin uçak dahil Moldova’dan Türkiye’de Antalya başta olmak üzere Ege ve Akdeniz sahillerinde tatil yapabilme imkanının olduğunu ifade eden Ana Bolocan, en çok beğenilen ve tercih edilen, Moldovalı turistlerin rezervasyon yaptırdığı otelleri ise şöyle açıklıyor: Güral Premier ve Tekirova otelleri, Rixos Hotelleri, Amara Hotelleri, Calista, Sirus, Aska Hotels, Cyrstal Hotelleri, Akka Hotelleri, Mardan Palace, Ulusoyotel, Safir Hotel Miracle başta olmak üzere birçok Antalya oteli...

HİNT DÜĞÜNLERİ

Moldova Turizm Fuarı’ndan Mardan Palace Antalya’nın tecrübeli satış pazarlama koordinatörü Tarkan Duman’ın görüşleriyse şöyle: “Antalya’ya 100 ülkenin üzerine çıkan bir sezon talebi var. Sezonda her ülkeden 5 oda sürekli gelse otellerimiz dolar.” Tarkan Duman “Damlaya damlaya göl olur misali alternatif ülkeleri turizm girdisinde, otellerimizin doluluk oranlarında çoğaltmalıyız. Gelen sayı az ya da çok diye bakmamalıyız. Önce yerli turist ve alternatif pazarlarını canlı tutan oteller güçlü kalır” dedi. İspanyol bir şirkette 9 yıl çalıştığını belirten Duman “İlk öğretilen en az yüzde 30 iç pazarınız olmazsa olmazınız olacaktı. G20 zirvesi sonrası Ortadoğu’da var olan talepler daha da arttı. Ünlü Hint düğünleri Mardan’da yapılıyor. Nisan ve sonrasında da düğün talepleri yoğun olarak devam ediyor. Moldova Turizm Fuarı da her alternatif pazar gibi ülkemiz için önemli” dedi.