Bugünkü komutanlarımıza

Ben eminim ki, Harbiye’de her subay Albay Reşat Çiğil Tepe ile ilgili İstiklal savaşı menkıbelerini okumuşlardır. Tarih; tekerrür etmesin, ondan ders alalım ve hata yapmamak için okunur. Ben birçoğunuzun bildiği konuyu anlatmak istiyorum.

Malum 26 Ağustos’ta Afyondaki Yunanistan’ın kurduğu müstahkem mevkiler, Türk ordusu tarafından kuşatılmış, hücum emri verilmişti. 57 Tümen komutanı, Ziya Paşanın oğlu (şair ve bakan) Albay Reşat tır. Sincan ovasını enine kesen bir tepe var. Adı Çiğil Tepe. Bu tepenin stratejik önemi dolayısıyla Yunan orduları Başkomutanı General Trikopis, askeri yığınak yapmıştır. Mustafa Kemal 27 Ağustos saat 10,30da Albay Reşat’ı arar, tepe bizim için önemlidir, ne zaman alırsın der. Reşat Albay, yarım saat sonra alırız der.10,45 de Mustafa Kemal tekrar arar, Albay, tepede konuşlanmış Yunan ordusu direniyor, ama tepeyi alacağız der.

Saat 11.00’de arandığında Albay Reşat verdiği asker sözünü tutamadığı için intihar eder. Tepe 11.45’te alınır. Asker sözü bu. Bunu yazmamın sebebi bugünkü çoğu obeziteden muzdarip, dört bin baldırı çıplak adamın haklarından gelemeyen, Diyarbakır ve havalisindeki operasyonu Balıkesir’in Ayvalık ilçesindeki denize nazır komuta odasından yönettiğini zanneden komutanlara, ceddini ve asker sözünün ne demek olduğunu hatırlatmak.

Komutanı yanı başında ise asker moral bulur, hücum da eder, mukavemet de gösterir. Çanakkale savaşında 57 alay ihtiyat (ihtiyaç halinde cepheye sürülecektir) alayı idi. komutanı tehlikeyi görmüş ve insiyatif alarak Gelibolu’da düşmanın rahat bir çıkarma yapmasını önlemiş, onları sahile adeta mıhlamıştı. Alayın önünde komutanı vardı ve komutanı cephede yaralanmıştı.

Hangi albayımız veya komutanımız hayatını riske atarak Güneydoğu’da görev yapıyor. Bugün anlıyoruz ki PKK kurşunu ile öldü diye bildiğimiz Albaylarımız, kendi içlerinde çöreklenmiş cunta tarafından öldürülmüşler.

Ben, ordunun terörle baş edemeyeceğini inananlardanım. Otuz yıldır PKK’ya büyük darbe, PKK bitirilecek, PKK inleri, silahları ele geçti gibi “dolma haberler” den bıktık usandık. Ordu sınır güvenliğini sağlasın özel harekat yurt içindeki ayrılıkçıları yakalayıp adalete teslim etsin politikası kesin sonuç verecektir.