Bugünün ‘sefir-i kebir'leri de, iç siyasette rol almak iþtahýndalar..

Önce bir NOT: Tayyip Bey ve refikasýnýn Covid-19 salgýnýndan nasiplerini aldýklarý yönündeki haber ardýndan, dudaklarý dualý milyonlar, onlarýn þifâ bulmalarý için niyazlardaydýlar..

Ama, sosyal medyada tedavüle konulan çirkin mesajlarý ve hakaretleri ciddîye almaya bile gerek yok.. Çünkü, kötü bir taifeden beklenmeyen sözler deðil, o hakaret ve beddualar.. Bu vesileyle belirtelim ki, hastalýklardan medet uman o saygýsýz kiþiler hakkýnda kanunî takibât yapýlmasý, Tayyib Bey'in þahsî þikayetinden deðil, 'Cumhurbaþkanlarýna vazife yaptýklarý sýrada hakaretin cezalandýrýlmasýný öngören kanun' gereði olup, savcýlýklarýn re'sen / yani baþka bir makamdan emir almaksýzýn yerine getirmeleri gereken bir kanunî sorumluluktan kaynaklanýyor.

Tayyib Bey ve refikasý hanýmefendiye Allah'u Teâlâ'dan þifâlar niyaz ederek..

**

Ve hassas bir emperyal oyunun ayak sesleri..

ÝBB'nin mâlûm Baþkaný'nýn, Ýngiliz elçisiyle ve resmî de deðil, özel bir yerde ve alenî olmayan bir görüþme yapmasýný gayet normal gören eski bir baþbakan ve muhibbâný baþta üzere, konunun taþýdýðý fitne ve entrikalarý anlamamakta ýsrarlý olanlara söyleyecek bir sözümüz yok..

Þimdi de, Amerika'nýn yeni Türkiye b.elçisi Flake de, KK Bey'den de önce, ÝBB Baþkaný'yla resmî makamýnda görüþmüþtür ki, bu görüþme üzerinde daha bir durulmayý gerektiriyor.. ÝBB Baþkaný anlaþýldýðý kadarýyla, çýtayý iyiden iyiye yükseltmek hevesine kaptýrmýþ kendisini; 2023 seçimleri için..

*

Bu konular tarihimizde yeni deðil..

Hele de son 200 yýldýr, hemen hemen bütün Müslüman coðrafyalarýnda kimlerin hani makamlarýn baþýna getirilmesi konusunda, uzun vâdeli planlar ve entrikalar yaptýðý bilinen Birleþik Krallýk (Ýngiltere) ve Birleþik Devletler (B. Amerika)'nýn, emperyal sistemlerini tesadüflere býrakmadýklarý biliniyor.

Hattâ merhûm Turgut Özal, 1990'larýn baþýnda, C. Baþkaný olarak yaptýðý bir konuþmada, Türkiye'de 10-15 yýl sonrasýnda kimin Genelkurmay Baþkaný olacaðý konusunda bile Amerika'nýn planlar yaptýðýný açýkça dile getirmiþti...

Böyleyken, Avrupa'nýn, Hristiyan dünyasýnýn 'Duvel-i Muazzama' denilen güçlü devletlerinin Osmanlý ve bugünkü Türkiye'nin sadece dýþ deðil, iç siyasetinin belirlenmesinde de nasýl etkili olduklarý nasýl unutulur?

Ýttihad- Terakki kadrolarýnýn Osmanlý sistemimin kýlcal damarlarýna kadar sýzdýðý 1900'lerden itibaren Osmanlý Devleti'nin parka parka ediliþ ve onun enkazý üzerine hangi rejimlerin getiriliþinde Ýngiliz emperyalizminin nasýl etkili olduðunu anlamak isteyenler, sadece resmî ideolojinin hazýrlatýp kanunî zýrhlar içine alarak gerçek diye okuttuðu tarihi deðil, meselâ Kâzým Karabekir'in hâtýrâtýný da okusalar belki, Müslüman dünyasýnýn asýrlarca kalbgâhý mesâbesinde olan bu coðrafyada ne büyük oyunlar oynandýðýný daha iyi anlarlar. Elbette, Osmanlý'nýn Þark Ordularý'nýn ünlü Kumandaný Karabekir Paþa'nýn beyanlarý karþýsýnda, 'Onun hakkýnda derhal akýl doktorlarý harekete geçmeli..' diyen de olmadý deðil.. Çünkü, sadece onun yazdýklarý- söyledikleri gerçek idi, resmî tarih baþka türlü þekillendirilmiþti.. Halbuki, o resmî tarihe kaynak teþkil eden meþhur bir kaynaðýn, uzuuun bir hitabenin sadece yanlýþ deðil, hattâ yalan olmasý açýsýndan, 'tarihî belge' niteliðinde bile olmayýp, sadece bir 'siyasî belge' olduðunu Þevket Süreyya açýkça yazmýþtý, 1976'de; ölümünden birkaç ay önce, Milliyet'te... Ama, niceleri o yazýyý görmezden gelmiþlerdi..

Bu konular bugün de konuþulamýyor..

*

Dahasý..

Ýran Þahý Rýza Khan'ýn Türkiye ziyareti sýrasýnda, ev sahibi ve de Ýngiliz B. elçisi Sir (sör unvanlý) Percy Loren'le üçlü poker oynayýp, (evet-evet, yanlýþ okumadýnýz, 2 Devlet Baþkaný ve onlarla poker oynayan kiþi ise, Birleþik Krallýk/ Ýngiltere'nin büyükelçisi!!!.); her üçünün de birer parti kazanmasýndan, Ýran, Türkiye ve Ýngiltere'nin gelecekte dost ve müttefik olarak kalacaklarýný neticesini keramet izhar eyler gibi beyan edenin kim olduðunu bilmeyenler, Yakub Kadri'in 'Zoraki Diplomat' ve 'Politika'da 45 Yýl' gibi kitaplarýný okuyup öðrenebilirler..

Dahasý, o 'Sir /Sör' unvanlý kiþi de hâtýratýný yazdý.. O hâtýratta, büyükelçi Loren'in, Ýngiltere Hariciye Vekili Lord Halifax'a yazdýðý bir resmî yazý vardýr ki, o yazý, 'Adamýmýz, (... filan ülkenin) idaresini üstlenmeyi nasýl kabul etmedi?' baþlýðý altýnda etkili bir Ýngiliz gazetesinde yayýnlandýðýnda, bizdeki mâlûm çevreler, o iddianýn bir þaka olduðunu yazarak konuyu geçiþtirmiþlerdi, 54 yýl öncelerde...

*

Bu anlatýlanlar, bazýlarýnca doðru olup olmadýðý ve çok geride kaldýðý gerekçesiyle geçiþtirilebilir..

Ama, dünlerde yaþananlar iþte bugünlerde de yaþanýyor.. Ýngiliz ve Amerikan büyükelçileri, dolaylý deðil, parmaklarýný gözümüze sokarcasýna uzatýp, iç siyaseti tanzim etmeye çalýþýyorlar; 2023'deki Baþkanlýk seçimi öncesinde.. Amerikan Baþkaný Biden, 'Ortadoðu'da Irak ve Suriye'de , Doðu Akdeniz'de, Libya, Kafkaslar'da ve diðer yerlerde Amerikan siyasetlerine ve menfaatlerine zarar veren bir siyaset takip eden Tayyib Erdoðan'a bedel ödettirilmeli..' diye açýkça söylediklerini daha baþka nasýl sahneye koyacaktý?

Evet, emperyal -þeytanî güçler, Osmanlý'nýn son 200 yýlýnda olduðu gibi, iç siyaset sahnesinde rol almaya ve oyun oynamaya yine heveslendiler.

Bu konular dile getirilince, 'stratejik sýðlýk' içinde olan birileri, yazýk ki, kendi geçmiþini de inkâr edercesine, -býrakalým uzak tarihi-, sadece son asrýn oyunlarýný bile, bir masal gibi deðerlendirip, 'tarih saptýrmacýlýðý ve kara propaganda' olarak niteliyor, tarihe atfen yazýlanlarý..

(O konuya da önümüzdeki yazýda deðinelim, inþaallah..)

*