Bulantý, yönetmen Zeki Demirkubuz’un 10 filmi arasýnda en zayýf olaný. Demirkubuz, 2012’de çektiði Yeraltý’ndan sonra geriye büyük bir adým atmýþ.
Zeki Demirkubuz kendisine ait sinema dili olan, yaþ itibariyle de olgunlaþan, bu ülkenin en önemli birkaç yönetmeninden. C Blok, Masumiyet ve Üçüncü Sayfa ile farklý ve gerçek bir sinema isteyen kesimin kalbini kazandý. Özellikle alt sýnýfýn çýkýþsýzlýðýndan beslenen bakýþ açýsýyla bizleri etkiledi. Filmleri hiçbir zaman kolay tüketilen yapýmlar olmadý. Bu, onun sinema dili veya tekniðinden deðil, seçtiði kahramanlarýn kaybetmiþliðinden kaynaklandý hep. Toplumun yüz çevirdiði insancýklar ve hayat þartlarýyla haþýr neþir oldu. Ýþte bu nedenle onun filmlerini seyrederken insanýn yüreði sýkýþýr, hayata bakýþý kararýr. Bu haliyle de hayatýn gerçeklerine bakmaktan sakýnan insanlarýn onun filmlerini tüketmesi zordur.
Bu tarz, 2006 yýlýnda çektiði Kader filmiyle zirveye ulaþmýþtý. Kader’den sonra Demirkubuz’un bir arayýþa girdiðini görüyoruz. 2009’da çektiði ve bir dönem filmi olan Kýskanmak yönetmenin filmografisinde bir sapmadýr. Belki de Kader’den sonra içine girdiði arayýþýn garip bir sonucu. Kýskanmak, konusu itibariyle asla bir Zeki Demirkubuz filmi deðildi. Onun tecrübesinin ve olay çözümünün çok dýþýnda bir konuya sahipti. Haliyle baþarýlý da olamadý. Ama Demirkubuz’un arayýþý bitmemiþti ve hemen iki yýl sonra benim en beðendiðim filmi olan Yeraltý ile karþýmýza çýktý. Yönetmenin önceki filmlerinden her anlamda farklý olan Yeraltý, Demirkubuz’a sýnýf atlatmýþtý. O dönemde Nuri Bilge Ceylan ile aralarýndaki sürtüþmenin hikayesi olarak da algýlanan film, cephanesindeki bütün mermilerini kullandýðý bir yapýmdý. Tam bir baþyapýt. Onun sinemasýný sevmek veya sevmemek bu film için geçerli bir bakýþ açýsý olamazdý. Çünkü karþýmýzda bambaþka bir Zeki Demirkubuz vardý. Hal böyle olunca zaten elde çok az olan yetenekli ve özel yönetmenlerden birinin filmografisini takip etmek daha ilginç ve heyecanlý bir hal aldý.
Olayý çözümleyememiþ
Yýl oldu 2015 ve Demirkubuz’un son filmi bu hafta vizyona girdi. Beklentilerime karþýn seyrettiðim film beni hiç tatmin etmedi. Eleþtirilerimizi sýralamadan önce filmin konusunu kýsaca aktaralým... Ahmet sevgilisiyle birlikte olduðu gece, karýsý ve çocuðunu trafik kazasýnda kaybeder. Kimseyi umursamayan biri olarak bu olaydan pek etkilenmeden yaþamýna devam eder gibi gözükür ama bir süre sonra, görünürde bir sebep olmaksýzýn kendinde ve yaþamýnda bazý deðiþimler baþlar. Küçük terslikler, tuhaf aksilikler art arda gelmekte, çok sevdiði kadýnlarla arasý bozulmakta, hayat karþýsýnda zorlanmakta ve beklenmeyen zafiyetler göstermektedir. Kýsacasý modern toplumun getirdiði benmerkezci bir hayat yaþamakta ve bunun getirdiði deformasyonu hissetmektedir.
Þimdi bu baþlý baþýna bir konu. Ama ne yazýk ki Demirkubuz olayý iyi çözemediðinden bu adamýn baþýna bir de aile faciasý getiriyor. Böylece kurduðu o çember modern yaþamýn deformasyonu yüzünden deðil, bu facia yüzünden kýrýlýyor. Zaten o noktadan itibaren filmin de kafasý karýþýyor. Demirkubuz bu sefer bilmediði denizlere açmýþ ve ne yazýk ki bu perdede kendini bir hayli belli ediyor. Filmin asýl hikayesi direkt Demirkubuz’un kendisi yüzünden sakatlanýyor.
Oyunculuk kabiliyeti yok
Gelelim yönetmenin ayný zamanda filmin baþrolü Mehmet’i oynama macerasýna. Böyle bir rol, kabiliyet dýþýnda tecrübe de gerektirir. Mesela Mehmet karakterinin vurdum duymazlýðýný Nejat Ýþler ne kadar güzel üstünde taþýrdý. Zeki Demirkubuz’un bir oyuncu olarak býrakalým tecrübesini, kabiliyeti de olmadýðý ortada. Filmin senaryosundaki bahsettiðimiz çatallaþmanýn üzerine bir de yönetmenin performansýný koyduðumuzda iþ iyice içinden çýkýlmaz hal alýyor. Demirkubuz’un gerçek hayattaki eþi ve filmde ölen karýsýný canlandýran Nurhayat Kavlak filmde çok az görülse de onun bütün film boyunca yapamadýðý duygu aktarýmýný büyük bir baþarýyla saðlýyor. Filmdeki en iyi þey o. Diðer oyunculara gelince, bir filmin kafasý karýþýksa ne yaparsanýz yapýn istediðiniz etkiyi yaratamazsýnýz. Þevket Çoruh, Nuri Bilge Ceylan’ýn kült oyuncularýndan Ercan Kesal bile etkisiz kalýyor. Halbuki Ercan Kesal’ýn Bir Zamanlar Anadolu filminde bir iki dakikada neler baþardýðýný hepimiz hatýrlýyoruz. Kýsacasý bu film olmamýþ.
Filmi hem yöneten hem de baþrolde yer alan Zeki Demirkubuz, ikisinde de iyi iþ çýkaramamýþ.
FÝLMÝN KÜNYESÝ
Yönetmen ve senarist: Zeki Demirkubuz
Oyuncular: Zeki Demirkubuz, Þebnem Hassanisoughi, Öykü Karayel, Çaðlar Çorumlu
Yapým: 2015, Türkiye
VÝZYONDAKÝLER
Marslý
Mars’a gönderilen astronotlardan Mark Watney þiddetli bir fýrtýna sonrasý öldü sanýlarak ekibi tarafýndan terk edilir. Ancak Watney hayattadýr ve kendisini Mars’ta yapayalnýz bulur. Elindeki sýnýrlý olanaklarla zekasýný ve dayanýklýlýðýný kullanarak dünyaya yaþadýðýna dair bir sinyal gönderir. Bilim insanlarý ‘Marslý’nýn eve dönmesi için uðraþýrken, ekip arkadaþlarý da kurtarma operasyonunda yer alýrlar.
FÝLMÝN KÜNYESÝ
Filmin orijinal adý: The Martian
Yönetmen: Ridley Scott
Senarist: Drew Goddard
Oyuncular: Matt Damon, Jessica Chastain, Kate Mara, Kristen Wiig
Yapým: 2015, ABD, 141 Dak.
Efsane
50’li ve 60’lý yýllarda Ýngiltere’de terör estiren gangster ikiz kardeþler Ronald Kray ve Reginald Kray kardeþlerin gerçek hayat hikâyelerinin anlatýldýðý Efsane (Legend), Kray kardeþlerin bir þehri hakimiyeti altýna alýþýnýn ardýnda yatan sýrlarý ve acýmasýz yeraltý suç dünyasýnýn kapýlarýný aralýyor.
FÝLMÝN KÜNYESÝ
Filmin orijinal adý: Legend
Yönetmen: Brian Helgeland
Senarist: Steven Knight
Oyuncular: Tom Hardy, Emily Browning, David Thewlis, Christopher Eccleston
Yapým: 2015, Ýngiltere, Fransa, 131 Dak
Kafes
Film, 12 Eylül olaylarýnda haksýz yere cezaevlerine atýlan, iþkenceye maruz kalan ve ortak noktalarý vatan olan masum gençlerin hikâyelerini beyazperdeye taþýyor. O dönem gençlerin konulduðu cezaevi olan Ulucanlar’da yapýlan çekimlerdeki sahneler izleyenleri gözyaþlarýna boðacak.
FÝLMÝN KÜNYESÝ
Yönetmen: Mahmut Kaptan
Senarist: Mahmut Kaptan
Oyuncular: Ýsmail Hacýoðlu, Nilay Duru, Þefik Onatoðlu, Fýrat Þahin, Barýþ Küçükgüler
Yapým: 2015, Türkiye
Þah Mat
Film, ABD’li satranç ustasý Bobby Fischer’ýn Rus rakibi Boris Spassky ile 1972’de karþýlaþtýðý ‘Yüzyýlýn Maçý’ný anlatýyor. Yapýmcý Gail Katz, milyonlarca insanýn dikkatini çeken ve ‘Yüzyýlýn Maçý’ olarak adlandýrýlan hadisenin neden filmi yapýlmamýþ diye merak ettiðini söylüyor.
FÝLMÝN KÜNYESÝ
Yönetmen: Edward Zwick
Senarist: Steven Knight
Oyuncular: Tobey Maguire, Liev Schreiber, Peter Sarsgaard, Lily Rabe
Yapým: 2014, ABD, 115 Dak.
Tuhafa Bir Sihir
Bir Yaz Gecesi Rüyasý’ndan ilham alýnarak yapýlan zýpýr bir peri masalý. Bu animasyonda güçlü bir iksir için verilen savaþta goblinler, elfler, periler ve diðer yaratýklardan oluþan renkli karakterlerin hikayesi, son 60 yýlýn popüler þarkýlarýndan esinlenerek anlatýlýyor. Birinci sýnýf bir animasyon ve görsel efektlerle büyüleyici bir ormanýn altý üstüne getiriliyor.
FÝLMÝN KÜNYESÝ
Filmin orijinal adý: Strange Magic
Yönetmen: Gary Rydstrom
Senarist: Irene Mecchi
Oyuncular: Alan Cumming, Evan Rachel Wood, Elijah Kelley
Yapým: 2015, ABD, 99 Dak.,
Vesvese: Cin Tuzaðý
Cinler insanlara vesvese vererek musallat olur. Alev ile iliþkisi güzel giden Murat’ýn hayatý Ceren’i tanýmasýyla tamamen deðiþir. Aþkýna karþýlýk bulamayan Ceren’in yaptýðý küçük bir büyü Murat’ýn hayatýnýn kötüye gitmesine neden olur. Alev ve Gülseven, Murat’ý bu musallattan kurtarmak için yoðun bir çaba içine girerler.
FÝLMÝN KÜNYESÝ
Yönetmen ve senarist: Sümeya Kökten
Oyuncular: Okan Aydýn, Duygu Yenilmez, Mustafa Aðdere. Defne Vardarlý, Layla Onlen
Yapým: 2015, Türkiye