Pilav, sarma, dolma, çorba... Bulgur ve pirinçle hazýrlanan tarifler mutfaklarýn demirbaþ lezzetleri arasýnda. Peki bu iki lezzetin birbirinin yerini almasý mümkün mü?
Geçen hafta büyük bir bakliyat markasýnýn yönetim kurulu baþkaný, pirinç ve bulgurun birbirinin alternatifi olmadýðýný söyledi ve “Kamuoyundaki yanlýþ yönlendirme sebebiyle bulgur, pirincin alternatifi gibi gösteriliyor” eleþtirisinde bulundu. Malum glisemik indeksi (GI) yüksek tüm pirinç türlerini hayatýmýn önceki bölümünde býrakýp yerine alternatif bulan ve bunlarý öneren biri olarak konuyla ilgili kalem oynatmak okuyucularýma karþý en büyük sorumluluklarýmdan... Peki öncelikle bir malzemeye neden alternatif ararsýnýz? Bu arayýþ saðlýk nedenlerinden, fiyatýndan, bulamadýðýnýzdan ya da damak tercihinizden kaynaklanabilir. Mesela kadýnlarýn gündeminden hiç eksik olmayan kilo sorunu için yapýlan bir diyet de böyle bir alternatif arayýþýna neden olabilir. Alýþkanlýklarýmýzý çok deðiþtirmeden ve aðzýmýzýn tadýný bozmadan, bazý malzemelerin yerini bambaþka malzemelere býrakmak isteyebilir, hatta bazen benim gibi böyle bir zorunlulukla da karþýlaþabilirsiniz. Sebep ne olursa olsun böyle bir arayýþa girdiyseniz yerini alacak malzemeden yemeðin lezzetini ve kývamýný bozmamasýný beklersiniz. Mesela bu durumda sofralarýn neredeyse demirbaþý olan pilavýn baþrol oyuncusu baldo pirinç yerini kime býrakacaktýr? Özellikle onun yerinin boþ kalmamasý çok önemli çünkü demleme pilav dýþýnda sarmalar, dolmalar, çorbalar da sýrada...
TÜM YEMEKLERE YAKIÞIR
Doðal olarak lezzeti birbirine rakip olan pirinç ve bulgur birbirinin yerini alýr. Gluten alerjisi olanlar pirinç, þeker sorunu yaþayanlar bulgur kullanacaktýr. Bu kadar basit!
Kimse ‘Pirinç zararlý’ diyemez elbette. Ancak pirincin aðartýlmasýyla uðradýðý besin kaybý ve niþasta oraný konusunda uzun yazýlar yazabilmek mümkün. ‘Ýyi de Japonlar bütün gün pirinç yiyor’ derseniz bu örnekleme bizi büyük bir yanýlgýya sürükler. Birincisi, Japonlar niþasta oraný en yüksek olan ve aðartýlarak masamýza konan baldoyu yemiyor. Ýkincisi, o kültürde masada mutlaka yer alan zencefil, beyaz turp ve deniz yosunu gibi malzemeleri de unutmamak gerek. Sofradaki tek bir malzemeyi alýp bambaþka bir kültürün yeme içme alýþkanlýklarýyla deðerlendirmek ve herhangi bir konuya dahil etmek ne kadar doðru olabilir?
Þeker meselesinden sonra mutfaðým öyle bir ters yüz oldu ki, þahsi kanaatim her þeyin bir alternatifi mutlaka vardýr. Pirinç ve bulgur bence en kardeþ ikili, en zorlanmadan birbirlerinin yerini alabilecek bir çift. Kendine iyi geleni ve iyi hissettireni bulmak kiþinin tercihine kalmýþ. Sonuçlarýyla kendisi yaþar ve yüzleþir. Zaten pirinç ve bulgur tüm yemeklere yakýþýr. Her ikisi de pilavlýk, dolmalýk ve tüm zeytinyaðlý yemeklere uygun. Kýsacasý mutfaðýmda bulgur, bal gibi de pirincin alternatifi olmuþtur.
BULGURLU VEYA PÝRÝNÇLÝ ENGÝNAR DOLMASI
MALZEMELER: 8 adet sakýz enginarý l 7 çay bardaðý kýrýlmamýþ bulgur veya pirinç l 10-12 sap taze soðan l 1 demet dereotu l 1 çay bardaðý zeytinyaðý l 3 adet limon l 1 su bardaðý su l Yeteri kadar tuz.
HAZIRLANIÞI: Enginarlarýn yapraklarýný aralayýp, göbekteki mor tüyleri sýyýrýn. Dýþ kýsýmdan iki sýra kabuðunu temizleyerek soðuk suda yýkayýp limonla sývazlayýn. Taze soðaný ince doðrayýp az zeytinyaðýnda biraz yumuþatýn. Ýçine bulgur, ince doðranmýþ dereotu ve tuzu ekleyip karýþtýrýn. Bu karýþýmý enginarlarýn içine bir parmak boþluk kalacak þekilde doldurun. Enginarlarý bir tencereye dizip üzerine üç limonun suyu ve tuzla karýþtýrýlmýþ bir bardak su ekleyip, biraz zeytinyaðý gezdirin. Tencerenin kapaðýný kapatýp önce orta ateþte 5 dakika, ardýndan kýsýk ateþte 40 dakika piþirip ýlýk veya soðuk olarak servis yapýn.
YEME-ÝÇME DÜNYASINA DAÝR HER ÞEY
Yüzde 50 daha az yaðlý
Ülker Kellogg’s’un yeni ürünü Special K Granola kuru üzüm, elmalý ve incir, fýndýk, kuru üzümlü olmak üzere iki farklý çeþidiyle raflarda yerini aldý. ‘Keyfini çýkarmak serbest’ sloganýyla satýlan, lezzeti ve yüzde 50 daha az yaðlý olmasýyla dikkat çeken ürün yüksek lif oranýna sahip.
En süper ikili
Koska son dönemlerde mutfaklarýn vazgeçilmezlerinden olan tahin-pekmezi bir arada sunan Süper Ýkili adlý ürünüyle adýndan söz ettiriyor. Bu ürün hem çocuklara hem de yetiþkinlere tahin ve pekmez karýþýmýn sevdirecek.
Canavarlardan dünyaya ‘Merhaba’
Sarelle canavarlarý Erdo & Bego yeni reklam filminde dünyaya ‘Merhaba’ diyor. Anne karnýndaki diyaloglarýyla izleyenleri neþeye boðan Erdo & Bego, ‘Siz ne yerseniz çocuðunuz da onu yer’ sloganýna dikkat çekiyor. Sarelle’nin kakaolu fýndýk ezmesi çeþidinin yaný sýra fýndýk ezmesi, bitter fýndýk ezmesi, duo ve þeker ilavesiz kakaolu fýndýk ezmesi çeþitleri de bulunuyor.