Bulgur, bal gibi de pirincin alternatifi olur

Pilav, sarma, dolma, çorba... Bulgur ve pirinçle hazırlanan tarifler mutfakların demirbaş lezzetleri arasında. Peki bu iki lezzetin birbirinin yerini alması mümkün mü?

Geçen hafta büyük bir bakliyat markasının yönetim kurulu başkanı, pirinç ve bulgurun birbirinin alternatifi olmadığını söyledi ve “Kamuoyundaki yanlış yönlendirme sebebiyle bulgur, pirincin alternatifi gibi gösteriliyor” eleştirisinde bulundu. Malum glisemik indeksi (GI) yüksek tüm pirinç türlerini hayatımın önceki bölümünde bırakıp yerine alternatif bulan ve bunları öneren biri olarak konuyla ilgili kalem oynatmak okuyucularıma karşı en büyük sorumluluklarımdan... Peki öncelikle bir malzemeye neden alternatif ararsınız? Bu arayış sağlık nedenlerinden, fiyatından, bulamadığınızdan ya da damak tercihinizden kaynaklanabilir. Mesela kadınların gündeminden hiç eksik olmayan kilo sorunu için yapılan bir diyet de böyle bir alternatif arayışına neden olabilir. Alışkanlıklarımızı çok değiştirmeden ve ağzımızın tadını bozmadan, bazı malzemelerin yerini bambaşka malzemelere bırakmak isteyebilir, hatta bazen benim gibi böyle bir zorunlulukla da karşılaşabilirsiniz. Sebep ne olursa olsun böyle bir arayışa girdiyseniz yerini alacak malzemeden yemeğin lezzetini ve kıvamını bozmamasını beklersiniz. Mesela bu durumda sofraların neredeyse demirbaşı olan pilavın başrol oyuncusu baldo pirinç yerini kime bırakacaktır? Özellikle onun yerinin boş kalmaması çok önemli çünkü demleme pilav dışında sarmalar, dolmalar, çorbalar da sırada...

TÜM YEMEKLERE YAKIŞIR

Doğal olarak lezzeti birbirine rakip olan pirinç ve bulgur birbirinin yerini alır. Gluten alerjisi olanlar pirinç, şeker sorunu yaşayanlar bulgur kullanacaktır. Bu kadar basit!

Kimse ‘Pirinç zararlı’ diyemez elbette. Ancak pirincin ağartılmasıyla uğradığı besin kaybı ve nişasta oranı konusunda uzun yazılar yazabilmek mümkün. ‘İyi de Japonlar bütün gün pirinç yiyor’ derseniz bu örnekleme bizi büyük bir yanılgıya sürükler. Birincisi, Japonlar nişasta oranı en yüksek olan ve ağartılarak masamıza konan baldoyu yemiyor. İkincisi, o kültürde masada mutlaka yer alan zencefil, beyaz turp ve deniz yosunu gibi malzemeleri de unutmamak gerek. Sofradaki tek bir malzemeyi alıp bambaşka bir kültürün yeme içme alışkanlıklarıyla değerlendirmek ve herhangi bir konuya dahil etmek ne kadar doğru olabilir?

Şeker meselesinden sonra mutfağım öyle bir ters yüz oldu ki, şahsi kanaatim her şeyin bir alternatifi mutlaka vardır. Pirinç ve bulgur bence en kardeş ikili, en zorlanmadan birbirlerinin yerini alabilecek bir çift. Kendine iyi geleni ve iyi hissettireni bulmak kişinin tercihine kalmış. Sonuçlarıyla kendisi yaşar ve yüzleşir. Zaten pirinç ve bulgur tüm yemeklere yakışır. Her ikisi de pilavlık, dolmalık ve tüm zeytinyağlı yemeklere uygun. Kısacası mutfağımda bulgur, bal gibi de pirincin alternatifi olmuştur.

BULGURLU VEYA PİRİNÇLİ ENGİNAR DOLMASI

MALZEMELER:  8 adet sakız enginarı l 7 çay bardağı kırılmamış bulgur veya pirinç l 10-12 sap taze soğan l 1 demet dereotu l 1 çay bardağı zeytinyağı l 3 adet limon l 1 su bardağı su l Yeteri kadar tuz.

HAZIRLANIŞI: Enginarların yapraklarını aralayıp, göbekteki mor tüyleri sıyırın. Dış kısımdan iki sıra kabuğunu temizleyerek soğuk suda yıkayıp limonla sıvazlayın. Taze soğanı ince doğrayıp az zeytinyağında biraz yumuşatın. İçine bulgur, ince doğranmış dereotu ve tuzu ekleyip karıştırın. Bu karışımı enginarların içine bir parmak boşluk kalacak şekilde doldurun. Enginarları bir tencereye dizip üzerine üç limonun suyu ve tuzla karıştırılmış bir bardak su ekleyip, biraz zeytinyağı gezdirin. Tencerenin kapağını kapatıp önce orta ateşte 5 dakika, ardından kısık ateşte 40 dakika pişirip ılık veya soğuk olarak servis yapın.

YEME-İÇME DÜNYASINA DAİR HER ŞEY

Yüzde 50 daha az yağlı

Ülker Kellogg’s’un yeni ürünü   Special K Granola kuru üzüm, elmalı ve incir, fındık, kuru üzümlü olmak üzere iki farklı çeşidiyle raflarda yerini aldı. ‘Keyfini çıkarmak serbest’ sloganıyla satılan, lezzeti ve yüzde 50 daha az yağlı olmasıyla dikkat çeken ürün yüksek lif oranına sahip.

En süper ikili

Koska son dönemlerde mutfakların vazgeçilmezlerinden olan tahin-pekmezi bir arada sunan Süper İkili adlı  ürünüyle adından söz ettiriyor. Bu ürün hem çocuklara hem de yetişkinlere tahin ve pekmez karışımın sevdirecek.

Canavarlardan dünyaya ‘Merhaba’

Sarelle canavarları Erdo & Bego yeni reklam filminde dünyaya ‘Merhaba’ diyor. Anne karnındaki diyaloglarıyla izleyenleri neşeye boğan Erdo & Bego, ‘Siz ne yerseniz çocuğunuz da onu yer’ sloganına dikkat çekiyor. Sarelle’nin kakaolu fındık ezmesi çeşidinin yanı sıra fındık ezmesi, bitter fındık ezmesi, duo ve şeker ilavesiz kakaolu fındık ezmesi çeşitleri de bulunuyor.