ABD tarihinin ne yaptýðýný bilmeyen, salt kökten dinci dürtülerle hareket eden, cehaleti erdem sayan tek Baþkaný George W Bush, Saddam’ýn elinde nükleer silahlar olduðunu, Batýlýlarca saygýnlýðý tartýþýlmayan emekli Genel Kurmay Baþkaný ve Dýþ Ýþleri Bakaný Collin Powell’a Birleþmiþ Milletler’de fotoðraflar ve haritalar eþliðinde açýklattýðý zaman baþta Ýngiltere bir çok Avrupa ülkesi “bu büyük tehlikeye” inanmýþtý. Bu inanç kalkanýnýn ardýna sýðýnan Bush Irak’a, en büyük destekcisi, Ýngiltere Baþbakaný Tony Blair’le birlikte saldýrdý. Toz duman daðýldýðýnda Maliki ABD-Ýngiltere’nin kuklasý olarak Saddam’ýn kotuðuna oturtuldu. Maliki’nin Sünni’leri ezmeye yönelik siyaseti ki, bunu en çok eleþtiren Türkiye ve Tayyip Bey’di, terörün dal budak salmasýnýn birinci nedenidir Tabi ikinci neden Esad ve Suriye. Tayyip Bey Maliki’yi eleþtirdiðinde, gerek Türkiye’yi gerekse de dünyayý anlamakta en az Gorge W Bush kadar “bilgili “ olan Kemal Bey Baðdat’a koþup Maliki’nin elini sýktý, böylece de Erdoðan muhaliflerinin Irak’ý adým adým mezhep çatýþmasýna sürükleyen bir kuklayý desteklediðini kanýtladý. Ayný Kýlýçdaroðlu, siyasi rant peþinde koþturduðundan, Türkiye, IÞÝD’ýn elindeki 49 rehineyi kurtarmak adýna Suudi Arabistan’daki bildiriye imza atmadýðýnda , “bildiriyi imzalamamak IÞÝD’ý desteklemektir” gibisinden sorumsuzca bir açýklama yaptý. Amaç Türkiye’nin bildiriyi imzalasýn, rehinelerin hayatý tehlikeye girsin, biz de bunun siyasi meyvelerini yiyelim, düþüncesiydi. Ortada Batý’nýn Irak saldýrýsý ve Esad’ýn Süriye’li karþýtlarýný bire kýrmasý sonucu çýkmýþ, kafa kesen bir örgüt var. Ne zaman ne yapacaðý belli olmayan IÞÝD, Türkiye’nin atýðý her adýmý yakýndan izlerken ve ona göre tavýr belirlerken dsevletin son derece duyarlý olmamasý mümkün mü? Deðil elbet! Ya ana muhalefetin?!
Peki bundan sonra ne olacak? Türkiye Cumhurbaþkan’ý Erdoðan’ýn açýklamasýyla IÞÝD’e karþý, gerekirse kara harekatýna girebilecek. Bunun en büyük nedeni kendi güvenliðinin yanýsýra IÞÝD’e karþý mücadeleden çekilerek Suriye ve Irak’ta edindiði ciddi nüfuzu Ýran’a terk etmesi kaygýsýdýr ki, son derece doðrudur. Çaðdaþlýkla Ýslam’ý “evlendirmeyi” baþaran Türkiye bölgede benimsenebilir, peþinden gidilebilir bir örnek ortaya koydu. Türkiye’nin alternatifi olarak algýlanan Ýran’sa siyasal düzenini, dinsel inançlarý kendine göre yorumlayarak ve bölgedeki mezhepçi ittifaklara sýrtýný dayayarak oluþturdu.
Artýk IÞÝD kendisine yönelik en büyük tehlikenin Türkiye olduðunun bilincinde. Bunun için de intihar bombacýlarý ve bomba yüklü kamyonlarý Türkiye’ye göndermeye çalýþacaktýr. Ülkede gerginliðin ve kaygýnýn artmasýný saðlayacak, ordunun güçlenmesi için demokrasinin zayýflamasýna yol açacak Sýký Yönetim ve OHAL gibi durumlarýn ilanýný saðlayacak giriþimlerde bulunacak, Türkiye’nin bütün bölgede çok yakýndan, özlemle izlenen uygarlýk modeline sahip yükselen deðer olma sürecini engellemeye uðraþacak.
Ýran’ýn bölgede tek belirleyici olmak için, Ýslam devriminen bu yana Büyük Þeytan olarak adlandýrdýðý ABD’ye yönelik, 14 Haziran’da Cumhurbaþkaný Hasan Ruhani’nin aðzýndan “terörle mücadelede Amerika’yla birlikte çalýþmaya hazýrýz” açýklamasý Ankara’nýn gözünden kaçmamýþtýr elbet. Nitekim Cumhurbaþkan’ý Erdoðan, Türkiye’nin, en az Ýran kadar iyi bir satranç oyuncusu olduðunu, son ABD yolculuðu sýrasýnda ve hemen sonrasýnda IÞÝD’e karþý ittifaka, “koþullar oluþtuðunda” ordusuyla birlikte girebileceðini açýklayarak “þah” demiþtir.
Bundan sonrasý kolay geçmeyecektir ama bu güne kadar yaþanan süreci Türkiye’nin iyi yönettiðini söylememek insafsýzlýk olur. Aylarca, Baþbakan ve Dýþ Ýþleri Bakaný müttefik ülkelere Suriye konusunda harekete geçmek için zorladý. Ýran ve Rusya gibi Suriye dostu ülkelere Esad’ýn demir yumrukla ülkesini yönetemeyeceðini, reform yapmasý için baský gerektiðini söyledi. Dinletemedi. Maliki’nin siyasetini yerdi; kulak kabartan olmadý; çok eleþtirildi. Ama sonunda bunca yanlýþ IÞÝD’i doðurunca herkes Türkiye’nin haklýlýðýný istemeye istemeye de olsa anlamaya baþladý.
Baþbakan Davutoðlu, “var olan duruma alternatifler üretemediðiniz zaman sorunu zamanýnda çözemediðinizde, bir sonraki dönemde alacaðýnýz tedbirin çýtasý yükseliyor....terör yapýlanmasýnýn nedenlerine inmedikçe ve bunlarý ortadan kaldýrmadýkça, bir örgütü tasfiye edersiniz, baþka bir örgüt çýkar!” sözünün doðruluðunu herkes kabul etmeden bölgedeki dehþet ve terör kolay kolay son bulmaz.