Bunaltan yaz aylarýnda kokunun gücünü keþfedin

Yemek önce kokusuyla cezbetmeli. Eve girenler fýrýndan gelen mis gibi kokularla yiyeceði yemeklere baþtan ‘artý’ vermeli. Üstelik yazýn en sýcak günlerini yaþarken yemeðin ardýndan þiþkinlik, piþmanlýk olmamalý...

Lezzetli ve etkileyici bir yemek için mis kokusuyla evi saran sýcak bir ekmek, iyi piþmiþ bir ýzgara etin yanýnda ev yapýmý þahane bir sos, gecenin sonunda da yaz meyvelerine küçük bir dokunuþ yeterli. Verdiðim örnekler onlarca alternatifle farklýlaþabilir, kendi damak tadýnýz ve yemeklerinize göre deðiþebilir. Önemli olan abartýsýz bir yemeði karmaþýk olmayan lezzeti çaðrýþtýran kokulu aromalar ve soslarla biraz incelikli hale getirmek. Misafirlerin yemeði görmeden önce kokusuyla beyinde ziller çaldýrmak. Hepinize afiyetle!

EN ÝYÝ EKMEK EV YAPIMI EKMEK!

Ekmek kokusu yok mu? Bence dünyanýn en güzel kokusu fýrýndan gelen hamur kokusudur. O koku tokken acýktýrýr, açken beyne iyi bir yemek yiyeceðinin garantisini iletir. Þimdi basit, lezzetli ve tutturmasý garanti bir tarif geliyor! 3.5 su bardaðý unu bir tutam tuz, su ve 3 çay kaþýðý maya ile bir kaba alýp yoðurun. Hamuru sekiz parçaya bölüp yuvarlayýn ve aralýklý olarak yuvarlak bir kek kalýbýna yerleþtirin. Üstü örtülü bir saat mayalandýrdýktan sonra fýrçayla biraz su sürüp büyük maydanoz yapraklarý yerleþtirin. Yapraklarýn üstüne su sürüp, yapraklarýn hamura yapýþmasýný saðlayýn. Ýçi su dolu metal bir kap yerleþtirdiðiniz 220°C fýrýnda ekmeði 10 dakika piþirin. Fýrýnýn ýsýsýný 200°C’ye düþürün, 20-25 dakika daha piþirip fýrýndan alýn. Ekmeði kalýptan çýkartýp soðumaya býrakýn.

ÖZEL BÝR SOS TAM 12’DEN VURUR!

Sarýmsaðýn gücü adýna! Onu þimdi tam  zamaný olan domates ve bir kaç taze baharatla birleþtirmek mükemmel bir sonuç verecektir. Sarýmsaktan korkmayýn, kokusu evi sardý diye sakýn ola parfüme sarýlmayýn. Sarýmsak piþtiði zaman muhteþem aromalarýný zeytinyaðýna sýzdýrýrken çýldýrtýcý kokular yaymaya baþlar. Çiðken yaydýðý kokudan farklýdýr bu koku. Izgara yapýlacak ete göre sosun ne olacaðý elbette deðiþir. Kýrmýzý veya beyaz ete, yaz aylarýnda uyum saðlayacak bir sos için domatesi en az 4-5 saat önce rondodan geçirip üzerini kapatýp dinlendirin. Ýçine bolca ezilmiþ sarýmsak ve tuz atýp kapaðýný açýp suyunu çektirin. Bu sürenin sonunda içine bir tane közlenip blenderdan geçirilmiþ kapya biberi, bir kaþýk bal atýn birkaç dakika daha piþirin ve altýný kapatýn. Servis zamaný sosu ýsýtýp çok ince kayýlmýþ taze kiþniþ (Baharatý deðiþtirseniz de kiþniþe þans verin) ve yeþil limon kabuðu rendesi ekleyip karýþtýrýn.

VANÝLYANIN ASÝL AROMASI

Gerçek vanilya çubuðunun çok özel bir kokusu vardýr. “Tatlý” dendiðinde kakao kokusu ile yarýþý berabere bitirir. Burun deliklerine çarptýðý anda yeme isteði uyandýrýr.  Ýngiliz kremasýnýn bu muhteþem aroma için biçilmiþ kaftan olduðunu göreceksiniz. Hazýr havalar bu kadar sýcakken çilek veya þeftaliyi buzla birlikte blenderda çekin. Kaselere paylaþtýrýp üzerine Ýngiliz kremasý döküp servis yapýn. Bir adet vanilya çubuðunu diklemesine keserek aralayýn. Ýçindeki vanilya özünü bir býçak ucuyla sýyýrýp sos tenceresine koyduðunuz. 1.5 su bardaðý süte ilave edin. Ýçine 2 tatlý kaþýðý unu ekleyip bir çýrpýcý ile karýþtýrýn. Kýsýk ateþte birkaç dakika karýþtýrýn. Bu arada cam kasede 3 adet yumurta sarýsý ile arzuya göre 1 kahve fincaný kadar þekerle çýrpýn. Bal veya agave þurubu kullanacaksanýz, yumurta sarýlarýný tek baþýna çýrpýn. Balý sütün içine koyup eritin. Derin tencerede üç dört parmak su ýsýtýn, yumurta sarýlarý olan cam kaseyi içine oturtun. Hýzla çýrparak vanilyalý sütü azar azar eklemeye baþlayýn. Sos kývamýna gelince ocaktan alýp ýlýk olarak karýþtýrýn. Piþirme süresini, dilediðiniz kývama dek uzatabilirsiniz. Bir kasede servis zamanýna kadar buzdolabýnda tutun.