ANKARA’DAKÝ Kanlý Cumartesi’nin failleri ve planlayýcýlarý kimler olabilir diye düþünürken, bu aralar, polisiye roman ve filmlerden uzak kaldýðýmý fark ettim. Oysa bunlar zihnini açar insanýn. Ellerinde bilgi ve belge olmadan hüküm veren ne çok kimse varmýþ. Annem böylelerine ‘okumadan âlim, yazmadan kâtip’ derdi. Ben de biraz daha gayret edip þu iþin bir ucundan tutsam olmaz mýydý?
Bana öyle geliyor ki canlý bombalar tespit edilecek ama kurgu sahibine ulaþmak zor olacak. Nitekim bundan önceki benzer bombalamalarýn da failleri tespit edilmiþ ancak asýl plan sahipleriyle ilgili sarih bir neticeye ulaþmak mümkün olmamýþtý. ÝÞÝD yaptý diyenler haksýz sayýlmaz, en kuvvetli ihtimal bu gibi duruyor. ÝÞÝD’e katýlan ve orada ne bulduðunu anlatacak biriyle karþýlaþmayý ne kadar isterdim. Türkiye’nin ÝÞÝD’e katýlanlarý iyi tetkik etmesi gerekiyor. Bu iþin altýndaki sosyolojik gerçeði kavramadan tedbir almak zor olacak...Bunca vahþeti acaba hangi gerekçeye sýðdýrýyorlar?
Bu iþi kimin, niçin yaptýðýný araþtýrýp bundan sonrasý için tedbirli olalým ama bu tür acý olaylarýn bizi götürebileceði yanlýþ menzile girmeyelim.
Herhalde bunca masum insana kýyanlarýn asýl amaçlarýndan birisi Türkiye’yi kendi iç meseleleriyle uðraþan ve içinden çýkamayan bir ülke durumuna düþürmek. Bombalarla, toplu ölümlerle, suikastlarla, kýsýtlanmýþ özgürlüklerle anýlan bir ülke durumuna düþmememiz lazým.
Bir diðer amacýn yönetilemeyen bir ülke manzarasý yaratmak olduðunu görüyoruz. Aslýnda bu yoldaki gayretler yeni deðil. Türkiye’de cereyan eden hadiselere bakanlar bu hükme varmakta bir zorluk çekmezler. Ýþin biraz tuhaf tarafý, seçim hükümetinin, bazý tasarruflarý ve kararlarý iyi anlatamamasý sebebiyle mi, bilmem, bu duruma katký yapýyor gibi olmasý... Attýðý taþ ürküttüðü kurbaðaya deðmiyor desem yeridir.
Üzerinde hassasiyetle durmamýz gereken bir nokta da seçimler olsa gerek. Seçimleri þaibeli hale getirmek için birilerinin kumpas içinde olduðunu tahmin etmek zor deðil. Þu anda seçimler için bir tehlike görünmüyor ama Ankara kýyýmýna benzer bir olayýn iþleri ne hale getireceði kestirilemez. Þimdiye kadar yapýlan seçimlerin çok düzgün cereyan etmiþ olmasý bir güvencedir elbette. Tedbiri elden býrakmamak gerekir yine de diyorum.
‘Kötü insanlar kumpas kurarken, iyi insanlar plan yapmalýdýr’ diyor Martin Luther King.
BM toplantýlarý sýrasýnda Obama ile Putin görüþüyor. Hemen arkasýndan Amerika Savunma Bakanlýðýnýn Rusya Dairesi Baþkaný Dr. Evelyn Farkas görevinden istifa ediyor. Bu haným Rusya karþýtý olarak biliniyor. Rusya, Suriye’de ÝÞÝD hedeflerini bombaladýðýný iddia ediyor ama Özgür Suriye Ordusuna verdiði zarar ortada. Putin, Esad’a taze kan saðlýyor adeta. Rus bombardýmanýnýn Amerika ile bir mutabakat olmaksýzýn hayata geçirilemeyeceðini düþünüyorum ben. Bir müddet sonra da Amerika, ÝÞÝD’le savaþýyor diyerek PKK’nýn Suriye kolu PYD’ye havadan 50 ton mühimmat yardýmý indiriyor. Baþbakan Ahmet Davutoðlu’nun bu iþe ne kadar sert tepki verdiðini medyadan izledik. Amerika 11 Eylül sonrasýndaki gibi bir ÝÞÝD paranoyasý içinde mi, yoksa hesaplar baþka mý?
Suriye’nin Kuzeyinde Rojava tabir edilen bölgede bir þeyler oluyor. Üç Kürt kantonu oluþmuþ orada. Afrin, Kobani ve Cizire... Bu üç kantonun birbiriyle coðrafi baðlantýsý yok. Þimdi hesaplar bunun üzerine. Afrin Batýda. Arada Cerablus var. Türkiye ne pahasýna olursa olsun bu bölgenin diðer iki kantonla birleþmesine mani olacaðýný ilan etti. Böylece o bölgede bir Kürt devleti oluþmasýný engellemek istiyor. PKK’nýn Türkiye’de azgýnlaþmasý da bununla ilintili sanýrým.
Bir ilginç nokta daha var. Türkiye ile yakýnlýðý ve iþbirliði arzusu iyi bilinen Barzani þu sýralar PKK nezdinde istenmeyen adam durumunda.
Siz bu satýrlarý okurken Almanya Baþbakaný Merkel Ankara’da olacakmýþ. Ziyaretin görünür sebebi mülteci akýný. Üstteki dosyasýnda mülteciler var diyelim. Merkel’in. Peki, alttaki dosyada? Almanlarla aram hoþ deðildir benim. Avrupa Konseyi’ndeki görev süremde de, AB Uyum Komisyonu Baþkanlýðýný yürütürken de Almanlarla çekiþmekten býkmýþtým.
Türkiye için önemli olan bundan sonrasý... Hukukun uluslararasý normlarda iþlediði bir Türkiye’ye ihtiyacýmýz var. Hukuken öngörülebilir bir Türkiye’ye ihtiyacýmýz var. Terör karþýsýnda birlik içinde ses veren bir Türkiye’ye ihtiyacýmýz var.