Bunlar Trump’ýn iyi günleri

Trump’ýn eski avukatý ve eski kampanya sorumlusunun yargýlanmalarý sýrasýndaki bulgular ve itiraflar, Baþkan’ýn iktidarý kaybetme ihtimalini artýrdý. 

Özel yaþamýyla ilgili skandallarýn da ortaya dökülmesine neden olan yargý süreci, esas olarak Trump’ýn rüþvet vermek, vergi kaçýrmak ve kampanya paralarýný yasa dýþý yerlerle harcamakla suçlanmasýnýn önünü açýyor. Ayrýca, ABD seçmenlerinin hiç affetmediði konu olan “yalan söyleme” durumu da söz konusu. Dolayýsýyla Trump baþkan olmasaydý, þimdiye kadar çoktan yargýnýn önüne çýkacak kadar suçla anýlýyor. 

Özel hayatýna dair kýsmý, muhafazakar ve dindar seçmen açýsýndan ne ölçüde ayýp bulunuyor, orasýný tam olarak bilemiyoruz. Ancak eþinin kendisini terk etmesine büyük katký saðlayacaðý açýk. Eþinin Trump’ýn yanýnda kalmaya meraklý olmadýðýný gösteren çok sayýda kare bulunuyor; üstelik basýn önünde beden diliyle bunlarýn gösterilmesinden de hiç çekinilmiyor. 

ABD basýný, avukat ve kampanya sorumlusunun ifadelerinin basýna yansýdýðý günü Trump’ýn en zor günü olarak açýkladý. Bu yorum gerçekçi deðil, zira anlaþýlan zor günler yeni baþlýyor. 

 

Etme bulma dünyasý

Evde ne olduðu bizi ilgilendirmez ama ABD Baþkaný’nýn eþinin herhangi bir eþten farký olduðu hatýrlatýlmalý. First Lady’nin, Trump’ýn “b... çukuru” dediði Afrika’ya gitme kararýný açýklayýp bu geziye tarih vermemesinin nedeni, belki de azil sürecinde ABD’de olmak istemediðini ama bunun ne zaman baþlayacaðýný da kestiremediðini ima etmeye yöneliktir. 

AB’ye, Çin’e, Rusya’ya, Meksika’ya, Türkiye’ye, Ýran’a ve daha baþka yerlere ekonomik yaptýrýmlar uygulayan, sürekli tehditler savuran Trump’ýn, bir karþý atakla karþýlaþacaðý açýktý; bugün bu yaþanýyor. ABD’nin baþka ülkelerde iktidarlarý deðiþtirmek için uyguladýðý yöntem, bugün ABD’de uygulanýyor. Üstelik bu süreç sadece ABD içi mekanizmalarla yürümüyor. Dünyanýn birçok yerindeki iþ çevreleri, liderler, belki istihbarat kuruluþlarý da Trump’ýn görevden alýnmasýný saðlayacak katkýlarýný esirgemiyordur. Bu konudaki en kilit ülkenin ise Rusya olduðuna þüphe bulunmuyor. 

 

Gelen gideni aratýr

Trump’ý bir kaç kez görevden almaya yetecek malzeme esas olarak Rusya’nýn elinde bulunuyor. Rusya alenen öne çýkan ülke olmak istememiþ ve bazý kiþilerin FBI ile anlaþmasýný “teþvik” etmiþ olabilir. Ancak, öte yandan Putin’in Trump’a razý olabileceði, zira Baþkan gidince iktidara gelecek Baþkan yardýmcýsý Mike Pence’in dünya ve Rusya için daha tehlikeli olacaðý hesaplanýyor olabilir. 

Bu olasýlýk, sadece Rusya’yý deðil tüm dünyayý endiþelendirmeli. Türkiye’deki rahibin iade edilmesini imkansýz hale getiren, baþka olaylarda neler yapmaz. 

Trump giderse, Mike Pence öncelikle bugüne kadar kýzdýrýlan tüm ülkelere dönüp, “kabahatin bütünü Trump’a ait, biz onu uyardýk dinlemedi” diyecek gibi. Ancak bu giriþimlerin zeytin dalý anlamýna gelmeyeceði hatýrlatýlmalý; zira yaptýrým ve tehdit politikasýnýn sahibi zaten Mike Pence. 

“Öpüþelim barýþalým” dedikten sonra,  büyük ihtimalle “ABD’nin isteklerini yaparsanýz dost kalabiliriz” tutumuna geri dönecek. Sonuçta, ne zaman ne yapacaðý belli olmayan bir baþkan yerine, ne zaman ne yapacaðý fazlasýyla belli olan bir baþkan gelmiþ olacak. Ancak uygulanan temel politikada büyük bir deðiþim olmayacak, hatta daha da sert tutumlar görülebilecek. 

Ýþte belki baþka ülkelerin elindeki malzemeler ve Putin’deki arþiv bu günler için saklanýyordur. O gün geldiðinde, tek yargýlanmasý gerekenin Trump olmadýðýný öðrenmek mümkün olabilir.