Bunlarý düþünelim biraz

MHK, hakemleri savunmalý... Onlarý yalnýz býrakmamalý. Ama bir þeyi karýþtýrmadan: Hakemi savunayým derken, onun yaptýðý hatalarý da savunmuþ olmamalý.

Bu ince farký yakalayamadýðýmýz zaman hakem hatalarýnýn, yetersizliklerinin önüne geçemeyiz.

MHK ve güvenerek danýþtýðý konunun önemli kiþileri, (Uilenberg gibi), tekrarlanmasýna karar verilen K.Paþa-BJK maçýnda ‘kural hatasý olmadýðýný’ savundu. Burada asýl amaçlarý ‘hakemliði gözden düþürmemekti!’ Ama bunu yaparken, hakemin o maçtaki saçmalýklarýnýn üstünü örteceklerinin farkýna varmadýlar! Orada iþlenen futbol cinayetine ve bunu hakemin yakalayamayýþýna, göz yumdular. Topluma bir yanlýþý ‘doðru gibi’ göstermiþ oldular.

Bereket TFF duruma el koydu!

Hakemleri kýrmamalýyýz. Özgüvenlerini kazanmalarýna destek, yitirmelerine engel olmalýyýz. Ancak bunun yöntemini iyi belirlemeli, kaþ yaparken göz çýkarmamalý, hakemlerle korumaya çalýþtýðýmýz temel deðerlerin, hakemlerle yýkýlmasýný önlemeliyiz.

Doðru yere varmak için doðru yoldan yürümek gerekir.

Dün bir arkadaþým, “Beþiktaþ’ýn Galatasaray’ý yenmesinin kestirme yolunu söyleyeyim mi?” dedi?

Futbol ‘kesinlikleri’ kaldýrmaz biliyorsunuz. Merak ettim. Söyledi!

“Ayarlarsýnýz 50-60 adam, durum Beþiktaþ için kötü ise maçýn sonuna doðru sahaya dalarlar, hakem içeri kaçar, gelmez. Ve Beþiktaþ 3-0 hükmen yenilginin rövanþýný 3-0 hükmen kazanarak alýr...”

Þakacý ve iðneleyici yaklaþýmdý, ama ülkemizde uygulamasý pek zor olmayan bir düþünceydi...

TFF, UEFA’dan temelini alýp aynen yönetmeliðimize koyduðu bir cezalandýrma yöntemini gözden geçirmeli.

Söz gelimi sahadaki futbolcuya saldýran adamý yakalayýp karakola götürüyorlar. Orada yasal iþlemler baþlatýlýyor ve giderek adam yargýlanýyor. Er-geç, az-çok, suçu iþlemiþ olan kiþiye bir ceza veriliyor. Bu cezayý çekip çekmediðinin, kovalanýp kovalanmadýðý ayrý konu. Ertelenebiliyor da...

Ancak TFF tutuyor, o maça ev sahipliði yapan kulübe de cezalarý bastýrýyor! Hükmen yenilgi, para, seyircisizlik... Ve iþini bitirmiþ oluyor!

Ancak bununla hiçbir yol alamadýðýný, kulüpleri yaralayarak, bindiði dalý kestiðini göremiyor! Efendim güvenlikten kulüpler sorumlu imiþ, kurala göre. Evet, kurala göre öyle de, ülkemiz koþullarýnda eldeki o kural yeterli mi? Kulüplerin bu sorumluluðu yerine getirme olanaklarý ne?

Oraya bakmýyorlar!

Bunlarý düþünelim biraz.