Burs silahý da kâr etmemiþ

Cumartesi günü (3 Kasým) Ýstanbul Yýldýz Teknik Üniversitesi’nde “Gençlik Zirvesi” düzenlendi. Türkiye Gençlik STK’larý Platformu’nun (TGSP) düzenlediði zirvede konuþan Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, “Devletin de toplumun da asli görevi gençleri tanýmlamaktan ziyade anlamaya çalýþmaktýr." sözlerinin ardýndan, bir siyasetçi için oldukça riskli olan burs mevzusuna deðindi. Üniversite harçlarýný kaldýrdýklarýný söyleyen Baþkan Erdoðan, burs peþinde koþmayý bedavacýlýk olarak niteledi: “Gençlerimizde þöyle bir anlayýþ var, sizinle paylaþayým. Gerçeði söylemem lazým. 'Ýlla burs' Ya niye burs? Bursun ödemesi yok, geri ödeme yapýlmýyor. Be evladým, be kardeþim kredi aldýðýn zaman, faizsiz, iþ bulmadan deðil; Sigortalý iþte yer aldýktan sonra çok basit taksitlerle ödüyorsunuz. Bu seni bedavacýlýða alýþtýrmýyor. Ve böyle bir imkân var. Bu imkândan istifade ettiðin zaman, kimsenin kredi ve burs almamasý mümkün deðil.” 

Sýradan bir siyasetçi için deðil böyle konuþmak mezkûr sözleri akla getirmek bile muhalken söz konusu Recep Tayyip Erdoðan olunca gerçekler dile geliyor. Alýþageldiðimiz siyasetçiler, týklým týklým gençlerle dolu bir salonda oy kaygýsýyla ne derlerdi: “Burslarý arttýracaðýz. Daha çok öðrenciye burs vereceðiz”! 

Baþkan Erdoðan, oydan öte baðýmsýz, özgür, emperyalizm karþýsýnda eðilmeyen yeni bir Türkiye kaygýsý taþýdýðýndan gerçekleri söylemekten çekinmiyor. Elbette gençlere burs verilecek, desteklenecek. Zaten Baþkan Erdoðan da “burs verilmesin” demiyor. Baþkan Erdoðan gençlerin burs peþinde koþarak henüz talebeyken bedava bir dünyaya alýþmamalarýný, sorumluluk altýna girip þahsiyetlerini þekillendirmelerini istiyor. 

Burs mevzusunu STK’lar veçhesinden deðerlendirmek istiyorum. Sürekli genç kardeþlerimle beraber olduðumdan burs mevzusu da sohbetlerimizde sýk sýk gündeme geliyor. Sivil Toplum Kuruluþlarý’nýn verdiði burslar þarta baðlý. Hangi dünya görüþüne sahip olursa olsun hemen heken tüm STK’lar burs verdikleri talebeleri burs karþýlýðý düzenledikleri etkinliklere katýlmayý mecbur tutuyor. Her hafta sohbet varsa burs alan talebe her hafta o sohbete katýlmak zorunda. Veyahut seminer var ise seminere, konferans varsa konferansa, konser varsa konsere… Hâsýlý, burs alan talebe, dünya görüþüne uymasa da burs aldýðý STK’nýn faaliyetlerine katýlmaya mahkûm. Vakfýna, derneðine gençleri getirmeyi beceremeyen idareciler bursu bir silâh gibi kullanýyorlar. Ha talebenin kafasýna tabancayý dayamýþsýn ha bursu kesmekle tehdit etmiþsin, fark yok! 

STK’larýn bu tavrýný oldum olasý yadýrgamýþýmdýr. Nerede kaldý vakýf olmanýn gereði olan karþýlýksýz yardým etmek, nerede Allah rýzasý, nerede insanlýk!.. 

Gençleri para ile elde tutmaya çalýþmanýn neticesini ne mi? TGSP’nin yeni açýkladýðý araþtýrmada, 15-30 yaþ arasý gençlere göre hayatta mutlu olmanýn ilk þartý para!.. Ve bu gençlerin sadece yüzde 5’i bir STK’ya üye olduðunu söylemiþ. Yâni, sizden burs aldýðý için zorla, isteksizce faaliyetlerinize katýlan gençleri elde tutmayý bile baþaramamýþsýnýz. Onlarý etkileyememiþsiniz. Onlara derdinizi anlatamamýþsýnýz. 

Atalarýmýzýn “Parayla saadet olmaz” sözünün gençler arasýnda “Parayla saadet olur” sözüne evrilmesinin müsebbiblerinden olan STK yöneticilerine 2015 senesinde Saunada kitap okunur mu? baþlýklý yazýmý okumalarýný tavsiye ederim! 

O saunaya girmeyecektiniz; þimdi terleme zamaný!..