Nepal depreminin ardýndan gazetelerde çýkan haberlerin bir kýsmý Ýstanbul’un beklenen Marmara depremine hazýr olup olmadýðý yolundaydý....
Yenilenen bina sayýsý, güçlendirilen kamu binalarýna dair haberleri okuduk da afet yönetimi konusunda teknolojinin saðladýklarýný hiç konuþmadýk.
Mesela bir depremde Ýstanbul’da kaç ekibin, hangi makinalarla, nerede çalýþtýðýný bilebilmek 1999’da imkansýzdý bugün artýk mümkün. Akýllý belediyecilik denilen meseleyi sadece Eds kameralarýnýn çektiði kaza görüntülerinin üzerine taþýmamýz gerekiyor artýk.
Mesela Amerika’da 4 kilometrelik bir hatta kamera ve akýllý sistemlerle donatýlan trafik ýþýklarý sürücülere önemsiz bir 5 saniye kazandýrýyor ama bir yýl içerisinde saðladýðý yakut tasarrufu maliyetin yüzlerce katý. Bu da bir baþka akýllý belediyecilik örneði...
***
Meseleleri daha basite indirgeyeyim... Belediyelerin ilçelerde farklý noktalarda birimleri var deðil mi, bir vatandaþýn bir iþini halletmesi için bazen birden fazla birime gitmesi, trafiðe takýlmasý, sýra beklemesi hatta oradan da bankaya gitmesi gibi aþmasý gereken merhaleler oluyor.
Zaman ve iþ gücü kaybýný düþünesinize... Ýyi çalýþan, ilçede oturanlarýn bilgilerinin doðru girildiði, diðer kurumlarla da entegre çalýþan bir internet sistemi tüm bu saydýðým kayýplarý ortadan kaldýracak, belediye personelinin de daha verimli olmasýný saðlayacaktýr.
Eskiden otobüs için baþka, vapur için baþka, metro için baþka baþka kartlar ve aletler kullanýyorduk deðil mi? Þimdi hepsini tek kartla halletmek vatandaþa kolaylýk belediyeye de bilgi faydasý saðlýyor. Hangi hat hangi saatte ne kadar yolcu çekiyor, kaç vagon ya da otobüse ihtiyaç var. Bu bilgilerin saðladýðý ekonomik fayda da oldukça büyüktür.
Yani akýllý belediyecilik bir görüntü deðil ciddi ve karþýlýðý olan bir yatýrýmdýr ki verdiðim örnekler sadece insan yaþamýna dokunan kýsým daha büyük ve önemli örnekler de var...
***
Marmara Belediyeler Birliði, Bursa’da 14-15 Mayýs tarihlerinde Akýllý Belediyecilik Zirvesi düzenliyor. Bu gazetede Gölge Baþkan köþesini yazmýþ, televizyonlarda ilk sosyal medya programýný yapmýþ biri olarak ben de zirvede fikirlerimi paylaþma þansýný bulacaðým katýlanlarla.
Balkan ülkelerinden gelen çok sayýda belediye baþkaný, belediyelerin dünyada da marka olmuþ þirketleri, teknoloji üretenler kalabalýk bir ekip olacaðýz.
Benim merak ettiðim zirvede sunulacak yeni akýllý belediyecilik uygulamalarýnýn medyada ne kadar yer bulacaðý. Ýnsana en fazla dokunan teknolojiler bakalým bir haberleþme uygulamasýndaki yenilikler kadar
konuþulacak mý?