-URFA-
Hafta sonu Urfa’daydým. Siyaset veya çözüm sürecini konuþmak için deðil, Halil Ýbrahim Sofrasýna kaþýk sallamak ve GAP’ta olup bitenlerin ne aþamaya taþýndýðýný anlamak için.
GAP Ýdaresinden Ömer Özmen daha aylar öncesinde arayýp davet ettiðinde, benim en az silahlarýn susmasý, çözümün derinleþmesi kadar önem verdiðim bir proje olan GAP’ýn son halini öðrenmek için de iyi bir fýrsat dedim içimden ve Ömer’in babasý, Midyat’ýn deðerli þahsiyetlerinden Kazým amcayý hatýrladým.
Aklým yýllar öncesine gitti..Kazým amca Midyat-Vilayet’te Noter Katibi olarak çalýþýrdý. Midyat’ta 1970’li yýllarda kurduðumuz derneklerin evraklarýnda onun bastýðý mühür ve imza yer alýrdý. Yüzlerce sayfaya mühür ve imzasýný basar bir yandan, ‘Vazgeçin bu iþlerden Orhan, okulunuzu bir an önce bitirmeye bakýn, bu iþlerden bir þey çýkmaz’ diye kendince nasihatlerde bulunurdu.
Kazým amca dayýmlarla çok dosttu. Ýçinde bol bol ‘devrimci’, ‘halk’ ve ‘demokratik’ geçen derneklerin tüzüðünü götürüp önüne koymak cesaret isterdi. Ve arkadaþlar da Kazým amcanýn ailemle olan dostluðunu bildiklerinden bu vazifeyi genellikle bana verirlerdi.
Oðlu Ömer þimdi GAP idaresinde basýn ve medya iþlerine bakýyor.
Havalar burada da soðumuþ, ama Urfa, Ekim ayýnda Aralýk soðuðunu yaþayan Ankara’ya göre daha sýcaktý tabi.
Akþam Halil Ýbrahim Sofrasý kuruldu. Birkaç kilometre uzunluðunda ve binlerce insanýn birlikte oturduðu bir yemek sofrasý.
Ýnsanýn ekmeðini, aþýný baþkalarýyla baylaþmasýnýn, komþusuyla þehirlisiyle, köylüsüyle beraber ayný tabaða kaþýk sallamasýnýn verdiði huzuru yýllardýr yaþatan bir ritüel, bir barýþ ve kardeþlik geleneði.
Bu geleneði Halil Ýbrahim Peygambere borçluyuz. Sofraya tek baþýna oturmayan ve aþýný, ekmeðini baþkalarýyla paylaþan, üç semavi dinin atasý sayýlan Halil Ýbrahim Peygambere..
Keþke þehrin tam ortasýnda deðil, açýk alanlarda kurulabilse bu sofra ve kazanlar kaynasa, bulgurlar piþse o kazanlarda.
Ýbrahim Halil Sofrasýna böylesi daha çok yakýþýr bence..
Ayrýca da, Halil Ýbrahim sofrasýnýn kurulduðu zamanlarý hatýrlatacak, insanlarýn bu döneme iliþkin kültürel birikimlerini zenginleþtirecek sempozyumlar, paneller , teoloji ve tarih araþtýrmalarý sofranýn kurulduðu günlerde birlikte yapýlabilir bence.
‘Peygamberler Diyarý’ olarak bilinen Urfa’nýn bu müstesna tarihi ve kültürel mirasý keþfedilmeyi bekliyor..
Halil Ýbrahim’in her yýl kurulan sofrasýna dünyanýn bir çok yerinden davet edilenler de var. Bu yýl da Tunus’tan, Mýsýr’dan tutun da dünyanýn bir çok ülkesinden katýlan misafirler vardý.
Geliyorlar bu insanlar ve Halil Ýbrahim sofrasýna, Urfalýlarla beraber oturuyorlar. Keþke daha çok þey paylaþýlabilse bu sofralarda ve insanlar daha fazla bir zaman beraber kalabilseler.
Urfa’da Arapça, Kürtçe ve Türkçe’ nin bir arada ve hemen hemen ayný oranlarda konuþulmasý ise önemli bir avantaj.
Bakan Faruk Çelik ve Vali Celalettin Güvenç’in konuþmasý, yemeklerin yenmesi, topu topu bir saat bile sürmedi.
Böylesi bir uluslar arasý buluþmada kanaatimce çok az bir zaman bu.
Ama dediðim gibi þehir içindeki bu mekan, baþka etkinliklere çok uygun deðil. Urfa’nýn harika bir iklimi var. Halil Ýbrahim sofralarýnda açýk ve trafiðe kapalý alanlarda buluþmak için ideal mekanlara ve imkanlara sahip bir þehir Urfa.
Konya Mevlana’yla tanýnýyor bütün dünyada. Mevlana için Doðu’da ve Batý’da yazýlan kitaplarýn, yapýlan araþtýrmalarýn, düzenlenen sempozyumlarýn haddi hesabý yok.
‘Peygamberler Diyarý’ Urfa için benzer çalýþmalar yapýlabilir bence. Ya da yapýlanlar daha da zenginleþtirilebilir diyelim.
Urfa’ya gelip te Rojava hakkýnda bir þey duymamanýz mümkün deðil. Ben de duydum. Vali Bey, þimdiye kadar Kobani ve benzeri yerlere birkaç TIR dolusu yardým gittiðini söyledi. Yardýmlar devam edecek. Þimdiye kadar yedi TIR dolusu yardým gitmiþ..
Bu þehirler bilindiði gibi PYD’nin kontrolünde. Ama PYD kontrol ediyor diye, yardýmlarý kýsmak gibi bir politikanýn olmadýðýný anlattý Vali Bey. Bu konuda yayýlan yanlýþ bilgilerden ve suçlamalardan rahatsýzlýðýný ifade etti, haklý olarak. Yardýmlar Suriye Kýzýlay’ýna teslim ediliyor ve Suriye Kýzýlay’ý da yardýmlarýn en azýndan bir kýsmýný, þehrin günlük yaþamýnda etkin olan ve PYD’nin kurduðu sivil örgütlere teslim ediyorlar. Durum buyken, yardým engelleniyor diye propaganda yapýlmasý, Rojava’dan yaralý olarak getirilen bir gencin hastanede organlarýnýn zorla alýndýðý yolunda söylentiler yayýlmasý, üzüntüye yol açmýþ..
Halil Ýbrahim Sofrasýný anlatýrken yerimi bitirdim. Perþembeye GAP’la devam edeceðim
GAP’la ilgili o kadar güzel þeyler duydum ki, Perþembe gününün yazýnýn baþlýðý kendiliðinden çýkmýþ oldu:
Ya GAP olmasaydý? Sorunun cevabý Perþembeye..