Büyük firar!

Son derbi dolu tribünler altında oynansa da, Türkiye’deki “Futboldan kopuş ve kaçış tehlikesi” sürüyor. Önceki hafta oynanan tüm maçlardaki seyirci toplamı; Manchester United’ın Old Trafford’daki seyirci sayısı kadardı... Bu, üzerinde durulması/tedbir alınması/çare bulunması gereken vahim bir durumdur. Kendiliğinden düzene girmez. Müdahale gerekir.

Son yıllarda en yoğun taraftar desteğine sahip F.Bahçe bile, boş tribünlere oynuyor. G.Saray’da da problemler var. Trabzon ve Bursa’nın durumu kritik.

2-2’lik BeşiktaşG.Saray derbisindeki doluluk oranı, umut verici gibi görünse de; yanıltıcıdır. Gerçeği yansıtmıyor. Futbolseverlerin geneli ile ilgili değil, Beşiktaş taraftarının özel durumu ile ilgilidir. Son şampiyonluk, yeni stad, yeni transferler ve kalkan deplasman yasağı; ilgi yoğunluğunu ayakta tuttu. İkinci bir örneği yok.

***

Soru şu... Niçin böyle oldu?

1- Başlarda, Passolig’in olumsuz etkisi olduğu tartışıldı. Ama sanıldığı kadar ilk/ön/baş neden değildi. Kart sahibi olup da maça gitmeyenlerin sayısı; tribünlerde toplananlardan çok fazla... Kaçışın bütün yükünü Passolig’e bağlayamayız.

2- Seyirciyi yolunacak kaz görüp, bilet fiyatlarına abartılı zam yapanlar oldu. Ülkenin ve halkın ekonomik gerçekleri ile bağdaşmayan zorlama ters tepince, geri adım atıldı. Fiyatlar anında düşürüldü. Ama bu bile seyirci kaybını önleyemedi. Vatandaş, enayi yerine konulmanın bedelini bir şekilde ödetti.

3- Ulaşım sorunları, tıkanan ve çekilmez hale gelen trafik, stad çevrelerinde sıfır oranda kalan lojistik/sosyal/psikolojik destek yoksunluğu; güvenlik sorunuyla da birleşince, maça gitmek işkenceye dönüşüyor. Tüm kapılar açılmadığı için, stattan çıkışlar da sıkıntılı...

Bütün bunlara rağmen; (Hiçbiri ya da tamamı) stadlardan kaçış sürecinin temel sebebi değildir. Büyük firarın nedeni tektir ve yukarıdaki maddelerden hiçbirinde yer almaz. O da kötü futboldur.

Premier Lig, La Liga, Serie A, Bundesliga, Lique 1’deki mücadelelerin neredeyse tamamını canlı yayınla izleyen Türk seyircisi; kendi ülkesindeki futbolun gerçek kalitesini öğrenince, kafasını dışarıya çevirdi.

Çok faul yapılan... Faul atışları bir türlü yapılamayan... Çok sakatlanılan... Çok yere düşülen... Çok duran... Sürekli hakemle dalaşan... Sürekli hakemi aldatan... Küfür eden... Döner bıçaklarıyla maçlara gelen... Boşboğaz ve sorumsuz yöneticilerin elinde oyuncak olan... Olmadık pislikleri içeren bu futbol; artık gaz yapıyor.

 Maymunun gözü açıldı... Eğer aynı kafayla devam edersek, millet bu hileli malı daha fazla kullanmayacak. Haberiniz olsun.