Büyük Millet Meclisi, 23 Nisan 1920..!

Basiretsiz yönetimler tarafýndan kocaOsmanlý büyük savaþa mecbur edildi, zayýf düþürüldü ve yýkýldý...

Vatan topraklarýnýn büyük bir bölümü iþgal edilmiþ,Millet bitap düþmüþ o haliyle,imanýndan ve asaletinden alabildiði tüm kuvvetle 7’den70’e mücadelesini vererek,bileðinin hakký ve Cenabý Allah’ýn inayetiyle küllerinden yeniden doðdu…

Baðýmsýzlýðýnýn sembolü ve kendi kendini yönetmenin merkezi olacak olan yeni meclis, devlet merkezinin güvenliði de gözetilerek elde kalan küçücük son vatan topraðý Anadolu’nun baðrý Ankara’da Heyet-i Temsiliye’ ninçaðrýsýylatoplandý...

Milletin yeni meclisinin ismi hakkýnda çeþitli öneriler gündeme geldi, kimi Meclis-i Kebir olsun istedi, Kimi Meclis-i Kebir-i Milliolsun dedi, kimi eskisi gibi Meclis-i Mebusan olsun dedi, kimi Kurultay olsun dedi, kimisi de Büyük Millet Meclisi olmasýný uygun buldu…

23 Nisan 1920 günü açýlýþ bildirisinde,heyetin en yaþlý üyesisýfatýyla baþkanlýðý üstlenen Þerif Bey, Büyük Millet Meclisi ifadesini kullanarak yeni meclisi açtýðýný söylemesiyle BMM ismi deklare edilmiþ olacaktý..!

Heyet-i Temsiliyeve baþkaný MustafaKemal’in toplantý çaðrýsýnda dile getirdiði gibi, yeni BMM’nin öncelikli görevi; Vatanýn ve Milletin Ýstiklali, Makam-ý ref-i hilafetve saltanatýn istihlasý( esir halife ve padiþahýn kurtarýlmasý) maksadý taþýyordu ve ayrýca bu durum Resulü Ekrem efendimizin namýna edilen yeminlerle açýkça teyid ediliyordu..!

BMM’nin açýlacaðý 23 Nisan 1920 tarihi tespit edilirken Cuma gününe denk gelmesi, o günün ve Cuma namazýnýn faziletinden vebereketinden faydalanýlmasý hassaten hesaplanmýþtý…

Açýlýþ programý gereði, çoðunluðunu Osmanlý Meclis-i Mebusan vekillerinin oluþturduðu heyet, Hacý Bayram-ý Veli camisinde Cuma namazýnda buluþtu, namazlarkýlýndý, hutbe dinlendi, salavatý þerifeler eþliðinde sakal-ý þerif veHacý Bayramý Veli hazretleri ziyaret edildi, tekbirler ardý ardýna semaya yükseldi,halife  padiþahýn, din ve devletimizin, vatan ve milletimizin kurtuluþu, selâmeti veistiklâli için dualar edildi, kolordu komutanlýðýnýn hususi tertibatý altýnda meclis binasýna geçildi, besmele ve dualar eþliðinde kurbanlar kesilerek  hamdale salvalelerle BMM’ne girildi..!

Yaklaþýk 10 ay sonra…

21 Þubat 1921Londra konferansýnýn hemen öncesinde,  8 Þubat 1921 günü imzalanan bakanlar kurulu kararnamesinde, herkesçe benimsenen  daha kapsayýcý olduðu kabul gören, ülkedeki bütün farklýlýklarý kuþatýcýBüyük Millet Meclisi isminin önüne Türkiye ibaresi eklenmek suretiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak TBMM halini almýþ oldu..!

Büyük Millet Meclisiilk açýlýþýnda, Baþkanve Mebuslar tarafýndan yapýlan açýlýþ dualarý, konuþmalarý ve yazýþmalarýndan anlaþýldýðý kadarýyla, bütün Ýslam coðrafyasýnýn birliðini temsil eden,  bir nevi bu günkü Avrupa Birliði benzeri bir gücün temsilcisi olan hilafet makamýný kurtarmak ve korumak çok büyük önem arz ediyordu..!

Bilahare baskýcý bir þekilde uygulanan ulusalcý,kavmiyetçi  ve içine kapanýk vizyonsuz uygulamalarýn ülkemizi nerelere getirdiðini hep birlikte gördük ve acý bir þekilde yakýn tarihe kadar maalesef bizzat milletçe yaþadýk..!

Þimdi dünyayý da yakýndan etkileyen bölgemizde cereyan eden  sýkýntýlarý, kaoslarý görüp yaþadýkça  ilk Büyük Millet Meclisimizinhilafet konusunda gösterdiði hassasiyeti çok daha iyi anlýyoruz..!

Milletçe düne  kadar  yaþadýðýmýz acý tarihten aldýðýmýz dersle önümüze daha da güvenle bakýyoruz..!

Ve artýk o eski içine kapanýk, baskýcý, vatandaþý ile kavgalý politikalarla deðil, daha çok kendine güvenen, özgürlükçü,  düþmana korku, dosta güven veren bir yapýyla Milletçegüçlü yarýnlarýmýzý tesis ediyoruz..!

 Hem bölgemizde, hemde dünyada farklý bir cazibe merkezi olma yolunda hýzla ilerliyoruz..!

Ve binlerce yýl onurla þerefle konakladýðýmýz bu coðrafyalarda,kýyamete kadar, Büyük Millet olarak Tek Bayrak ve Tek Millet anlayýþýyla,  onurla ve þerefle var olacaðýz,inþallah..!

ALLAH MÝLLETE VE DEVLETE ZEVAL VERMESÝN..!

Twitter; @ahmethamdicamli